Tusea care NU MAI TRECE. Ce poate să însemne?

Iată ce BOLI ai putea avea dacă tușești de MULT TIMP! Că e vorba de bronșită, de o alergie sau chiar de cancer de plămâni, află ce TIP de TUSE ai și ce trebuie să faci ca să scapi de ea.
ATENȚIE pentru fumători! Tusea NU e mereu un efect secundar al fumatului, ci adesea poate însemna BPOC sau alte afecțiuni.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședinta Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), căreia îi mulțumim pentru sprijin.


Tusea poate fi semnul mai multor afecțiuni, unele dintre ele – la prima vedere – părând să nu aibă nicio legătură cu ea. De exemplu, nu te-ar duce gândul că o cauză comună de behăială este boala de reflux gastroesofagian, nu? E, uite că este. Pentru că în boala de reflux acidul din stomac urcă în gât, îl irită, iar iritația declanșează tusea.

Acum nu că tusea persistentă nu ar putea fi un semn al cancerului pulmonar, dar o dată că rar își anunță boala prezența prin tuse, și, oricum, tusea nu este singură, de capul ei, este poate fi însoțită și de dureri de piept, și de sânge în spută. În flegmă, să înțeleagă toată lumea.

No, de la ce mai poate fi tusea persistentă? Dacă ai avut o infecție severă cum este în gripă sau pneumonie, chiar dacă majoritatea simptomelor au dispărut, căile respiratorii mai pot rămâne inflamate ceva timp, ca să ții și tu minte că ai fost strașnic de bolnav.

Altă cauză de tuse cronică este astmul, dar astmul în varianta aia cu tuse, că e și o variantă fără.

Bronșita. Bronșita cronică provoacă inflamația căilor respiratorii pe termen lung, și inflamația provoacă tuse. Frații mei tabagiști, aceasta poate face parte dintr-o boală a căilor respiratorii numită boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), care apare de obicei ca efect secundar al fumatului. La pacienții fumători, tusea este o manifestare a unei boli de plămâni și nu doar un efect singular al fumatului!

Când mai e tuse cronică? Mai e și cand suferi de sindromul picăturii postnazale. Ce mai e și asta: este o afecțiune grețoasă, caracterizată de acumularea de secreții în spatele nasului. Și nu sunt apoase, să curgă, să iasă, să poată fi suflate și eliminate. Sunt vâscoase. Le înghiți în mod inconștient odată cu saliva, se duc în gat, îl irită și provoacă tuse persistentă.
De la ce să mai fie tusea persistentă? De la tratamentul cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

Și mai poate fi o tuse îndărătnică atunci cînd ea are o cauză alergică. Simptomele alergiei – tusea fiind doar unul dintre ele – sigur că se reduc și dispar dacă personajul nu se mai expune la alergen, dar dacă el nu știe la ce este alergic și continuă să se expună, proastă o fi tusea să plece?!
Dacă se asociază cu subfebră și/sau scădere în greutate, te pomeni că o fi tuberculoză! În țările civilizate nu mai există, dar la noi e trai-pe-vătrai!

Toate astea de le-am zis până acum sunt cauze comune de tuse. Adică frecvent întâlnite. Mai este și o categorie de cauze ceva mai rar întâlnite, dar și dacă sunt mai rar întâlnite, fiindcă tot o ardem pe tuse, le spunem și pe alea. Ia!

Boala de inimă – iartă-mă, că nu vreau să te sperii! Abia ce ți-am zis că dacă tușești nu înseamnă neapărat că ai cancer de plămâni! Nu, că serios îți zic, uneori, tusea și respirația scurtă pot fi simptome de boli de inimă sau insuficiență cardiacă. Așa se și numește – tuse cardiacă – particularitatea ei fiind aceea că se agravează când persoana stă complet întinsă.Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:21 Corul tusei
00:21 – 00:29 Ce afli din video
00:29 – 01:24 Tuse obișnuită?
01:24 – 01:47 Când este TUSE CRONICĂ?
01:47 – 02:11 Reflux gastroesofagian. Cauză comună
02:11 – 02:59 SEMNE de Cancer Pulmonar
02:59 – 03:17 Gripă sau Pneumonie
03:17 – 03:24 Astm
03:24 – 03:32 Bronșită
03:32 – 03:55 Boală Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) – mai ales de la FUMAT!
03:55 – 04:40 Sindromul picăturii post nazale
04:40 – 05:06 Iei Tratament de Tensiune?
05:06 – 05:26 Cauză ALERGICĂ
05:26 – 05:43 TUBERCULOZĂ ???
05:43 – 07:03 Cauze rare. Tuse CARDIACĂ! Boală de INIMĂ?
07:03 – 07:35 TRATAMENT


#romania #tuse #sanatate

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *