TOPUL celor mai sănătoase LEGUME pentru Corp și Minte

Afli ce legume reduc RISCUL de Cancer Colorectal, Digestiv sau Pulmonar, ce LEGUME ajută Scăderea Tensiunii Arteriale, la scăderea colesterolul, care țin departe glaucomul, dar și ce elemente conțin toate aceste legume comune pe care le poți cumpăra din orice piață!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv le centru medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe pagina lui de YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian

Așadar, legumele (la grămadă vorbim), fibre, vitamine, minerale și antioxidanți toate conțin, sunt sănătoase și sățioase. Dar totuși, câteva dintre ele sunt mai cu moț și ies în evidență prin conținutul și concentrația de nutrienți importanți, cu mari beneficii pentru sănătate.

Morcovii: conțin mult betacaroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A, vitamină care poate ajuta la reducerea riscului de cancer. S-a făcut un studiu și s-a constatat că persoanele care au consumat 2-4 morcovi pe săptămână aveau un risc de cancer colorectal cu 17% mai mic pe termen lung. Și tot așa, științific demonstrat, prin analiza a 18 studii, de asemenea s-a constatat că morcovii pot reduce și riscul de cancer pulmonar.

Mazărea: O cană de mazăre conține 9 gr de fibre, 9 gr de proteine, vitaminele A, C și K, riboflavină, tiamină, niacină și acid folic. Și mai este bogată în saponine, un grup de compuși vegetali cunoscuți pentru efectele lor anticancerigene. Deși sunt necesare studii suplimentare, unele cercetări sugerează că saponinele pot reduce creșterea tumorilor și pot provoca moartea celulelor canceroase.

Sfecla: scurtă carte de vizită – conține fibre, acid folic și mangan, este bogată în nitrați pe care organismul îi transformă in oxid nitric, compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge și implicit la scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de boli de inimă. Și are foarte puține calorii.

Conopida: la fel ca toate cruciferele, este o sursă excelentă de glucozinolati și izotiocianați, compuși cu puternice proprietăți de combatere a cancerului. Are și destule fibre, și destule proteine, și acid folic, și vitamine (C și K).

Varza roșie: altă cruciferă mustind de antioxidanți, fibre și vitamina C. De câte ori trebuie să zic despre vreun studiu clinic, pentru că rezultatele sunt importante și interesante, mă reține ceva când subiecții nu sunt umani și cercetarea a fost făcută pe… șoareci sau șobolani. La șoarecii care au primit o dietă bogată în grăsimi s-a observat că odată cu introducerea verzei roșii s-a redus semnificativ nivelul colesterolului „rău” și au pierdut în greutate.

Cartofii dulci: un cartof dulce mediu conține aproximativ 4 gr de fibre, 2 gr de proteine și o cantitate sănătoasă de potasiu, mangan și vitaminele B6 și C. Și dacă e portocaliu, sigur că are și betacaroten, ca și morcovul, transformat de organism în vitamina A. Cei care au luat la analizat și puricat 23 de studii făcute pe spinarea cartofilor dulci au tras o concluzie: sunt eficienți în reglarea colesterolului și nivelului de zahăr din sânge.

Usturoiul: ăsta nici nu-i aliment, e direct medicament! Alicina, principalul lui compus activ, are grijă de nivelul de zahăr din sânge și de sănătatea inimii, îmbunătățește rezistența la insulină, este eficient în hipertensiune și scade colesterolul și trigliceridele.

Varza: o singură ceașcă de varză gătită, adică vreo 130 de grame, acolo, se mândrește cu circa 6 gr de fibre, 4 de proteine, antioxidanți și 25% din doza zilnică recomandată de calciu. Există unele cercetări foarte interesante care au arătat că varza și-a câștigat un loc într-un grup de legume care, consumate într-o cantitate mai mare, reduc riscul de glaucom, afecțiune oculară care poate duce la orbire. (Știu ce gătești mâine! Vin la tine!).

Broccoli: vitaminele A, C și K, acid folic, mangan și potasiu, fibre și antioxidanți, pe toate le are din plin, dar pe mine să știți că tot nu mă impresionați. Și foarte bine că scade nivelul markerilor inflamatori, că protejează de boli cronice, eu tot nu mănânc nici să mă omori!


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #dieta #romania

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *