Organismul Uman
TE AJUTĂ să DORMI: iată 15 alimente ca să dormi bine
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv le centru medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe pagina lui de YouTube:
https://www.youtube.com/@DoctorDamian
Multe substanțe chimice, aminoacizi, enzime, nutrienți și hormoni lucrează împreună pentru a regla ciclul de somn. Celebră este melatonina. Dar să nu îi ridicăm statuie… E bună, nu zicem că nu e! Dar mai sunt și altele, precum triptofanul, acidul gama-aminobutiric (sau, prescurtat, GABA), magneziul, calciul, potasiul, serotonina, acidul folic sau vitamina D. Și nici nu le-am zis pe toate. Sunt multe alimente care conțin astfel de compuși, dar în cantități scăzute, care nu pot influența ciclul de somn. Dar sunt și alimente care au concentrații mari, și de pe urma lor se pot obține beneficii în ceea ce privește somnul. Am frunzărit internetul până l-am amețit, căutându-le. Și le-am găsit. Dar nicăieri nu era menționat un aliment care pe mine mă pune rapid în poziția „Culcaaaat”. Așa că vă rog să-mi spuneți într-un comentariu dacă și pe voi vă ia somnul după ce mâncați ceapă crudă, să mă lămuresc dacă sunt eu (sau nu)… nebună. Și acuma să îți zic/ce alimente sunt recunoscute că te-ajută să mergi la somnic:
Mierea: te ajută să dormi deoarece conține glucoză, care scade nivelul de orexină, un neurotransmițător care îți „scoală” vigilența. De asemenea, s-a dovedit că o linguriță de miere înainte de culcare ajută la reaprovizionarea ficatului cu glicogen, combustibilul de care avem nevoie pentru a trece noaptea fără mâncare.
Laptele și iaurtul: lactatele sunt o sursă naturală de triptofan, aminoacidul care induce somnul prin faptul că face să crească adulata melatonină, cea care promovează un ciclu regulat de somn. Chiar și fără explicații din astea științifice, paharul băut seara, de lapte cald, a demonstrat de mult că are un efect calmant. Și tot pe melatonină o pune la treabă, din scurt, calciul din iaurt.
Bananele: le putem spune sedative naturale deoarece conțin atât triptofan cât și magneziu și potasiu, acesta din urmă fiind esențial pentru obținerea unui somn profund. Așa că, drăgălașă maimuțică, papă o banană și fuguța sub păturică!
Ouăle: și ele sunt o sursă bună de triptofan, deci îți pot fi de ajutor pe partea de somn. Ce nu înțeleg este cum/Se face că le mâncăm în general la micul dejun…
Nucile: o dată că ele conțin triptofan, magneziu, potasiu, folat și calciu, compuși care promovează și reglează somnul, plus superputerea lor de a mări nivelul de serotonină din creier. (La somnifer pe bază de nuci mai că și eu m-aș baga, dar cu administrare sub formă de baclava.)
Fasolea: conține complexul de vitamine B, care ajută creierul în diverse feluri, B-urile fiind folosite de multă vreme în tratamentul insomniei și atenuarea stresului și anxietății. Ce să zic, mănânci fasole, dormi bine, dar nu știu cine-ar vrea să stea în cameră cu tine…
Strugurii: consumați ca atare, datorită melatoninei din ei, te pot ajuta să ai un somn odihnitor, dar nu și când sunt transformați în licoarea aia cu efect amețitor.
Peștele gras: poate ajuta la îmbunătățirea somnului deoarece reprezintă o sursă bună de vitamina D și acizi grași omega-3, doi nutrienți care contribuie la reglarea serotoninei.
Cerealele integrale: dacă înainte de culcare te simți, așa, puțin neliniștit, mănâncă un codru de pâine integrală ca să te-ajute la dormit. Cerealele integrale încurajează producția de insulină, cea care ajută neuronii să proceseze triptofanul. (Dacă ar fi după mine, aș pune și peștele de dinainte pe pâine, măcar să dorm lemn până mâine…)
Cireșele: i-auzi, că cică cireșele sunt bogate în antioxidanți și melatonină. Pe săturate o să mănânci numai dacă ai tu, în grădină…
Alte alimente despre care se spune nu c-ar face vreo minune, dar că ar putea cumva ajuta în gâlceava cu insomnia, sunt năutul, kiwi, migdalele, ovăzul sau pudra de iarbă de orz. Cred totuși că as prefera să dorm, nu să mă… să nechez. În cazul în care nimic din toate astea de insomnie nu te scapă, încearcă și metoda care la mine-a mers: cu ceapă.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#sanatate #somn #romania
Comentează