Organismul Uman
Ce boli ascund Problemele cu GLANDELE
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședintă a Societății Naționale de Medicina Familiei.
Avem glande endocrine (adică glande cu secreție internă, care elimină hormoni direct în circuitul sanguin) și glande exocrine (adică glande care își secretă produsul prin niște mici canale de secreție speciale, prin cavitățile din interiorul corpului sau la suprafața acestuia). Și avem glande endocrine hipotalamusul, hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroidele, pancreasul (ăsta e și endocrin și exocrin pentru că secretă și enzime digestive, și hormoni care pleacă în sânge), suprarenalele și gonadele (ovarele și testiculele), iar glande exocrine le avem pe cele lacrimale, salivare, sudoripare, mamare, glanda parotidă și glandă pilorică. V-am făcut capul armonică!
Acum hai să vedem cam ce probleme poate să creeze fiecare. Și începem cu hipotalamusul, care joacă un rol crucial în reglarea multor funcții ale organismului, inclusiv controlul temperaturii corpului, senzația de foame și sete, ritmul circadian și eliberarea de hormoni prin intermediul hipofizei. Și ca boli asociate cu disfuncțiile acestei glande avem hipo-talamo-patiile, care pot fi cauzate de leziuni, infecții, inflamații sau tumori care afectează direct această glandă, avem si boala Cushing (că e boală dacă organismul secretă prea mult cortizol și e sindrom dacă persoana înghite cortizon cu nemiluita, adică sursa e „de afară”), afecțiune cauzată de producția excesivă de cortizol (hormonul stresului), avem boala Addison și hiper-pro-lactinemia, avem tulburările de alimentație, de somn și de temperatură a corpului și mai avem diabetul insipid.
Coana hipofiză acum: asta având combinații cu hipotalamusul, ne poate băga în belea, la fel, cu boală Addison și boala Cushing, cu acromegalie și gigantism sau cu hiper-pro-lactinemie (hipofiza eliberează hormonul prolactină, iar creșterea excesivă a prolactinei poate avea efecte negative asupra ciclului menstrual, fertilității și sănătății oaselor). Hipofiza poate fi și greu încercată de tumori, fie benigne (adenomul hipofizar), fie maligne (carcinomul hipofizar).
Epifiza, cunoscută și sub denumirea de glandă pineală, este o glandă mică, situată în centrul creierului (i-auzi, ia, ce să mă fac, am glande să-mi pun și-n cap!), rolul ei fiind acela de a regla ritmul circadian și producția de melatonină. Deci, când epifiza e de vină, dă-i cu felurite tulburări de somn, unele devenite chiar sindrom. Apoi, în epifiză se mai pot dezvolta chisturi sau tumori care să cauzeze variate simptome cum ar fi dureri de cap, tulburări de vedere și modificări ale comportamentului.
De tiroidă, cum am zis, cam toată lumea știe. Vorbim de hipo și hipertiroidie, tiroidită și noduli tiroidieni, boală Graves și mixedem sau cancer tiroidian.
La paratiroide disfuncționale putem avea de-a face cu hiper-para-tiroidism primar sau secundar, hipo-para-tiroidism sau tumori.
Cumătrul pancreas. Care-atunci când face nazuri ne provoacă mari necazuri: diabet zaharat, pancreatită, cancer de pancreas sau fibroză chistică.
Glandele suprarenale. Ia să fii atent matale: boală Addison și boala Cushing, hiperplazie suprarenală congenitală (poate include, printre altele, masculinizare precoce la fete și dezvoltare sexuală înâarziată la băieți) și feo-cromo-citom. E un tip rar de tumoră care se dezvoltă în suprarenale și produce exces de adrenalină și noradrenalină, printre simptome aflându-se hipertensiunea arterială severă, palpitațiile și anxietatea.
Disfuncțiile gonadelor, a glandelor sexuale (testicule la bărbați și ovare la femei), fac prăpăd în hormonii sexuali și reproducere. La bărbați: hipogonadism (nu este produs suficient testosteron, ca urmare scăderea libidoului, oboseală, slăbiciune musculară și depresie), infertilitate, orhită (inflamația testiculelor) sau tumori testiculare. La femei: ovare polichistice, insuficiență ovariană prematură, endometrioză, menopauză și tumori ovariene.
Mai sunt si glandele exocrine despre care vei afla din videooo!
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#sanatate #romania #medicina
Comentează