Epidemia Coronavirus. Cum să-ți faci planul de protecție.

#Epidemie #Pandemie #Coronavirus #Romania
Ce trebuie să faci este să-ți faci un plan care să te ajute pe tine și pe familia ta. Ar trebui să începi încă de-acum să și aplici o parte din el, am să-ți arăt cum imediat, hai să-ți zic diferența dintre epidemie și pandemie.
Epidemie este creșterea consistentă a numărului de cazuri dintr-o afecțiune contagioasă peste nivelele așteptate, ai detalii despre asta în materialul despre epidemia de gripă din România, declarată la început de februarie, ți-am pus linkul în descriere.
Pandemia, pe de altă parte, este declarată – conform OMS – atunci când o afecțiune nouă se răspândește la nivel global și, de-acolo de unde ajunge, se răspândește și local.
Deci epidemiile locale sezoniere de gripă nu sunt considerate părți ale unei pandemii.
Cea mai recent raportată pandemie este cea de gripă aviară din 1997, SARS a rămas la stadiul de epidemie, chiar dacă a ajuns în 26 de țări.
Important de ținut minte, pandemia n-are legătură cu cât de agresivă e boala iar în cazul cu care ne confruntăm, infecția cu noul coronavirus, ea intră ca efecte sub cele ale gripei.
Ca termen de comparație, cam jumătate de million de oameni mor în fiecare an din cauza gripei și se estimează că 20% dintre copiii nevaccinați și un adult din 10 fac boala în fiecare an.
Ce unește coronavirusul de gripă este că li se aplică Sfânta Treime, sper că o știți ca pe Tatăl Nostru –
– 1. Spălat pe mâini frecvent și temeinic și fără pus mâinile nespălate pe față
– 2. Ferit aglomerațiile
– 3. Stat acasă în caz de febră, dureri musculare, simptomele clasice.
Indiferent că e epidemie sau chiar pandemie de infecție cu coronavirus mai importante decât ele este însă epidemia de panică.
Și, pentru tine și familia ta, aici trebuie să fii pregătit. Mai ales pentru momentul când multe dintre lucruri nu vor mai putea fi făcute cu la fel de multă ușurință ca acum.
Fă-ți un plan, spune-l apropiaților și urmează-l!

1. Păstrează-ți calmul și informează-te. Așteaptă-te să vezi mulți oameni panicați în jurul tău, urmează recomandările autorităților oricât de mult contravin planurilor tale și așteaptă-te să nu mai controlezi în întregime timpul personal. Poți de exemplu să fii nevoit să petreci ore bune la trecerea prin filtre de testare sau poți ajunge chiar și în carantină, departe de familie. Încearcă să alegi una-două surse de informație echilibrate în care ai încredere și urmărește-le constant.
2. Pregătește-ți locuința. În cazul descoperirii unor focare locale, autoritățile vor recomanda oamenilor să stea în casă. Gândește-te unde anume te vei retrage cu familia și pregătește acel loc. Ideal ar fi ca el să fie cât mai ferit de aglomerația urbană, dar dacă plănuiești să mergi undeva la țară, ia în calcul și cum vei ajunge acolo. Transportul în comun va fi probabil în parte suspendat iar unele dintre marile șosele de acces probabil blocate.
3. Înapoi la locuință. Desemnează (măcar în gând) o cameră pe care o s-o folosești drept carantină, dacă cineva din familie are simptome. Va fi folosită doar de ei și de nimeni altcineva. Încearcă s-o păstrezi cât mai curată, dezinfectată.

4. Decide ce vei face cu copiii. Dacă lucrurile se înrăutățesc, școlile și grădinițele vor fi închise. Hotărăște dacă ei vor fi supravegheați de cineva din familie, aici te-ar ajuta mult să știi ce plan are și angajatorul tău în cazul unei epidemii. Poți lucra de acasă?

5. Fă-ți rezerve. Știu că numai gândul la asta îți ridică pulsul iar ideea că la magazin vei găsi o mare aglomerație ți-l face și mai mare, dar ar trebui să ai mâncare pentru cam o lună sau poate și mai mult, așa că e preferabilă cea ușor de depozitat sau conservată.

6. Medicamente. Ar trebui să ai o cantitate rezonabilă de anti termice (împotriva febrei), împotriva tusei, anti răceală, împotriva diareei, un termometru, o mica trusă de prim ajutor și, dacă cineva din casă este bolnav cronic, ar trebui să aveți și tratamentul lui pentru măcar o lună.

7. Apa e și ea importantă. Decideți dacă veți bea apa fiartă și răcită de la robinet, altminteri va fi mult de cărat de la magazin. Pentru gătit și băut puteți ajunge și la un consum de 3 litri de apă de persoană pe zi. Dacă aveți animale de companie, nu uitați de apă și mâncare și pentru ele.

8. Lucrurile de curățat și de protecție sunt la fel de importante. Soluții de dezinfectat pentru pardoseala, celelalte suprafețe, saci de gunoi, hârtie igienică, prosoape de hârtie (nu uitați spălați mâinile, spălați mâinile, ștergeți cu prosop de hârtie), mănuși și măști pentru față.

9. Niște bani cash. E bine să ai în casă, măcar pentru până când trece valul de panică.

10 Păstrează-ți calmul. Fii pregătit, fii înțelegător cu cei mai speriați decât tine și – în speranța că nu va fi nevoie să aplici planul până la capăt, nu uita de Sfânta Treime. Cum care? –
– 1. Spală-te pe mâini des și temeinic, fără să pui mâinile nespălate pe față
– 2. Ferește aglomerațiile
– 3. Stai acasă în caz de febră, dureri musculare și simptomele clasice.
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *