Organismul Uman
Cum știi că ai DIABET: 10 Semne timpurii
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Noul GLUCOMETRU inteligent: https://www.youtube.com/watch?v=RIGsDumr0oc&t=93s
Nu e nicio fericire să te pocnească o boală cronică, așa, fără… preludiu. Măcar să te anunțe și ea… Cui naiba îi convine să ia tratament toată viața?! Dar dacă tot e să fie, măcar să o descoperi din timp, înainte să-și facă de cap. E mai bine așa, pentru că tot ce e luat din pripă, mai târziu nu se complică. Și tot ce e ținut sub strict control, evoluează cum ar veni mult mai domol. Unele boli sunt parșive și nu îti dau semne. Sunt ca mutul care… treaba aia cu pământul. Numai despre câte am vorbit noi aici, în atâtea alte videouri! Altele – cum e și diabetul – nu poate să țină bine ascuns secretul. Cel puțin în diabetul de tip I, simptomele apar de obicei rapid, în câteva zile sau câteva săptămani de niveluri ridicate ale glucozei în sânge, și să fie afurisite ele, că sunt și severe. În diabetul de tip II, semnalele de avertizare sunt relativ ușoare. Adică atât de timide și se sfioase că omul nici nu le ia în seamă că ar fi serioase. Și aici e capcana și pericolul mare: că omul nu știe că are diabet până când nu apar alte probleme de sănătate, de dânsul cauzate.
Diabetul de tip I este o afecțiune autoimună în care anticorpii produși de sistemul imunitar atacă și distrug celulele pancreasului care produc insulină. Nu se vindecă dar poate fi ținut sub control prin tratament. În diabetul de tip II pancreasul poate produce insulină, dar nu știu tutele, celulele, să o folosească eficient. Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, dar trebuie să fie atenți și să-și corecteze nivelul glicemiei prin alimentație, mișcare și dacă e cazul medicamente antidiabetice orale.
Și diabetul de tip I, și cel de tip II, semnalizează precoce în același fel.
Te simți mai tot timpul înfometat și obosit
Dacă pancreasul nu produce destulă insulină sau nu produce deloc sau dacă celulele sunt rezistente la insulină, glucoza nu mai ajunge la celule și de unde să ai tu energie? Asta face să îți fie mai foame ca de obicei și să te simți mai obosit.
Urinezi mai des și îți este mai sete
O persoană sănătoasă în mod normal golește vezica de 4 până la 7 ori în 24 de ore, dar una cu diabet este un fel de… robinet. De ce. Pentru că în sânge nivelul de glucoză este crescut, rinichii încearcă să rezolve treaba și să o elimine, producând mai multă urină.
Ai gura uscată și te mănâncă pielea
Apă intră, apă iese, ce e val ca valul trece, și de la deshidratare gura începe să sece. Adică să fie uscată. Și tot de la deshidratare pielea este uscată, ceea ce provoacă mâncărimi.
Ai vederea încețoșată
O glicemie crescută afectează în timp vasele mici de sânge și ca urmare de neclarități omul se plânge.
Alte simptome sunt infecțiile fungice repetate –
În principiu oriunde este un pliu al pielii, unde e cald și umed.
+Răni care se vindecă greu, furnicături sau amorțeli la mâini sau la picioare și stare de iritabilitate.
Pierderea rapidă și semnificativă în greutate în condițiile în care – cum ziceam – foamea-i foame, ar trebui să fie un simptom care să alarmeze. Slăbirea este cauzată de faptul că nemaiprimind energie din alimente, organismul începe să ardă mușchii și grăsimile.
Text verificat și VALIDAT MEDICAL de dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție, fondatoarea @Ela Clinic , prima clinică de nutriție terapeutică din România ce oferă servicii complete de nutriție și psihonutriție: https://elaclinic.ro/nutritie-terapeutica
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Surse:
https://www.webmd.com/diabetes/guide/understanding-diabetes-symptoms
https://www.poliana.ro/diabetul-zaharat-simptome-regim-diagnostic-tratament/
https://trustcarehealth.com/blog/early-warning-a-look-at-the-first-signs-of-diabetes
00:00 – 02:29 Cum îl descoperi?
02:29 – 03:08 Înfometat și obosit
03:08 – 03:47 URINEZI des și îți este SETE mereu
03:47 – 04:10 GURĂ uscată și MÂNCĂRIME de piele
04:10 – 04:47 Vedere încețoșată
04:47 – 05:11 Infecții fungice
05:11 – 05:22 Amorțeli și stări de iritabilitate
05:22 – 05:57 Pierdere în greutate
05:57 – 06:29 Greață și vărsături
06:29 – 06:51 Diabet gestațional
06:51 – 07:31 Hipoglicemia
07:31 – 07:50 Hiperglicemia
—
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#diabet #diabetsemne #diabetzaharat
Comentează