Organismul Uman
TROSNITUL OASELOR explicat de Kinetoterapeut: este periculos sau benefic?
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Articulațiile daca ar fi sa le impartim simplist am putea spune ca sunt unele imobile (fibroase sau cartilaginoase) si unele mobile sau diartroze. Sunetele (la unii adevarate serenade) se aud din articulațiile mobile care au in componenta un lichid sinovial cu rol de lubrifiere si hranire a suprafetelor articulare. Acest lichid este secretat in timpul miscarii articulatiilor. Lipsa acestui lichid duce la uzura articulatiilor. In componeneta acestui lichid intra si molecule de gaz (H, O, CO) care pana in 2015 se credea ca se aduna in bule ce colapseaza in momentul manipularii articulare. Folosind tehnologia RMN s-a descoperit ca aceste sunete sunt de fapt rezultatul fenomenului de cavitatie. Adica in momentul schimbarii presiunii din articulatie se creaza un vid care colapseaza.
Deci e un fenomen natural. In 20-30 de minute dupa ce ti-a trosnit o articulatie sunt sanse mari sa trosneasca din nou.
E o diferenta intre cracment iesit dintr-o atrticulatie care a fost inactiva o perioada si începând sa se miste trosneste, dar sunetul dispare dupa cateva miscari si un thrust rezultat in urma unei manipulari articulare.
Acum, ce sunt manipularile? Nu vorbim de alea de pe tv sau de pe internetul mare, ci de manipularile articulare. Manipularea este o mişcare forţată, aplicată direct sau indirect pe o articulaţie sau un ansamblu de articulaţii, care poartă brusc elementele articulare peste jocul lor fiziologic obişnuit, fără a depăşi limitele impuse de mişcarea lor anatomică. Este un impuls brusc, unic, care trebuie să fie executat plecând de la sfârşitul jocului pasiv normal urmarind principiul non-doloritatii. Daca doare nu e bine.
Cert e ca aceste tehnici sunt folosite in diferite forme de mii de ani. In lumea moderna cele mai cumoscute metode care folosesc manipularile articulare sunt osteopatia, chiropractica si yumeiho. Eu studiez tehnicile astea de 8 ani in general si in mod particular prin osteopatie de 4 ani si va pot spune un lucru: nu sunt un panaceu asa cum de multe ori se promoveza unii practicieni. Scopul unei manipulari articulare este sa aduca un plus de energie in articulatie respectiva cu scopul de a restabili functia de baza, miscarea. Motion is lotion se zice in fraceza, nu?
Teoria ca teoria, dar practica ne omoara….
Bun, eficiente sunt ca s-a demonstrat in multe studii, si aici, si aici, si aici……despre altceva vreau sa vorbim…cat de sigure sunt aceste metode de tratament? Nimic in viata nu e 100% sigur (in afara de faptul ca ne-am nascut si ca…..), insa aceste manevre pot si destul de sigure, utile si eficiente daca cel care le executa respecta cateva principii de baza:
1. ANAMNEZA- adica evaluarea. Orice pacient inainte de a trece printr-o terapie ce presupune manipulari trebuie sa fie foarte bine evaluat atat in privinta istoricului medical dar si functional prin teste specifice…..asa cum am facut eu cu Dragos inainte de a face trostul, chiar daca il cunosc de ani, am evaluat starea lui din momentul respectiv…..
2. Segmetul trebuie incalzit sau pregatit….daca ajungi la cineva care sare pe tine direct sa te trosneasca s-ar putea sa fie cam periculos.
3. Eficienta pe termen lung se castiga cu exercitiu fizic. Mobilitatea dobandita trebuie intretinuta prin exercitiu fizic. Daca o sa scapi de o anumita limitare printr-o tehnica de throst dar tu o sa pleci in treaba ta si o sa faci acelasi lucruri care te-au adus acolo devii ……clientul perfect.
4. Studiile….nu te lasa pe mana oricui.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#oase #kinetoterapie #sanatate
Comentează