Organismul Uman, Sănătate Digitală
Totul despre CATARACTA. Cauze, Simptome, OPERATIA
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
00:00 – 01:18 Intro
01:18 – 04:07 Ce este Cataracta?
04:07 – 05:04 #Cauze
05:04 – 07:29 #Semne/Simptome
07:29 – 08:31 Tipuri de Cataractă
08:31 – 12:00 Operatia de Cataracta
12:00 – 12:41 Atenție!
De data aceasta ridicăm… ochii către un subiect care după vârsta de 65 de ani ne va interesa pe toți mai mult decât punctul de pensie: cataracta. Vei afla ce se întâmplă mai exact cu ochiul în această afecțiune, de ce tip poate fi, ce simptome anunță că vederea este pe ducă și ce poți face ca să nu o pierzi de tot.
Cataracta este o afecțiune oftalmologică prin care lentila din interiorul ochiului își pierde transparența, rezultatul fiind scăderea progresivă a vederii. Aceasta începe să se formeze atunci când proteinele din ochi formează aglomerări care împiedică lentila să transmită imagini clare către retină.
Ce e rău e că afecțiunea asta nu doare, și pe om până nu-l doare ceva, că v-am mai zis, nu se prea duce la medic. Așa, numai să se controleze și să se asigure că e bine. Și uite cum cataracta se dezvoltă lent și până la urmă se face albeața aia la ochi și ia de vezi dacă mai poți!
Așa cum s-a spus, vârsta este piua-ntâi, factorul principal în majoritatea cazurilor de cataractă. Mai sunt și alte cauze, dar n-o să fie ele în veci înaintea vârstei. Cataractă se mai poate face și de la unele medicamente sau de la utilizarea pe termen lung a steroizilor, de la expunerea la medii sau substanțe toxice ori în urma unor traumatisme. Și ar mai fi miopia și diabetul care pot duce la apariția cataractei, la fel și expunerea la lumina ultravioletă, în special cea de tip B. Și un nivel permanent crescut al trigliceridelor în sânge predispune la cataractă, pentru că astea se depun în vasele sangvine mici. Singura speranța – dar și aia timidă – că poate-poate nu mă va pocni totuși cataracta e că mai predispuși sunt ochii negri și căprui. Iar dacă ai mei sunt de pește fiert…
Nu doare – nu doare dar niște semne tot are. O dată că vederea devine încețoșată. Apoi că lumina puternică devine deranjantă (fotofobie se numește), că ai dificultăți în percepția culorilor și că nu poți aprecia corect distanțele. O să-ți vină să schimbi des dioptriile ochelarilor, dar mare scofală nu faci și vei fi din ce în ce mai nemulțumit (ă) de calitatea vederii. Nu râde: unul dintre semnele des întâlnite la apariția cataractei la vârstnici sunt… fracturile.
Pentru că nu mai văd bine din cauza cataractei și nu mai pot aprecia corect distanțele, bieții oameni se împiedică frecvent atunci când întâlnesc diferențe de nivel, cum ar fi borduri sau trepte. Și nu mai văd nici alte lucruri.
Cataracta poate fi de mai multe tipuri, și asta ține de cauzele producerii ei. Poate fi senilă (și la ochi, nu numai la cap!), congenitală, adică din naștere, secundară (când apare din cauza altor afecțiuni cum ar fi diabetul – de care am zis – sau glaucomul), traumatică (se dezvoltă și după câțiva ani de la producerea unei leziuni), toxică (din cauza expunerii la medii sau substanțe toxice) sau radiativă (ca urmare a radioterapiei din cancere). Și încă un lucru care trebuie menționat: cataracta poate fi unilaterală sau bilaterală. Poate afecta un singur ochi sau pe ambii. În afara de asta, dacă inițial a fost afectat un singur ochi, în timp cataracta îl poate afecta și pe celălalt.
Ce este de făcut atunci când un ochi sau amândoi este atins de cataractă? Operație, sigur că da.
Și un ultim lucru pe care vrem să vi-l spunem și de care vă rugăm să țineți cont. Este plin internetul de promisiuni mincinoase, care nu au absolut nicio legătură cu realitatea și cu opțiunile terapeutice de tratare a cataractei. Adică opțiunea, că-i numai una. Nu vă cheltuiți banii pe fel de fel de așa zise remedii naturiste recomandate ca fiind grabnic făcătoare de minuni. Nu există picături care să vindece cataracta, tratamentul fiind exclusiv chirurgical, prin înlocuirea cristalinului afectat cu unul artificial. Și operația durează numai câteva minute, se face cu anestezie locală, nu doare și nici nu necesită internare. Dacă nici astea nu-s argumente
convingătoare…
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0 ! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriţie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoţel ca să primeşti notificări când postăm https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
#sanatate #informatiimedicale
Comentează