Secretele TROMBOZEI: simptome, riscuri, cum o evităm

Fii atent la acest semne de TROMBOZĂ (picioarele umflate sunt unul dintre ele) și află cum te protejezi de riscurile ei (infarct, embolie pulmonara) + când trebuie să iei anticoagulante! Acest material a fost realizat cu sprijinul Sanofi.
Explică dl.dr. Ovidiu Horea Bedreag, medic primar ATI și șeful secției de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Timiș.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Și mai multe informații de la medic găsești aici, într-o super emisiune LIVE: https://fb.me/e/62tliKWTr

Tehnic vorbind, tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge în interiorul unui vas de sânge (fie că este arteră sau venă), cheag care poate bloca fluxul de sânge sau poate călători din locul în care s-a format, în alte părți ale corpului. Și dacă în călătoria lui se opintește într-un punct critic și nu mai permite sângelui să-și vadă de drum și de treaba pe care o are, complicațiile sunt severe și urmarile sunt.

Acum haideți să vedem care sunt factorii care pot declanșa apariția trombozei în circulația venoasă și în cea arterială. În circulația venoasă se face vinovată o așa-numită triadă: când sângele stagnează, este vâscos – deci circulă mai greu – și îi este îngreunată întoarcerea către inimă. Ce favorizează această situație? Deshidratarea.

Încă un factor de risc și posibilă cauză a formării trombilor: sedentarismul, staționarea prelungită în poziții vicioase (cum ar fi statul ghemuit sau chiar simpla ședere cu orele pe scaun, fie la birou, fie în autocar sau avion). Cum se întâmplă asta: venele sunt prevăzute cu valve în partea interioară a corpulului. Când se contractă mușchiul, sângele este trimis spre corp. Dar dacă nu se contractă, sângele sigur că va circula mult încetinit.

Altă situație: când apare o leziune într-un vas, endoteliul, membrana care căptușește vasele, declanșează coagularea și va forma un tromb, pentru a opri o eventuală hemoragie. Dar dacă trombul după aia pleacă în călătorie… iete tromboza.

Și, în paralel, ori de câte ori există factori agravanți, infecții, stări inflamatorii care pot avea diverse cauze, toate acestea pot conduce la riscul de tromboză venoasă profundă. Mai sunt la risc crescut de a dezvolta tromboză pacienții cu trombofilie, un deficit genetic de proteine anticoagulante. Ei, și-acuma stai așa, c-am ajuns în lumea mea. La… vârsta mea.

Cum știu că am tromboză? Care sunt semnele? Ei bine, ați auzit, o tromboză venoasă superficială nu e o problemă. Adevărata problemă este când trombii apar în circulația profundă – de obicei a picioarelor – și că în cel puțin 30% dintre cazuri aceste tromboze sunt asimptomatice. Nu există semne clinice care să alerteze că circulația printr-un membru este deficitară. Tromboza venoasă profundă se vede și se diagnostichează imagistic, și e vorba aici de ecografia Doppler. Și ne-a mai spus domnul doctor că dacă ți se umflă picioarele nu înseamnă că ai tromboză. E stază venoasă. Dar e factor de risc… Picioarele se umflă și când stai mult timp în aceeași poziție, și după o noapte de odihnă, se dezumflă. Însă dacă problema persistă după încă o noapte de odihnă, întins în pat, atunci steagul l-ai… fluturat. Persistența umflăturii poate să ridice unele semne de întrebare. Când un picior este mai umflat decât celălalt, atunci da, trebuie să te vadă un medic. Când un picior este înroșit și dureros, atunci da, e semn de tromboză profundă.

Pe scurt, cum poți preveni tromboza: hidratare, mișcare, evitarea statului cu orele în șezut.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #doctor #romania
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *