Durerea în SPATE. E de la plămâni?

 

Afli dacă durerea în spate înseamnă probleme cu RINICHII, cu PLĂMÂNII, o tumoră sau altă afecțiune gravă, la ce medic trebuie să mergi și cum te poți trata.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost VERIFICATE și VALIDATE MEDICAL de Dr. Mihaela Parnia, medic specialist recuperare medicală la centrul “Terapie pentru mișcare”:
https://terapiepentrumiscare.ro/
@terapiepentrumiscare5041

Toată spinarea este un puzzle de diferite structuri anatomice (vertebre, discuri, ligamente, mușchi, tendoane) care lucrează împreună ca să susțină mândrețe și frumusețe de trup, iar problemele cu oricare dintre aceste „piese” pot să provoace durere de spate, pe oricare dintre zonele coloanei vertebrale (cervicală, toracică, lombară, sacrală și coccigiană).
Pe cine îl doare spatele? Pe oricine. Dar cine e mai predispus la așa durere? Uite, ăia care bifează unul dintre factorii de risc pe care îi dăm pe goarnă ca să-i facem de ocară:

Nivelul condiției fizice
Știi cum e cu asta? Nu e bine nici prea puțin, nu e bine nici prea mult. Dacă puți de sedentar ce ești, mușchii slabi, fleșcăiți, ai spatelui și abdomenului, n-o să poată să-ți susțină coloana vertebrală așa cum trebuie și o să ai dureri de spate. La fel și dacă după multă vreme de stat în stare din aia vegetativă, te lovește amocul și te-apuci să faci exerciții fizice până îți sare untul, smântâna și iaurtul din tine. O să te doară spatele, ține-te bine…

Creșterea în greutate
Aha, atunci să vezi tu stres pe spate…

Condițiile de la locul de muncă
Toate activitățile susținute de ridicare de greutăți, împins, tras sau care implică răsucirea trunchiului aduc mari deservicii ghebului. Spatelui. Culmea e că și dacă nu ești muncitor cu cârca, dacă lucrezi la birou dar stai într-o poziție proastă sau pe un scaun inconfortabil, tot aia e, tot o să te doară spatele.

Vârsta și ereditatea
Auzi, poți să faci tu ca toate arătările pământului, după 45 de ani știi cum te miroase durerea de spate?! De departe! Păi dacă își mai bagă coada și ereditatea… ciuciu mai vezi tu mobilitatea.

Durerea de spate poate varia de la durere locală până la durere generalizata, care se răspândește pe tot spatele. Uneori iradiază către alte zone ale corpului, cum ar fi fesele, picioarele sau abdomenul. Intensitatea durerii variază la fiecare persoană, iar în funcție de tipul, cauza și localizarea ei este posibil să fie mai puternică atunci când te apleci, când ridici ceva greu, când te odihnești sau când stai în picioare, dimineața la sculare (dar se ameliorează odată ce începi să ai activitate) sau durere care vine și pleacă. Durere de spate.

Vedeți voi, drăgălașilor, spatele doare fie din cauze mecanice sau structurale de la nivelul coloanei, discurilor, mușchilor, ligamentelor sau tendoanelor, fie ca și consecința unei afecțiuni inflamatorii sau altui tip de afecțiune. Și avem așa:

Intindere: o leziune a ligamentelor care susțin coloana, care apare adesea în urma răsucirii sau ridicării necorespunzătoare.

Încordare: se produce o leziune a unui mușchi sau a unui tendon.

Boală degenerativă a discului: când îmbătrânirea duce la deshidratarea discurilor dintre vertebrele coloanei.

Discuri herniate sau rupte: discurile comprimă și irită nervii din apropiere, situație care apare putin mai frecvent la nivel lombar.

Spondilolisteză: o vertebră a coloanei “alunecă” usor din locul ei de baștină.

Stenoza canalului vertebral: se produce o îngustare a coloanei vertebrale care pune presiune pe măduva spinării și pe nervi.

Și mai putem avea de-a face cu vertebre fracturate, cu scolioză sau alte modificări congenitale ale coloanei.

Afecțiuni care dau dureri de spate sunt spondilita anchilozantă, alte tipuri de artrită inflamatorie a coloanei vertebrale, osteoporoza, fibromialgia, pietrele la rinichi sau infecțiile, endometrioza, fibroamele uterine, infecțiile care implică oasele coloanei sau discurile dintre ele și, în cazuri rare, tumorile care se dezvoltă pe coloana vertebrală sau alte zone ale spatelui.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #romania #medical

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *