4 Simptome de GUTĂ, boala mâncătorului de carne

Mănânci CARNE? Vei afla când ești la RISC să dezvolți boala, etapele ei, la ce SIMPTOME să fii atent și căror Alimente să le reduci consumul.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Îi mulțumim domnului Dr. Șerban Damian, nutriționist, care a VALIDAT MEDICAL textul acestui video. Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube:
https://www.youtube.com/c/SuperfitDoctorDamian

Organismul uman produce acid uric atunci când descompune purinele, substanțe care se găsesc în corp în mod natural. Purine care se găsesc și în anumite alimente cum sunt carnea roșie, organele și fructele de mare, în alcool (în special în bere) și în băuturile care conțin fructoză. Toate acestea favorizează producerea unor niveluri mai ridicate de acid uric. În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge, trece prin rinichi și ajunge în urină. Atunci când fie corpul produce prea mult acid uric, fie rinichii nu îl elimină corespunzător, el se acumulează în articulații sau în țesuturile din jur, formează cristale ascuțite ca niște ace și cu alea începe să te… atace, cu inflamație și cu durere.
Boala apare după ani de zile în care cristalele de acid uric s-au depus și s-au tot depus, strat peste strat, la nivelul articulațiilor și a țesutului învecinat. Atacul de gută vine brusc, pe neanunțate și neașteptate, cel mai adesea în crucea nopții, când ți-e somnul mai dulce, și te trezește cu senzația că degetul mare de la picior ți-a luat foc și arde cu pălălaie de vâlvătaie. Articulația afectată este fierbinte, umflată și atât de sensibilă că nici greutatea cearceafului de pe tine nu o poți suporta. Haida ha!
Simptomele gutei, în general, apar și dispar, și se tot repetă în timp până când încet-încet distrug țesuturile din zona în care se produce inflamația, și durerea devine tot mai mare și mai chinuitoare.

Durere articulară intensă
Guta afectează de obicei degetul mare de la picior, dar poate să se manifeste în orice articulație. Alte articulații frecvent afectate sunt gleznele, genunchii, coatele, încheieturile mâinilor și ale degetelor. Este probabil ca durerea să fie mai intensă în primele patru până la 12 ore de la debutul ei.

Disconfort persistent
După ce durerea severă se potolește și dispare, în urma ei rămâne un disconfort articular care poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Atacurile ulterioare, cele care vor urma, este cel mai probabil să dureze mai mult și să afecteze mai multe articulații.

Inflamație și roșeață
Articulația sau articulațiile afectate devin umflate, sensibile, calde și roșii.
Limitarea amplitudinii de mișcare
Pe măsură ce guta progresează, este posibil să nu-ți mai poți mișca articulațiile nici între atacurile de gută, adică să le ai permanent afectate din acest punct de vedere.

Stadiile gutei. Pentru că guta progresează în stadii. Inițial, hiperuricemia (mult acid uric acumulat, peste 6,8 mg/dl) poate fi asimptomatică. Leziunile de țesut pe care le produce sunt silențioase și în acest stadiu nu ți se va recomanda tratament dar vei fi sfătuit ce să faci pentru a stopa continuarea acumulării de acid uric. Următorul stadiu este guta acută, când cristalele de urat dintr-o articulație provoacă brusc o inflamație acută și durere intensă. Acest atac brusc poate dura între 3 zile și două săptămâni. Evenimentele de viață stresante și consumul excesiv de alcool ar putea contribui la apariția acutizărilor. Altă etapă este guta de interval, adică perioada dintre atacurile de gută acută. Cu cât boala progresează, cu atât intervalele devin mai scurte, intervale în care cristalele continuă să se acumuleze. Și mai avem guta cronică tofacee, cel mai nenorocit stadiu, care apare după mulți ani de atacuri acute de gută.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured



00:00 – 00:49 Mai multe legume
00:49 – 01:29 Boală REGEASCĂ
01:29 – 02:15 Ce este Guta și Cum Te Afectează
02:15 – 03:20 Care sunt CAUZELE GUTEI
03:20 – 03:53 Atacul de gută. Când se întâmplă
03:53 – 04:10 SIMPTOMELE bolii
04:10 – 04:34 Durere articulară intensă
04:34 – 04:57 Disconfort persistent
04:57 – 05:07 Inflamație și Roșeață
05:07 – 05:30 Limitarea Mișcării
05:30 – 06:40 Care sunt Stadiile Bolii
06:40 – 07:32 FACTORII de RISC
07:32 – 09:20 Ce să NU faci



#sanatate #carne #romania
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *