Tratamentul pentru PSORIAZIS care te scapă de pete

 

Află cum psoriazisul poate duce la INFARCT sau AVC, cum faci această boală, dacă este contagioasă sau nu și care sunt semnele și manifestările.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Și mai multe explicații găsești în emisiunea LIVE cu dr. Alin Nicolescu, medic primar DERMATOLOG, și Rozalina Lăpădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune: https://fb.me/e/29Qphadc6

Psoriazisul este o dermatită inflamatorie cronică (cronică însemnând că nu se vindecă). Este o boală autoimună care cauzează supraproducția de celule ale pielii. Păi să-ți zic, să-ți explic: celulele normale ale pielii cresc complet și se desprind și într-o lună. Ei bine, în psoriazis, pentru că sistemul imunitar e hiperactiv, celulele cresc foarte rapid, în 3-4 zile, și în loc să se desprindă și să cadă, se acumulează la suprafața pielii. Și se adună acolo grămadă organizată, sub formă de plăci și papule. Lasă cum arată, problema este că provoacă mâncărimi, arsuri și usturimi. Crunte. Pe piele. (Pe piele, dar unde?) Păi… aproape oriunde. Dar mai frecvent pe coate, genunchi, scalp (linia părului, frunte, partea din spate a gâtului și pielea din interiorul și din jurul urechilor), unghii și în partea inferioară a spatelui. Alte zone în care se mai poate manifesta sunt pleoapele, buzele și pliurile pielii. Pot fi afectate zone mici sau mai mari și este posibil să se formeze acele plăci solzoase în mai multe locuri pe de corp în același timp, nu doar într-unul singur. Tratamentele (știu că am zis că nu se vindecă, dar se tratează, asta însemnând că boala poate fi ținută sub control) variază în funcție de tipul și localizarea psoriazisului.

Sunt mai multe tipuri, și e posibil ca persoana afectată să aibă la un moment dat mai mult de un tip. (Psoriazisul NU este contagios, încă o dată vă spun, și o spun serios!)

Psoriazisul vulgar:
Acesta înglobează psoriazisul în plăci, psoriazisul inversat și cel gutat. Se manifestă prin leziuni roșii, cu scuame, preponderent pe coate, genunchi, scalp, fața anterioară a gambelor și zona sacrată, dar așa cum am spus și anterior, poate să afecteze și tot corpul. Și nu doar pielea, ci și unghiile. Din cauza inflamației sistemice, tipul ăsta de psoriazis, vulgar, este strâns legat de bolile cardiovasculare, crescând riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Psoriazisul vulgar afectează sever și articulațiile, distrugându-le ireversibil dacă nu se intervine terapeutic la timp și corect.

Psoriazisul în plăci:
este cel mai comun tip de psoriazis. Plăcile pot să apară oriunde pe corp sub forma unor pete ieșite în relief, cu scuame, care sunt și dureroase și dau și mâncărimi. La alți pacienți pielea poate fi roșie, cu solzi alb-sidefii, iar la alții plăcile pot avea un aspect mai violet, depinde de tipul de piele al fiecăruia. Plăcile de genul ăsta apar cel mai adesea (dar nu exclusiv) pe scalp, genunchi, coate și în sau în jurul buricului și în partea inferioară a spatelui. De asemenea, unghiile se pot îngroșa și se pot separa de patul unghiei.

Psoriazisul gutat:
petele sunt mici, rotunde, roșii și în general apar pe brațe, picioare și trunchi.

Psoriazisul inversat, în pliuri:
apare ca o erupție fină, roșiatică și se localizază în spatele genunchiului, în zona genitală, sub sâni, la axilă (subraț).

Psoriazisul eritrodermic:
provocă roșeață intensă și desprinderea straturilor de piele în foi mari, modificări ale unghiilor, mâncărimi și dureri severe, modificări ale ritmului cardiac și ale temperaturii și deshidratare. Afectează adesea aproape tot corpul și poate pune în pericol viața, de aceea este important ca în timpul unei crize eritrordermice pacientul să se adreseze de urgență medicului.

Psoriazisul pustulos:
caracterizat de pustule extinse cu un conținut albicios format din limfă, celule albe sangvine și alte celule inflamatorii, apărute pe tot corpul sau doar pe palme, tălpi și alte zone mici.

Evenimente declanșatoare pot fi unele boli (în special infecțiile cu streptococ), unele medicamente (de exemplu interferonul și betablocantele), rănirea pielii (zgârieturi, arsuri solare, mușcături de insecte) și, ei bine, da, stresul!


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #psoriazis #dermatologie

Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *