Organismul Uman
Secretele vieții lungi: Ce FRUCTE să NU-ȚI LIPSEASCĂ din casă
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv le centru medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe pagina lui de YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian
Cum am zis și când am vorbit de legume, sigur că toate sunt bune. Și fix la fel ca și în cazul lor, unele fructe sunt mai speciale. Fiecare fruct are un set propriu de substanțe nutritive și asta face diferența dintre ele, de asta unele sunt considerate a fi mai bune decât celelalte.
1. Mere
Vorba cu „Un măr pe zi ține doctorul la distanță” are sâmbure de adevăr. Acolo-n mijloc, în cotor. Merele sunt cele mai populare fructe, sunt bogate atât în fibre solubile cât și insolubile, ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, susțin o digestie bună, sănătatea intestinelor și a inimii. Sunt o sursă bogată de vitamina C și de polifenoli vegetali, compuși care luptă împotriva bolilor.
2. Afine
Afinele se bucură de publicitate pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante. Sunt bogate în antocianină, compus care ajută la combaterea radicalilor liberi, jigodiile alea care dăunează celulelor și care pot duce la apariția bolilor. O dietă bogată în antocianine reduce riscul de diabet zaharat de tip II, de boli de inimă, obezitate, hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancer și de declin cognitiv. Să mâncăm afine? Afirmativ. Bogate în antocianine mai sunt murele, cireșele și fructele de soc.
3. Banane
Bogăția de nutrienți a bananelor merge dincolo de conținutul lor de potasiu. Pe lângă potasiu conțin magneziu și vitaminele B6 și C, polifenoli și fitosteroli, prebiotice (care promovează creșterea bacteriilor benefice din intestin) și fibre. Bananele coapte sunt o sursă excelentă de carbohidrați ușor digerabili, iar cele verzi sunt mai bogate în amidon și sunt o sursă bună de pectină.
4. Portocale
Portocalele pot reduce nivelul de inflamație, tensiunea arterială, colesterolul și glicemia postprandială (după masă). Spre seară… Au vitamina C, au antioxidanți, dar sucul n-are fibre dacă pentru el optați.
5. Căpșuni
Aur pentru persoanele cu diabet, pentru că au indice glicemic scăzut și deci nu afectează nivelul de zahăr din sânge. Sunt o sursă bună de vitamina C, acid folic și mangan, sunt bogate în polifenoli și antocianine, elemente despre care studiile au arătat că reduc riscul de cancer
6. Cireșe
Inima și intestinele iubesc cireșele pentru că le oferă potasiul și fibrele. Bine, ele și protejează organismul de stresul oxidativ, sunt sursă buna de serotonină, triptofan și melatonină.
7. Pepene roșu
Antioxidanți, vitaminele A și C, betacaroten și licopen, potasiu și magneziu. Licopenul o dată că pune cu botul pe labe stresul oxidativ și inflamația, deci scade riscul de boli de inimă, cancer și diabet de tip II, dar, împreună cu betacarotenul, oferă pielii ceva protecție împotriva razelor ultraviolete, adică reduce riscul de arsuri solare și ajută pielea să se vindece mai repede. La câtă apă și potasiu conține pepenele roșu, e numai bun pentru hidratare și refacerea electroliților.
8. Struguri
Toate soiurile de struguri aduc beneficii, dar cei roșii și cei negri au cel mai mare conținut de antioxidanți, buni pentru sănătatea inimii și creierului. Mai sunt de amintit potasiul și vitamina K, resveratrolul, antocianinele, acidul cafeic și quercitina.
9. Mango
În afară de acid folic, potasiu, fibre și vitaminele A, B6, C, E și K, mango se poate lăuda și cu un antioxidant foarte puternic, mangiferina, care protejează organismul de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, Alzheimer, Parkinson și anumite forme de cancer.
10. Grapefruit
Într-un studiu observațional pe aproape 13.000 de subiecți, consumul de grapefruit a fost legat de niveluri mai ridicate de colesterol bun, de scăderea indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei, a trigliceridelor și a nivelurilor de inflamație. Este și plin de vitamina C, de potasiu, fibre și betacaroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#sanatate #fructe #medical
Comentează