#Durerea de #genunchi este cât se poate de comună. Copiii cad și se lovesc, și adulții cad și se lovesc, dar își mai și suprasolicită genunchii ba cu efort fizic, ba cu o greutate corporală prea mare.

Riscul ca articulația genunchiului să fie afectată în vreun fel este un risc permanent. Și asta nu pentru că este articulația cea mai mare din corpul uman ci mai cu seamă pentru că este cea mai solicitată.

Durerile cauzate de greutatea corporală

Toate kilogramele adunate pun presiune pe articulații și le slăbesc.
Când cartilagiile sunt țăndări, diagnosticul este osteoartrită. Asta înseamnă durere care se agravează în timpul mișcării dar dispare în repaos. Pentru că uneori genunchiul mai și înțepenește. Dacă vrei să îi dai drumul la genunchi, fă mișcare. O să vezi că după vreo jumătate de oră de activitate ești alt om. La început, durerea de genunchi dată de osteoartrită o mai duci cu un unguent sau cu un medicament antiinflamator. Când este într-un stadiu mai avansat, iete seringa cu ditai acul și te injectează cu corticosteroizi sau acid hialuronic. Te calificași în etapa finală a osteoartritei? Ei, înseamnă că trebuie să-ți înlocuiască genunchiul cu totul tata Gepetto de la ortopedie.

Bursita
În apropierea genunchiului există un săculeț cu lichid numit bursă, cum ar veni un fel de airbag care atenuează presiunea dintre oase, tendoane și mușchii din preajma articulației. Când perna asta se inflamează se formează o umflătură deasupra sau dedesubtul genunchiului, zona se înroșește și este caldă iar genunchiul doare la mișcare. Tratamentul implică medicație antiinflamatorie sau antibiotice dacă este o infecție, kinetoterapie, injecții cu steroizi sau drenarea burselor. Când nimic din toate astea nu funcționează, ultima oprire – sus pe rampă! La chirurg.
Purtarea de genunchiere, evitarea statului în genunchi și a mișcărilor care implică flexarea lor ajută la prevenirea bursitei.

Întinderea și ruptura de ligamente

Se numără printre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului. Dar în rândul persoanelor foarte active, care practică sport în mod constant. Sau al sportivilor de performanță. (M-a ferit Dumnezeu de așa apucături!) Treaba lor dacă se opresc brusc din alergare sau schimbă direcția, aterizează aiurea din săritură, se ciocnesc unii de alții pe teren și trosc se rupe ligamentul cu zgomot. În primele 24 de ore genunchiul se umflă și doare, după care aceste simptome pot să dispară brusc. Este o inducere în eroare, nu înseamnă că s-a înnodat acolo ligamentul singur. Cum a făcut omul din nou mișcare, cum fuge genunchiul de la locul lui.
La persoanele foarte active și la sportivi, ruptura de ligament necesită intervenție chirurgicală de reconstrucție. La cei sedentari și la vârstnici, nu se mai face atâta deranj. Cică dacă numai ligamentul e rupt și în rest toate sunt la locul lor și funcționerază ca unse, purtarea unei orteze pentru stabilizarea genunchiului, kinetoterapia și fizioterapia rezolvă nasolia.

Ruptura de menisc

Paguba asta de menisc se rupe în multe feluri. Și din multe cauze: a răsucirii forțate a genunchiului, a lucratului în genunchi sau în poziție ghemuit, a genuflexiunilor și urcatului scărilor (domnu’ Barbu, să știți că liftul l-a stricat Viorel de la 4 că a cărat mobilă cu el!), a ridicării de greutăți mari, din cauza obezității și a osteoartritei. Doare – cum sa nu?! -, și la atingere doare genunchiul, se umflă, înțepenește de nu îl mai poți îndoi și mișca, iar dacă încerci să îl miști, troznește ca lemnele în șemineu. Se mai acumulează și fluid în articulație. Dacă leziunea este de mici dimensiuni și s-a produs în zona puternic vascularizată a meniscului, în general se vindecă de la sine.

Artroza genunchiului
Atroza genunchiului este o boală cronică degenerativă a articulației lui, care cu timpul distruge și meniscul, și ligamentele și cartilajul. Medicația cu antiinflamatoare și cu soluții care îmbunătățesc lubrifierea articulației mai ameliorează durerile și crește mobilitatea. Dar nu vindecă. Kinetoterapia e bună, dar nici ea nu vindecă. Să mai slăbești e de folos, dar… boala înapoi nu poți s-o dai. Când medicamentele nu mai au efect să știi că a sunat goarna pentru operație. Pentru artroplastie totală. O intervenție în care primești o endoproteză dintr-un aliaj metalic.

https://www.youtube.com/watch?v=mPwoqo4Mg88


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/ #dureri

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *