Cum știi că ai Deficit de CALCIU: 10 semne

Care sunt Dozele Zilnice recomandate, când e nivelul SCĂZUT, dar și Cauzele și Simptomele.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Îi mulțumim domnului Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv, care a VALIDAT MEDICAL textul acestui video. Pe domnul doctor îl găsiți și pe YouTube:
https://www.youtube.com/c/SuperfitDoctorDamian

Când ne referim la un nivel scăzut de calciu, corect este să spunem „deficit”, nu „lipsă” de calciu. Pentru că să-ți lipsească total calciul, este imposibil. OK. Dar să fie mai puțin decât este normal este o situație destul de des întâlnită.
De ce e calciul din organism scăzut? Nivelul de calciu din sânge scade de obicei din cauze non-alimentare și rareori din cauza unei carențe de calciu din alimentație. Unii factori genetici, unele modificări hormonale (în special la femei) sau unele medicamente care pot diminua absorbția calciului sunt cauze mai frecvente decât dieta săracă în alimentele care conțin acest mineral. Și aici vorbim de două situații: de malnutriție (când organismul nu primește prin alimentatie suficiente substanțe nutritive) și de malabsorbție.

1) Crampe și spasme musculare
Sunt caracteristice deficitului de calciu. Deoarece calciul este cel care ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze, când le lipseste nu-și mai pot menține tonusul normal și asta duce la dureri, crampe, spasme și slăbiciune musculară.

2) Amorțeală și furnicături
Amorțeala și furnicăturile la nivelul extremităților, al mâinilor și picioarelor, sunt alte simptome-cheie al hipocalcemiei. Fiecare celulă nervoasă din corp are nevoie de calciu, iar atunci când scade prea mult celulele nervoase se luptă ca la Rovine să trimită semnale.

3) Oboseală
Pentru că fibrele musculare și nervii au nevoie de calciu, epuizarea acestuia din celule marchează debutul oboselii, ducând la epuizare și slăbiciune.

4) Ritm cardiac anormal
Bătăile neregulate ale inimii sunt un simptom tipic al hipocalcemiei și pot pune în pericol viața dacă sunt severe. Aceasta provoacă frecvent mai multe anomalii care pot fi înregistrate printr-o electrocardiogramă. Nu este surprinzător că deficitul de calciu perturbă inima, care – am spus deja – este și ea un mușchi. Dacă celulele ei nu primesc suficient calciu, acestea încetează să mai funcționeze așa cum ar trebui, ritmul cardiac devine anormal.

5) Convulsii
Celulele cerebrale au nevoie de niveluri optime de calciu pentru a elibera neurotransmițători, în timp ce mușchii au nevoie de acesta pentru a se contracta. Hipocalcemia poate supraexcita creierul, ceea ce poate declanșa crize convulsive.

6) Osteopenie și osteoporoză
Osteoporoza este considerată o tulburare de deficiență de calciu. (Osteopenia este o formă mai ușoară de osteoporoză.) Atunci când nivelul de calciu din sânge scade, pentru a compensa, corpul trebuie să elibereze mai mult calciu.

7) Piele uscată
Pielea uscată sau solzoasă poate fi un simptom al hipocalcemiei. Rolul mai puțin cunoscut al calciului este acela de a susține sănătatea pielii: acesta scade pH-ul pielii și protejează bariera cutanată, lucru care împiedică pierderea excesivă de apă din piele.

8) Unghii slabe și casante

9) Confuzie și pierderea memoriei
Confuzia, dezorientarea și pierderea memoriei pot fi toate simptome ale hipocalcemiei. Celulele nervoase și cerebrale depind de calciu, ați auzit. Calciul care intră în celulele nervoase stimulează eliberarea de neurotransmițători, iar deficitul poate afecta semnificativ funcția cognitivă.

10) Carii dentare și boli gingivale
Calciul menține dinții puternici. Alimentele, băuturile și bacteriile din gură pot degrada mineralele din dinți, dar nivelurile adecvate de calciu pot preveni această pierdere. Studiile sugerează că deficiența de calciu este unul dintre vinovați și pentru bolile gingivale.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


00:00 – 01:31 De ce este NECESAR
01:31 – 02:10 Valoarea normală. Hipocalcemie
02:10 – 04:33 CAUZE Non Alimentare!
04:33 – 04:52 Crampe și spasme musculare
04:52 – 05:11 Amorțeală și furnicături
05:11 – 05:24 Oboseală
05:24 – 05:58 Ritm cardiac anormal
05:58 – 06:17 Convulsii
06:17 – 06:40 Osteopenie și Osteoporoză
06:40 – 07:05 Piele uscată sau solzoasă
07:05 – 07:08 Unghii slabe și casante
07:08 – 07:29 Confuzie și pierderea memoriei
07:29 – 07:49 Carii dentare și boli gingivale
07:49 – 08:37 DOZE zilnice la Femei și Bărbați


#sanatate #romania #calciu
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *