Coronavirus – Romania. Cum suntem afectați și Ce se întâmplă în China

#coronavirus #romania
Informațiile autorităților române în cazul în care coronavirusul ajunge în România sunt aici http://www.cnscbt.ro/index.php/ncov (Institutul Național de Sănătate Publică)
Harta în timp real a Cazurilor și Deceselor de Coronavirus: https://vac-lshtm.shinyapps.io/ncov_tracker/
Harta Johns Hopkins: (din fundalul materialului video) http://bit.ly/hartacoronavirus

“Coronavirusul e o foarte gravă ameninţare pentru omenire”, a declarat Organizaţia Mondiala a Sănătăţii prin directorul ei despre epidemia din China, acum, cand numarul deceselor a depasit 1300, iar luni au murit pentru prima data mai mult de 100 de oameni intr-o singura zi.
In acest video iti explic in ce stadiu este vaccinul dezvoltat pentru noul coronavirus și iti aratam cele mai importante 10 lucruri la zi pe care trebuie sa le stii despre epidemie, inclusiv unde sa gasesti informatii de la oficialitatile romanesti despre ce trebuie facut in cazul in care virusul ajunge si in Romania.
Primul lucru de tinut minte este puterea, impactul unei epidemii: acum 3 saptamani erau 280 de cazuri – azi peste 60,000. Pe 20 ianuarie erau 6 decese, azi 1,364.
Cu aceste cifre, situația depășește atât ca imbolnăviri cât și ca victime SARS, precedenta epidemie plecată tot din sudul Chinei, tot de la un coronavirus, acum aproape 20 de ani.
Hai sa vorbim despre vaccin, suntem la patru saptamani de primele teste. O multime de echipe de cercetatori lucreaza simultan la asta. Ce se intampla spectaculos si istoric zilele acestea este ca – urmare a inovatiilor din medicina – metoda de lucru s-a schimbat total. Simplist, pana acum, izolai virusul, il inmulteai in laborator, faceai cumva sa nu se poata mai poata inmulti in continuare cum trebuie sau chiar deloc si-l pregateai de teste. Problema cu coronavisurile e ca se reproduc extrem de greu in laborator. Apeland la o metoda noua, australienii au anutat deja ca au reusit sa replice virusul in laborator si in 4 saptamani vor sa inceapa testele. E o veste senzationala, dar doctorul Sandra Alexiu, medic de familie si membru al Societatii Europene de Boli Infectioase Pediatrice ne aduce cu picioarele pe pamant, testele pot dura pana la 4 ani.
Noul coronavirus are acum un nume official, COVID19, l-a botezat Organizația Mondială a Sănătății. Vine previzibil de la Corona Virus D de la disease, afecțiune, boală în englezește și 19 de la 2019, anul în care a apărut, pentru că da, primul infectat cu noul coronavirus a fost la început de decembrie. Numele official vine sa-l inlocuiască pe cel cu care v-ați obișnuit în social media, 2019nCoV, care-i de fapt același lucru, dar în altă ordine.
Epidemia afectează grav economia Chinei, a doua putere mondială și o va afecta și pe cea a lumii, rămâne de văzut în ce măsură. Ikea și-a închis toate cele 33 de magazine, Starbucks, McDonalds, Tesla, Volkswagen, Toyota, Foxconn, locul unde se asamblează iPhone-urile, au și ele magazinele și fabricile închise. Bursa a pierdut 10% la redeschiderea de după vacanța de Noul An Chinezesc. Ca să-și protejeze moneda, yuan-ul, chinezii au anuntat ca vor injecta 175 miliarde de dolari in economie. Asta-i cam cât PIBul României pe 9 luni. Știu că pare departe și nu se vede prea bine cum ne poate afecta pe noi, dar acum o săptămână Hyundai, al cincilea cel mai mare fabricant auto al lumii, a anunțat că va opri producția la o fabrică și propria lor țară, Coreea de Sud, pentru că le lipsesc piesele care se făceau în China. Așa că dacă nu credeți că ne afectează și pe noi, întrebații pe cei care au standuri în Dragonul Roșu câtă marfă comandată din China le-a mai venit în ultimul timp, aproape deloc. Iar efectul imediat e mărirea prețurilor.
Situația în epicentrul epidemiei nu-i deloc dătătoare de speranță, camioane pulverizează zilnic în orașul Wuhan un praf misterios, probabil un dezinfectant, oamenii sunt la capătul răbdării, toți cei peste 1,200 de medici ai orașului lucrează la foc continuu și le sunt trimiși psihologi în ajutor. Aparatul de stat face ce știe: Primul secretar al regiunii și responsabilul pe sanatate au fost demise de comitetul de partid pentru neglijență în serviciu în legătură cu donațiile. Wuhan merg in permanență profesioniști în sănătate, iată aici o fotografie cu o echipă de asistente medicale care se tund in cap, ca să reducă riscul de contaminare.
9. O aplicație de telefon chinezească îți spune dacă ai intrat in contact cu un bolnav sau cu un suspect de coronavirus. Asta e ceva care se poate intampla numai in China, dar cum ei stiu cine si cu ce CNP a traversat intersectia cutare sau a mers cu autobuzul cutare, daca-ti bagi propriul CNP in aplicatie, ea stie pe unde ai umblat si verifica daca pe acolo, o data cu tine si mai aproape de doi metri, a fost si un purtator de virus.
10 Si zece, si hai sa fie iar distractiv, toata lumea spera ca n-are cum sa reziste prea mult virusul asta fiindca-I fabricat in China.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *