dezvoltare personala, Sănătate Digitală
5 semne că ai APNEE în SOMN
Informațiile din acest video au fost verficate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.
Să mă iertați dacă oi mai fi vorbit vreodată de apneea în somn, dar la mine memoria oricum este goală indiferent cât de bine dorm. Și cât de tare sforăi. Pentru că să știți că sforăitul este cel mai frecvent simptom al apneei în somn. Ce înseamnă apnee în somn: înseamnă o tulburare de respirație în timpul somnului, în care aceasta fie devine superficială, fie se întrerupe din când în când, câte 20-30 de secunde, fie și una, și alta. Dar de unde să știu eu că sforăi și că am apnee în somn, dacă dorm?! Păi de la ăia din casă pe care îi ții treji. Aaaa, locuiești singur. Mda… Dar chiar și-așa, sunt o seamă de lucruri pe care chiar tu poți să le observi și ele să te avertizeze că ai somnul cu pauze de respirație dese. Iată-le:
Ai un somn agitat, cu treziri repetate.
Te trezești brusc cu o senzație de sufocare sau cu gâfăit.
Ai dimineața gâtul uscat, pentru că toată noaptea numai pe gură ai respirat. (Și cu gura uscată te trezești, că de aia direct în cana cu apă te oprești.)
Îți începi ziua cu o durere de cap, semn că nu ți-a fost creierul bine oxigenat.
Ai amețeli de cum faci ochi. (Tot din cauza nivelului scăzut de oxigen.)
Ești somnoros pe timpul zilei și îți lipsește energia. Nu găsești explicație pentru starea asta, fiind 100% convins fiind că ai dormit lemn toată noaptea. Să știi că problema asta de respirație, apneea de somn, te poate trezi de mai multe ori într-o noapte fără ca tu să fii conștient de lucrul ăsta.
Ai probleme de memorie, schimbări de dispoziție și o pierdere a interesului pentru sex. (La cum horăcai noaptea că nu poți să respiri, nici ea nu cred că e dornică. Mai ales!)
Ar mai fi un semn care să indice că ai apnee în somn: coșmarurile. Unele cercetari au găsit o legătură între apnee și vise urâte, dar sunt necesare mai multe studii pe tema asta.
Tratamentele uzuale ale apneei în somn includ administrarea de medicamente, folosirea unor dispozitive care să ajute în respirație și intervenții chirurgicale. Dar până să ajungi la aceste soluții să le zic radicale, încearcă să dregi busuiocul, să reduci simptomele și să-ți îmbunătățești calitatea somnului cu unele schimbări în stilul de viață.
1. Obține și menține o greutate sănătoasă
Asta recomandă medicii în primul rând persoanelor cu apnee în somn: să piardă în greutate. Obezitatea, în special în partea superioară a corpului, crește riscul de obstrucție a căilor respiratorii. O pierdere în greutate, chiar și modestă, reduce sau elimină apneea în somn, nemaifiind necesare tratamentele medicale.
2. Practică exerciții fizice
Exercițiile fizice regulate pot crește nivelul de energie, pot întări inima și pot reduce apneea. Cele mai bune exerciții sunt cele de tip yoga, pentru că ele îmbunățesc în mod specific capacitatea respiratorie și încurajează fluxul de oxigen.
3. Schimbă-ți poziția de somn
Mai mult de jumătate din cazurile de apnee obstructivă în somn depind de poziția în care se doarme. Iar cea mai rea poziție, care agravează simptomele, este dormitul pe spate. Fă cumva și înțepenește și tu pe-o parte.
4. Folosește un umidificator
Aerul uscat irită sistemul respirator, prin urmare folosirea unui umidificator va deschide căile respiratorii și va fi de folos prin reducerea congestiei. Urmarea: respiri mai bine și mai ușor. Dacă vrei și mai multe beneficii de la umidificator, ia în considerare folosirea a trei uleiuri esențiale care au efecte antiinflamatorii și calmante: de lavandă, de mentă sau de eucalipt. Ai putea să fii foarte, foarte mulțumit.
5. Evită alcoolul și fumatul
Pune-ți ca obiectiv renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pentru a reduce complicațiile apneei în somn. Alcoolul relaxează mușchii gâtului care controlează respirația, și asta duce la sforăit și la întreruperea ciclului de somn. De asemenea, duce la inflamarea căilor respiratorii, blocând fluxul de aer. Similar consumului de alcool, consumul de tutun contribuie la inflamarea căilor respiratorii, ceea ce agravează sforăitul și apneea în somn.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#apnea #sanatate #somn
Comentează