Organismul Uman, Sănătate Digitală
RINITA ALERGICA. Semne si Solutii
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări:
https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
00:00 – 00:30 Intro
00:30 – 02:58 Ce este rinita. Tipuri
02:58 – 04:44 Cum se manifesta
04:44 – 08:00 Ce faci daca ai rinita
08:00 – 09:28 Cum previi
Sunt două forme principale ale rinitei alergice. Una este rinita alergică sezonieră (care se mai numește și febra fânului), care îl zăpăcește pe proprietarul ei primăvara , vara și la începutul toamnei. Să nu se înțeleagă că rinita asta alergică se declanșează după expunerea la idilice căpițe de fân. E doar o denumire generică, așa. Pentru acest tip de alergie alergenii sunt polenul din iarbă, copaci și buruieni (cea mai nenorocită dintre ele fiind ambrozia) dar si sporii de mucegai din aer.
Celălalt tip de alergie este cea perenă, în care manifestările apar oricând în timpul anului și nu-i dau pace deloc omului, pentru că sensibilitatea este la alergenii prezenți constant în mediul înconjurător, cum sunt praful, mucegaiul, acarienii, penele păsărilor, scuamele (celulele moarte) de pe pielea animalelor sau blana acestora (hamsteri, porcușori de Guineea, iepurași, pisici și căței). Și-ar mai fi încă un tip de rinită alergică, cea profesională. Aia e mult mai rea, e cu mâncărimi de piele, cu scrâșnit din dinți și cu sudălmi, cu trântit ușa de baie. Din asta am avut eu în anii în care am lucrat într-o corporație nemțească. Rinita alergică profesională de care zic acum serios e aia care apare ca urmare a expunerii constante la substanțe alergene la locul de muncă, de exemplu solvenți, vopseluri, adezivi, detergenți, șefi veșnic nemulțumiți sau vătafi peste sclavi.
Rinita alergică sezonieră și cea perenă se manifestă diferit. Cea sezonieră se dă în stambă într-o formă extremă, gălăgioasă, dar noroc că pe o perioadă scurtă de timp, după care dispare spontan. Apare la fiecare contact cu alergenul și se lasă cu strănut în salve de zici că o să pună la pământ și stâlpii de iluminat de pe stradă, cu secreții nazale apoase, se manifestă cu obstrucție nazală (adică nas înfundat, respirație dificilă), cu mâncărime la nivelul nasului, mâncărime la nivelul gurii sau gâtului și cu înroșirea și lăcrimarea ochilor imediat după contactul cu alergenul. De asemenea, persoana afectată simte o presiune la nivelul sinusurilor și înfundarea urechilor. Când expunerea la alergeni este pe termen lung, colac peste pupăză și dureri de cap, și oboseală.
De cei cu rinită alergică perenă i-a fost lui Dumnezeu milă. S-a gândit că daca tot le-a dat-o s-o aibă permanent, măcar să reducă intensitatea simptomelor. Tot alea din rinita sezonieră sunt, doar că nu așa de violente.
Atenție la un aspect: unii factori externi pot agrava rinita alergică, între aceștia numărându-se fumul în general și fumul de țigară în special, temperaturile scăzute, umiditatea, vântul, aerul poluat, substanțele chimice și parfumurile.
Cum scapi?
În rinita alergică, fie că este sezonieră sau perenă, important este să fie evitat contactul cu diferiții alergeni. Pentru asta se recomandă ca în perioada în care polenul este prezent să se evite ieșirile în natură dimineața devreme, când concentrația acestuia în aer este mai mare. La fel, nici când bate vântul și poate aduce polen.
Clar, o persoană alergică nu va desfășura activități de grădinărit sau cosit iarba ori în general una care s-o expună la polen și nici nu va consuma produse apicole. De asemenea, se va renunța la plantele de apartament dar și la covoare. Aspiră des, șterge praful des, curăță periodic țesăturile – tapițerii, perne, pilote și în general tot ce poate reține praf. Hainele, prosoapele, lenjeria, nu se vor usca în aer liber pentru a nu fi „contaminate” cu polen. Lenjeria de pat va fi schimbată săptămânal, iar spălarea ei se va face la temperaturi peste 55 de grade Celsius. Filtrele aparatelor de aer condiționat vor fi curățate cât mai des și mai temeinic. Pentru a reduce cantitatea de polen care ar putea intra în ochi, se vor purta ochelari de soare. Pentru a limita expunerea la mucegai, se va avea în vedere menținerea unui nivel scăzut de umiditate în locuință (între 30 și 50%), folosind un dezumidificator.
#rinitaalergica #alergie #rinitaalergicacauze
—
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează