Organismul Uman
Secretul GRĂSIMILOR din organism: care ne Ajută? care ne Amenință
Acest video face parte dintr-un proiect despre Boli Cardiovasculare și Diabet, sprijinit de Sanofi, cărora le mulțumim.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Si mai multe informatii in emisiunea LIVE despre grăsimile din corp: https://www.youtube.com/live/8dR9FoRHyhc?si=13Y3FRFS9CC-8h2x
Colesterolul: colesterol bun, colesterol rău, ducă-se de pe capul meu… Avem nevoie de colesterol. Este principala grăsime care circulă prin sânge și are o mulțime de roluri pozitive. Intră în structura membranelor celulare, în structura creierului și în cea a hormonilor. Absolut, avem nevoie de colesterol. Dar nu de un nivel mare al lui.
În adolescență colesterolul rău (LDL), ăla care se depune pe vasele de sânge, este la un nivel foarte bun. De ce? Păi pentru că tinerii au activitate fizică, fac mișcare și consumă colesterolul rapid. De cum ne… maturizăm (ca să nu zic îmbătrânim), ia la noi cum ne lenevim, și de aia colesterolul rău începe să crească. În plus de asta, pe suprafața ficatului sunt niște receptori care captează colesterolul din sânge, îl bagă în ficat și ăsta îi vine de hac: îl distruge. Dar ce să vezi, pe măsură ce (cum am zis) te maturizezi, receptorii se împuținează, și ficatul nu mai are de treabă, să-i dea omor la colesterol.
De unde vine colesterolul? Din grăsimile pe care le mâncăm? Da, dar numai în proporție de 20% de acolo. Restul este produs de ficat, că organul ăsta e mereu ocupat: el produce, el îl trimite în corp să fie consumat, tot la el se intoarce și este preluat și distrus. Are multă treabă, doar v-am spus…
De grăsimi, de colesterol, ne este frică pentru că ne temem de bolile cardiovasculare. Dar de care dintre ele cel mai tare? Răspunde domnul profesor doctor Gabriel Tatu Chițoiu la această întrebare.
Colesterolul începe să se depună în primul rând dacă este produs în cantitate prea mare. Se depune pe pereții arterelor și ficat, și așa apare ficatul gras. Se depune sub piele și așa apare obezitatea. Se depune mai ales pe burtă și avem obezitatea abdominală. Ce se întâmplă în artere: acestea sunt căptușite cu un strat de celule numite celule endoteliale, care nu lasă grăsimile să se depună. Dar dacă vine Necuratul și distruge celulele astea, grăsimile se lipesc de artere. Să-ți zic cine-i Necuratul? Fumatul! A doua cauză a distrugerii celulelor endoteliale este hipertensiunea arterială, pentru că sângele care circulă cu presiune mare în artere, împinge colesterolul pe artere și distruge celulele. Și al treilea factor: lipsa efortului fizic. Nu facem mișcare, organismul nu consumă colesterol, colesterolul se depune pe artere. Zi și tu: cine-i de vină? Pe cine să tragi la răspundere?!
Dacă, așa cum am zis, colesterolul nu ține foarte mult de grăsimile pe care le mâncăm, ei, să știți că trigliceridele țin mult de ceea ce mâncăm, țin de alimentele grase și de dulciuri, pe de o parte, și de consumul de alcool, pe de altă parte.
Și totuși, dacă în ciuda tuturor eforturilor de voință LDL colesterolul rămâne mare, medicina are diverse opțiuni. Și ne referim în primul rând la mult discutatele statine, cele mai eficiente medicamente pentru scăderea colesterolului, care în momentul de față au o experiență de peste 30 de ani și dovezi pe sute de mii de pacienți, una dintre marile cuceriri ale știintei care a dus la creșterea speranței de viață a oamenilor. Da, știu că o să săriți ca arși și o să spuneți că statinele distrug ficatul, mușchii și omoară oamenii cu
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#romania #sănătate #viral
Comentează