Coronavirus. Epidemia din China

#coronavirus #Epidemie #China #limbaromana
Acest video îți arată ce sunt coronavirusurile,
Iată diferența VIRUS – BACTERIE: https://youtu.be/nZCnvfsrGLo
îți spune care sunt simptomele, te învață cum să te păzești și care este tratamentul.
Vei vedea de unde vin aceste virusuri, câte victime au produs și ai să afli opinia a doi medici recunoscuți, Adrian Streinu Cercel și Alexandru Rafila.
Recent, China a alertat Organizația Mondială a Sănătății că se confruntă cu o epidemie cu coronavirus. A raportat DEJA mai multe decese și NOI CAZURI apar atât în China, cât și în țările vecine.
Toată lumea este în alertă, mai ales că la începutul anilor 2000, tot din China, un coronavirus, acum celebrul SARS, Sindromul Acut Respirator Sever, s-a împrăștiat în 37 de țări și a omorât 900 de oameni.
Coronavirusurile sunt virusuri care afectează mai ales sistemul respirator al organismului în care intră. Se numesc corona-virusuri pentru că au acele extremități sub formă de coroană. Și, da, știu că n-a intrat încă în vocabularul românului, pluralul correct de la virus este virusuri.
Coronavirusurile au fost descoperite în anii 30 la păsări, unde făceau ravagii printre efectivele crescătorilor, dar le găsim și la soareci, sobolani, curcani, cai, porci, vaci sau câini, iar iubitorii de pisici îl cunosc ca pe un motiv de boală mortală, coronavirusul felin producând peritonita infecțioasă felină, fatală pisicilor.
Problema mare în cazul Sindromului Acut Respirator Sever, cel care s-a împrăștiat în 37 de țări și a omorât 900 de oameni in 2002-2003, este că efectele virusului s-au apărut și la plămâni și la fel se întâmplă și cu actualul virus din China, decesele fiind cauzate de pneumonie.

10 ani mai târziu, un alt coronavirus punea lumea în alertă, MERS, prescurtarea in engleză a Sindromului Respirator al Orientului Mijlociu, asta pentru că a afectat mai ales Arabia Saudită. Deși n-au fost decât 2000 de cazuri diagnosticate, mai ales persoane cu mai multe afecțiuni, virusul era atât de violent, că una din trei persoane a decedat din cauza lui. Important de stiut, in functie de starea de sanatate a fiecarei persoane, coronavirusurile, ca – de altfel – toti virusii pot afecta orice organ, nu numai sistemul respirator.

La om știam până azi 6 tipuri diferite de coronavirus și e important de știut că o răceală virală din 3 este produsă de un coronavirus, iar simptomele sunt clasice:
Strănut, Curs de nas, Durere in gât, Tuse, Oboseală, Febră.

Spun Stiam pentru că fiecare dintre epidemiile anterioarea venit cu descoperirea tipului ei de coronavirus, de fiecare dată o versiune transmisă de la animale, ascultați-l pe profesorul Streinu Cercel cum explică la Antena 3 că precedentele virusuri au ajuns la om de la pisică – SARS, dromader si păsări.

Zilele acestea, sute de oameni din orașul Wuhan, reclamă simptome asemănătoare, iar oficialitățile au instituit carantina în spitale și au închis o piață de păsări și fructe de mare bănuind că de acolo s-a transmis coronavirusul de la animale la oameni. Misiunea nu este simplă deloc, mai ales că în câteva zile vine anul nou chinezesc, perioadă in care, este știut, muncitorii chinezi se intorc la familie, in regiunea natală iar Wuhan e un oras chinezesc de 11 milioane de locuitori, cu zboruri directe nu doar spre Hong Kong, Singapore sau Thailanda sau Japonia, unde deja s-au instituit filtre ci și spre Paris, Londra sau Moscova. Americanii au pus filtre în marile aeroporturi din Los Angeles, New York și San Francisco. În ciuda măsurilor, virusul a ajuns la Beijing și în Shenzen, regiunea unde se fabrica intens tehnologie în China.
Din păcate, nu există nici vaccin și nici tratament pentru niciun tip de coronavirus, așa că singurele lucruri pe care le putem face este să ne ferim de zonele aglomerate, de cei care strănută fără să-și acopere gura, să ne spălăm pe mâini ori de câte ori e nevoie și, în cazul simptomelor, să ne hidratăm și să folosim antitermice (paracatamol, ibuprofen). Antibioticele sunt inutile, ca în cazul tuturor virusurilor.
Cercetătorilor nu le este acum foarte clar, dar este posibil ca actuala versiune de virus să se transmită mult mai usor de la animal la om decât între persoane și asta ar putea fi o veste bună pentru ținerea sub control a epidemiei.
Pentru acest material am folosit informatii de pe site-urile Organizatiei Mondiale a Sănătății, Medical News Today, Wikipedia și Agentia France Presse.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *