Învinge INSOMNIA: 5 Tehnici să adormi Repede şi Adânc

Despre #insomnie şi #5tehnicisăadormi #repedeşiadânc! #somn
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

IATĂ link-ul către video-ul cu Probleme de Memorie: https://www.youtube.com/watch?v=tJnM0sVYk5I

00:00 – 00:22 Intro
00:22 – 02:03 Insomnia mea
02:03 – 03:47 Ce este insomnia?
03:47 – 04:23 Ritmul circadian
04:23 – 04:54 Efect secundar
07:02 – 07:30 Program de somn
07:30 – 07:51 Inchide dispozitivele
07:51 – 08:21 Temperatura
08:21 – 08:55 Expunerea la lumina
08:55 – 09:46 Tehnica de respiratie

Insomnia este o tulburare de somn care afectează un procent de 35-40% dintre adulți. În unele cazuri insomnia se manifestă întâmplător sau pe perioade scurte de timp, iar în altele durează trei luni sau mai mult, ceea ce definește insomnia cronică.
Cele mai des întalnite potențiale cauze ale insomniei au legătura cu un program haotic de somn, cu obiceiurile proaste de culcare ori de stil de viață, cu stresul, anxietatea și depresia, cu bolile fizice și durerea, cu unele probleme neurologice, cu administrarea anumitor medicamente sau cu combinații ale tuturor acestor factori. Și mai poate fi incriminat disconfortul produs fie de lumină, fie de zgomote, de o temperatură ambientală inconfortabilă sau chiar de o saltea care-ți rupe oasele ori o pernă pe care gâtul suferă.

Un somn bun este incredibil de important. Te ajută să te simți bine și îți face corpul și creierul să funcționeze corect. În schimb, lipsa lui are efecte negative asupra mai multor organe dar și funcții ale creierului, afectând starea de spirit, emoțiile, capacitatea de a învăța, de a te concentra și de a memora.

Creează-ți un program de somn. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Odată ce organismul se va adapta acestui program, vei adormi ușor și te vei trezi la fel de ușor, fără să fie nevoie să răstoarne cineva patul cu tine. Este important să dormi 7-9 ore în fiecare noapte, acesta fiind durata optimă de somn pentru adulți. Rezervă-ți și 30-45 de minute de relaxare înainte de culcare pentru a-i permite corpului și minții să se pregătească de somn.

Închide toate dispozitivele electronice: televizor, telefon, tabletă, laptop. Toate acestea emit lumină albastră, care s-a dovedit că suprimă secreția de melatonină, numită și hormonul somnului. Utilizarea acestor dispozitive îți menține mintea în stare activă și n-ai nevoie seara de așa ceva. Dacă vrei să stii, de fapt nici nu trebuie să ai televizor în dormitor.

Asigură în dormitor o temperatură optimă. Se pare că ne este mai greu să adormim atunci când este prea cald decât atunci când este răcoare sau chiar frig. Preferințele de temperatură sunt însă individuale, așa că va trebui să o găsești pe cea care îți este ție confortabilă. Un sfat pentru nopțile fierbinți de vară: înainte de… intenția de culcare fă un duș fierbinte, scurt, de zece minute. Pe măsură ce temperatura corpului începe să scadă după opăreală, creierul primește semnalul să meargă la culcare.

Expune-te ziua la lumină și noaptea la intuneric. Lumina influențează ceasul intern al corpului, reglând somnul și starea de veghe. Expunerea la lumină – naturală, artificială sau albastră – îi spune organismului să rămână în alertă, iar întunericul stimulează producția de melatonină și favorizează somnul. Ca să priceapă corpul tău aceste două faze distincte, ziua expune-te cât mai mult la lumina soarelui sau la lumină artificială puternică, iar noaptea fă beznă în cameră.

Practică tehnica de respirație 4-7-8. Este o metodă dezvoltată de un american specialist în medicină integrativă, pe baza tehnicii respirației în yoga, care relaxează sistemul nervos. Cum se execută:
Este important să te afli în pat, într-o poziție confortabilă. Niciodată în picioare, că doar nu dormi precum caii, și pentru că riști să amețești și să cazi. Bun. Deci ești întins comod în pat. Pune vârful limbii în spatele dinților din față (incisivii) și expira profund pentru a goli plămânii de aer. Inspiră apoi încet pe nas, timp de 4 secunde, ține-ți respirația timp de 7 secunde, apoi expiră pe gură, cu putere, zgomotos, timp de 8 secunde.
Nu-ți trebuie ceas să te cronometrezi, numeri în gând. Poți repeta acest exercițiu de maxim patru ori, nu mai mult. Ai adormit?


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0 ! Aici afli despre #SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoţel ca să primeşti notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *