Imunoterapia reprezintă o modalitate revoluționară de tratament pentru cancer, însă are o serie de efecte adverse diferite față de alte terapii. Pacienții cu afecțiuni oncologice pot învăța cum să le țină sub control cu ajutorul unui ghid GRATUIT, redactat de ESMO (Societatea Europeană de Oncologie Medicală) și tradus și validat în limba română de Asociația Melanom România.

Care sunt efectele adverse ale imunoterapiei?

Imunoterapia are mai multe efecte adverse. Este important de știut că:

Reacțiile adverse de tip imun care apar în urma tratamentului cu imunoterapii moderne, cunoscute și ca inhibitori ai punctelor de control imunitar, pot afecta orice organ sau țesut, dar cel mai frecvent apar probleme la nivelul pielii, colonulului, plămânilor, ficatului și glandelor endocrine (cum sunt hipofiza sau tiroida).
Majoritatea acestor reacții adverse sunt ușoare sau moderate, dar pot fi tratate dacă sunt depistate la timp. De aceea, este important ca pacientul să anunțe echipa oncologică atunci când apare orice simptom care îl îngrijorează.
De obicei, reacțiile adverse apar după câteva săptămâni sau luni de la începerea tratamentului, dar pot să apară oricând în timpul terapiei, la câteva zile după prima perfuzie sau uneori și după 1 an de la sfârșitul tratamentului.
Cele mai frecvente reacții adverse ale inhibitorilor CTLA-4 și ale inhibitorilor PD-1/PD-L1 sunt simptomele cutanate (cum sunt erupțiile și pruritul); simptomele gastrointestinale (cum este diareea) par mai frecvente în cazul inhibitorilor CTLA-4, iar simptomele pulmonare și afectarea glandei tiroide par mai frecvente în cazul inhibitorilor PD-1/PD-L1.
În funcție de cât de gradul de manifestare al reacțiilor adverse, tratamentul se poate continua sau întrerupe. Acest lucru îl decide medicul.

Cui se adresează ghidul ESMO

Este nevoie ca pacienții să fie educați și informați, iar ghidul ESMO este de mare folos și se adresează:

-tuturor pacienților cu cancer care au fost sau vor fi tratați cu imunoterapie mondernă, fie ca tratament decontat pentru cancer (ca melanomul sau cancerul de plamân), fie în studii clinice.

De asemenea, ghidul ajută orice profesionist din domeniul sănătății: medici, studenți la medicină, reprezentanți ai pacienților, asistenți, autorități sau mass-media.

Ghidul poate fi descărcat de aici. De altfel, pe 17 iunie, a avut loc lansarea oficială în România. Video-ul integral poate fi urmărit pe pagina de FB a Asociației Melanom România.

Linkuri:

Pentru descărcat ghid: https://bit.ly/ghidESMO

Video melanom: https://www.facebook.com/melanomromania/videos/4206992989364098/

Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *