Afli ce AFECȚIUNI tratează, cum acționează în corp și care sunt beneficiile.
Explică dr. Ilie Lăzărescu, director general SaltMed.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Acest material a fost realizat cu sprijinul SaltMed. Informații despre inhalatorul salin pe www.saltmed.ro
Text verificat și VALIDAT medical de Dr. Ilie Lăzărescu, director general SaltMed.
Stai așa, nu te grăbi să sari cu gura că de ce scoatem acum sarea basma curată, după ce i-am dat statut de inculpată! Nu e vorba despre sarea din bucate, acum e terapia pe inhalate.
Terapia cu sare este veche (nu învechită!) și a fost menționată pentru prima dată de tata la medici, Hipocrate, cu mai bine de 2000 de ani în urmă, când a recomandat el ca pacienții au probleme respiratorii să fie duși în peșterile care au săruri pe pereți. Apoi, pe firul istoriei, mai încoace, pe la 1850, un medic polonez a observat că deținuții care lucrau în minele de sare paradoxal erau mult mai sănătoși decât oamenii din libertate, deși munceau fizic de le săreau ochii și erau hrăniți cât să nu moară de foame. Și mai încoace, un medic german a observat și el că cei care în timpul bombardamentelor se adăposteau în saline și sufereau de probleme respiratorii constatau îmbunătățiri ale stării de sănătate.
Hai, păi ia să vedem și noi de ce este capabilă sarea în sensul bun, că de beștelit am beștelit-o destul. În primul rând, inhalarea de aerosoli (te gândești la faleza mării, nebunule…) ameliorează, tratează în principal o întreaga serie de afecțiuni respiratorii. (Bine, are efecte benefice și în cazul problemelor produse de stres cum sunt tulburările de somn și anxietatea sau a anumitor tipuri de alergii, dar noi acum ne concentrăm pe problemele respiratorii.) Așadar, aerosolii din salină oferă rezultate foarte bune în cazul pacienților care suferă de astm bronșic. Că de unde crizele alea de astm, când bolnavul simte că nu mai are aer și se sufocă: păi ele se produc atunci când la nivelul căilor respiratorii se produce inflamație, ele se îngustează și aerul canci le mai tranzitează. Și-atunci aerosolii de salină, când pătrund ei acolo, calmează inflamația, o reduc și refac mucoasa respiratorie. Alte afecțiuni care se pot trata în salină sunt bronșita asmatiformă, bronșiectazia (fără hemoptizie, adică fără eliminare de sânge), pneumoconioza, traheobronșita cronică, rinita cronică, sinuzita maxilară/cronică, bisinoza, silicoza gr. 1 sau 2, polipoza faringiană, amigdalita cronică si insuficiența respiratorie restrictivă. Prin ce mecanism acționează sarea la nivel pulmonar, ne explică domnul doctor Ilie Lăzărescu (vezi în video).
Care va să zică principalul mecanism de acțiune al sării este de a reduce inflamația prin reducerea edemului și eliminarea secrețiilor. Asta am priceput. Dar literatura de specialitate dă informații și despre alte efecte benefice pe care le are sarea asupra mucoasei pulmonare (vezi în video).
Mai trebuie spus că reducând obstrucția din căile respiratorii și favorizând eliminarea secrețiilor, din aceste efecte mai derivă un beneficiu al terapiei cu sare. Unul deosebit de important: crește eficiența tratamentelor nebulizate. Adică tratamentele alea în care o substanță lichidă este transformată în aerosoli și administrată tot prin inhalare. Ei, dacă unui pacient ale cărui căi respiratorii sunt încărcate de secreții i se administrează medicație nebulizată, aia n-o să ajungă în veci unde ar trebui, pe mucoasa căilor respiratorii, ca să-și facă efectul. O să ajungă pe secreții și nu face nicio scofală. Așa că e bine ca mai întâi să fie curățat „terenul”, redus edemul și eliminate secrețiile cu ajutorul terapiei cu sare – cu aerosoli – și după aia o să aibă efect și prescrisul tratament.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
00:00 – 02:12 Sare pentru RESPIRAȚIE
02:12 – 03:06 Tratament din moși-strămoși
03:06 – 04:40 Ce BOLI tratează sarea?
04:40 – 07:31 Cum te face BINE? Medicul explică
07:31 – 08:26 Aerosoli înainte de medicamente
08:26 – 09:19 Salina vine la tine
#terapiecusare #inhalatorsalin
Comentează