Te Trezești Noaptea să faci PIPI? Află ce poate să însemne

Află de câte ori e normal să urinezi, ce afecțiuni ascund urinările pe timp de noapte, prin ce investigații ți se poate pune diagnosticul și ce metode de tratament sunt la dispoziția celor care în loc să doarmă sunt fruntași la urinare.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul doctor Alexandru Cățoiu, medic specialist urologie, de la spitalul Medicover. Pot orice problemă medicală urologică îi puteți scrie domnului doctor la adresa de mail: dr.alexcatoiu@gmail.com

În timpul somnului corpul produce mai puțină urină, asta însemnând că majoritatea oamenilor nu au nevoie să se trezească în timpul nopții pentru a merge la baie și pot dormi până la 8 ore fără să bâjbâie buimaci pe întuneric prin casă, pipăind pereții în căutarea întrerupătorului. Dar dacă au nevoie să o facă de două-trei ori pe noapte (sau mai mult) se consideră că e urinare excesivă, iar termenul medical pentru… deranjul vezical este poliurie nocturnă.

Sunt mai multe afecțiuni care provoacă poliurie nocturnă, dar cele mai frecvente sunt infecțiile de tract urinar sau ale vezicii urinare. Și după ce că te scoală din somn mersul urgent la baie, nici nu te… ușurezi în adevăratul sens al cuvântului, pentru că urinarea este dificilă, cu senzație de arsură.

Urinări dese mai provoacă o infecție sau o mărire a prostatei, prolapsul vezicii urinare, vezica hiperactivă, tumorile vezicii urinare, infecțiile la rinichi, ale prostatei sau ale zonei pelvine, diabetul, edemele membrelor inferioare, anxietatea, apneea obstructivă, tulburările neurologice cum ar fi scleroza multiplă, boala Parkinson sau compresia măduvei spinării. De asemenea, poliuria nocturnă este frecventă la persoanele cu insuficiență de organ, cum ar fi insuficiența cardiacă sau hepatică.

Sunt și medicamente care au ca efect secundar poliuria, cum ar fi diureticele. Dar fiind prescrise în tratamentul hipertensiunii arteriale, al insuficienței cardiace congestive și a oricărui tip de retenție de apă în organism, vrei- nu vrei, trebuie să le iei și să suporți și partea neplăcută, pentru că ele, pe de altă parte, ajută.

Mai este o situație în care urinările nocturne sunt enervant de dese, dar nu au legătură nici cu stilul de viață și nici cu vreo afecțiune sau tratament: sarcina. Pe măsură ce uterul crește, el apasă tot mai tare pe vezica urinară și nevoia de a folosi baia este cât se poate de clară.

Cum o rezolvi? Nu mai bei seara lichide în exces, nu mai consumi alcool sau băuturi pe bază de cofeină, îți tratezi infecția urinară și, dacă urmezi un tratament cu diuretice, le iei și tu ziua, ca să ai timp să golești „piscina” pân-apucă să răsară luna. Dacă nu știi ce îți provoacă urinări nocturne dese, atunci trebuie căutată cauza. Așa că mergi la medic și lasă-te pe mâna lui. O să îți pună o grămadă de întrebări, o să-ți ceară să-ți notezi câteva zile la rând ce și cât bei și de câte ori urinezi în 24 de ore. Uite, acum, că ai informația asta, deja câștigi timp dacă te duci pregăatit. De asemenea, medicul poate considera că sunt necesare unele investigații, în funcție de ce bănuieli are. Așa că s-ar putea să faci analize ale sângelui (hemoleucogramă și biochimie), bineînțeles că va fi interesat de glicemie, analize ale urinei, ecografie, tomografie sau teste urologice cum sunt cistoscopia ori cistometria, sau teste prin care să se verifice dacă vezica urinară se golește complet (sau mai rămâne acolo vreun depozit, așa, ca de-un jet…)

După ce găsește cauza, tratarea acesteia rezolvă și desele urinări nocturne. Și medicamente sunt destule, de la antibiotice pentru infecțiile urinare până la anticolinergice care ajută la atenuarea simptomelor vezicii urinare hiperactive (deși, la drept vorbind, cercetări recente au asociat aceste medicamente cu un risc crescut de demență la persoanele în vârstă) la medicamente care ajută la relaxarea mușchilor vezicii urinare și reducerea simptomelor vezicii urinare hiperactive sau care fac ca rinichii să producă mai puțină urină noaptea, pentru cazurile de diabet insipid.

Uneori, cauza de bază a poliuriei nocturne este neurologică, nervii care trimit semnale către vezica urinară pentru a se contracta fiind cei care vă trimit la baie.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #romania #medical

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *