Cum mă spăl pe mâini. Anti Coronavirus – Pasul 1.

Se pune mare accent zilele acestea pe spălatul mâinilor ca măsură de prevenire a multor boli, inclusiv a temutului coronavirus, și poate pentru mulți dintre noi acest gest banal sună a glumă. Ei bine, nu este!
Spălatul pe mâini este una dintre cele mai eficiente și mai simple metode care ne apără de viruși și limitează răspândirea lor, așa cum bine spune și dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
Se spune că spălatul corect pe mâini …unde, când și cum?
Am zice că am auzit despre spălatul mâinilor de când lumea și pământul. Dacă timp de mulți ani, acest gest a fost considerat o măsură de igienă personală, o legătură clară între spălatul pe mâini și răspândirea bolilor infecțioase s-a stabilit abia în urmă cu aproximativ două sute de ani. Asta datorită medicului Ignaz Semmelweis, care a observat că mortalitatea maternă era mult mai mică în cazul nașterilor asistate de moașe decât în cazul în care acestea nășteau alături de medici. Tânărul doctor spunea că pe mâinile medicilor care efectuau și autopsii femeilor decedate, rămâneau particule care le îmbolnăveau pe celelalte. Așa a început să le ceară colegilor săi să se spele pe mâini înainte de fiecare naștere.
Și acum, că ți-am prezentat și o scurtă istorie a spălatului pe mâini, hai să vedem, concret, ce înseamnă să te speli corect, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.
În primul rând, cel mai bine este să folosești apă și săpun, solid sau lichid. Săpunul antibacterian nu este mai bun decât cel obișnuit, iar apa nu trebuie să fie neapărat caldă sau rece. Apă să fie!
Și uite care sunt pașii. ———- FEREASTRĂ
În primul rând, umezește-ți bine mâinile cu apă, folosește săpunul solid sau lichid, așa cum spuneam mai devreme și freacă mâinile până se face spumă.
Asigură-te că speli palmele, insistă pe degetul mare, pe încheieturi, unghii și chiar pe spațiile dintre degete. Germenilor le cam place să se ascundă pe acolo.
Legat de durată, spălatul pe mâini ar trebui să îți ia cel puțin 20 de secunde. Cât să cânți
”happy birthday to you” de două ori, spun englezii, sau pe românește – ”la mulți ani”.
Desigur, poți fredona orice altă melodie preferi, atâta timp cât te speli pe mâini așa cum trebuie. Nu uita că sunt cele mai bune 20 de secunde pe care le poți aloca sănătății tale și sănătății celor din jurul tău.
Clătește bine mîinile și acum urmează uscatul lor – un alt pas important. Studiile arată că șervețelele de hârtie sunt mai bune decât acele uscătoare de mâini din mall-uri, care folosesc aer și nu fac altceva decât să împrăștie bacteriile peste tot.
Mai reține ceva: șterge-te cu prosopul personal, nu al altcuiva, pentru că se pot transmite și boli de piele, nu numai bacterii. Folosește un șervețel pentru a închide robinetul, dar și pentru clanța ușii de la baie ca să nu te fi spălat degeaba.
Când să te speli pe mâini? imediat ce intri în casă, înainte și după ce ai mers la toaletă, Înainte de a găti și înainte de masă, după ce ai aruncat gunoiul , după ce te-ai jucat cu animalele, după ce ai tușit sau strănutat sau ți-ai suflat nasul și după ce ai schimbat un scutec, dacă ai copil. Nu trebuie nici să fii obsedat de spălatul pe mâini. Acestea sunt doar câteva măsuri de bun simț pe care te sfătuiesc să le respecți, mai ales că studiile spun că ne atingem cu mâinile fața de cel puțin 200 de ori pe zi, iar virusul se transmite pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură.
Un lucru mai vreau să îți spun! Dacă folosești un dezinfectant, asigură-te că produsul conține cel puțin 60% alcool, dar este bine să știi că asta este doar o alternativă pentru că nu ne scapă întotdeauna de toate tipurile de germeni. Apa și săpunul sunt sfinte!
Iar acum că ai aflat cum trebuie să te speli corect pe mâini, împărtășește informațiile cu familia și cu prietenii tăi. Și nu uita să ne dai subscribe ca să fii la curent cu toate materialele pe care le pregătim pentru tine și să faci parte din comunitatea pacienților informați, sănătoși și educați! Îți mulțumim!

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *