Organismul Uman
Te Chinuie HERNIA de DISC? 8 SFATURI + 5 exercitii de facut acasa
Hernia reprezintă ieșirea unui organ (total sau parțial) printr-un orificiu natural sau accidental, din cavitatea în care el se afla în mod normal. În situația pe care o expunem azi, fiind vorba despre hernia de disc, ne referim la discurile intervertebrale care formează coloana.
Hernia de disc lombară se produce cel mai frecvent la nivelul vertebrelor L4–L5 și L5–S1. S1 fiind prima dintre cele 5 vertebre sacrale. Acolo unde începe noada aia de care ziceam.
Ce cauze poate avea hernia de disc lombară
Diverse. Poate fi consecința mișcărilor de rotire și ridicare de greutăți efectuate în mod constant, care pun presiune pe coloană și, în timp, duc la ruperea inelului fibros. Acest risc este prezent mai ales la persoanele al căror loc de muncă presupune ridicarea de greutăți în mod regulat.
Apoi, de hernie de disc lombară mai pot suferi persoanele supraponderale din cauza faptului că discurile intervertebrale sunt „condamnate” să suporte un surplus de kilograme.
Și factorul genetic are un amestec, constatându-se că persoanele care au un părinte cu hernie de disc este foarte probabil să împartă același tub de Diclofenac. Pac-pac!
Cică și fumatul ar fi factor de risc din cauza faptului că iarba-dracului reduce fluxul de oxigen care ajunge la discurile intervertebrale și crește probabilitatea erodării lor.
N-ai părinți cu hernie, n-ai ridicat, nu te-ai îngrășat, n-ai fumat și totuși hernia de disc la spinare ți-a dat. Înaintarea în vârstă duce inevitabil la deshidratarea discului intervertebral care astfel își pierde proprietățile fizice, iar vertebrele, cu timpul, se mai și taseaza. (Asta mă demoralizează!)
Găsești în comentarii un link către un video în care terapeutul postural Marius Viorel Dincă vorbește despre durerile de spate și postura corectă la copii și adulți. Să te uiți!
(https://www.youtube.com/watch?v=UkW8f_qGenc)
Când hernia de disc e la început, când abia se formează, primul simptom este durerea de spate din zona lombară, o durere care nu te lasă să faci unele mișcări, care devine mai puternică la efort, frig și umezeală, dar care cedează la repaos și la analgezice sub formă de pastile sau unguente. Pe măsură ce discul vertebral se tot deteriorează, episoadele dureroase devin mai dese, mai puternice și mai rezistente la medicamente.
Hernia de disc lombară este clar instalată și stă călare pe nervul sciatic atunci când simți cum durerea aia coboară pe picior și se duce până în călcâi, când simți furnicături și amorțeala în picior și când nici mușchii nu te mai ajută.
La apogeul apogeului herniei te dor amândouă picioarele, ai o amorțeală în zona genitală și dificultăți la urinare. Toate simptomele astea sunt reunite într-o denumire: sindromul coadă de cal.
Câteva sfaturi, câteva restricții și după aia trecem la exerciții.
• Evită frigul și umezeala.
• Nu ridica obiecte mai grele de 5 kg. Când le ridici, nu te apleca. Îndoaie genunchii, așa încât coloana să rămână dreaptă.
• Când cari ceva, fă-o cu ambele mâini, nu doar cu una.
• Poziția șezut este solicitantă pentru zona lombară a coloanei. Ridică-te la fiecare jumătate de oră, mergi prin cameră și întinde-te ca atunci când abia te-ai trezit din somn.
• Nu purta tocuri mai înalte de 4 centrimetri, iar dacă ești supraponderală mulțumește-te cu opinci. Cine-i grasă, talpă joasă…
• Sharon Stone, nu sta picior peste picior mai mult de 10-15 minute, că așa o durere te…
• Conduci? Apropie scaunul de volan atunci, ca să stai cu spatele drept. Așa e corect.
• Pentru coloana vertebrală cu probleme, poziția indicată pentru somn este întins lateral, cu o scândură sub saltea, eventual.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează