Probleme la RINICHI de la Tensiune

Află ce efecte are Tensiunea Mare asupra RINICHILOR! Explică medicul CARDIOLOG, dr. Ana-Maria Balahura, Secretar al Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Materialul face parte din campania de conștientizare de Societății Române de Cardiologie ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! – De ce? – #PentruCaAsaSpunEU.
Un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se desfășoară în principal în mediul online, iar campania mizează pe legăturile profunde de FAMILIE prin care tinerii cu vârste între 25-40 de ani sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinți.

Ai văzut că atunci când mergi la medicul de familie, orice i-ai spune tu, orice problemă ai avea, si chiar dacă nu ai nicio problemă și te duci o dată pe an, pentru „revizie”, cum e și normal, îți măsoară tensiunea. De ce? O dată pentru că valoarea ei este un parametru important pentru tabloul general al stării tale de sănatate – asta pe de o parte – și pe de altă parte pentru că atâta vreme cât modificările ei nu au simptome foarte zgomotoase, care să te alarmeze, cu acest prilej poți avea surpriza să descoperi că nu stai așa de bine cum credeai. Sigur, este normal ca tensiunea să fluctueze pe parcursul zilei, că poate ai făcut efort fizic, poate ai băut, poate ești stresat, obosit sau te-ai enervat. Și, Doamne, pentru nervi câte exemple-ar fi de dat… Dacă sunt creșteri ocazionale, mai e cum mai e, dar dacă tensiunea arterială rămâne în mod constant ridicată, adică dacă suferi de hipertensiune, acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății. Și când zic „grave”, păi chiar sunt grave, că de accidentul vascular cerebral zic, de anevrism zic, de infarct zic, de insuficiență cardiacă și de boli renale, zic.
Hai că de infarct și de AVC toată lumea a auzit. Dar de la hipertensiune, rinichii ce să fi pățit?! Și invers: când ai o afectare renală, cum se face că tensiunea îți scoală? Crește. Mărește. Ridică.

Boală renală – boală renală, dar mai exact ce fel de boală? Hipertensiunea este asociată cu un tip particular de afectare renală care se numește nefropatie hipertensivă. Nefropatia asta hipertensivă are un mecanism de producere aparte. În rinichi există niște mici filtre care permit trecerea toxinelor dar nu și a altor elemente din sânge care sunt necesare organismului, cum sunt de exemplu proteinele. Când presiunea în aceste vase de sânge devine foarte mare din cauza tensiunii arteriale crescute, filtrele renale se strică și lasă pe toată lumea să treacă din sânge în urină. Nu numai toxinele. Și proteinele! Ei, nefropatia asta hipertensivă, netratată, duce la insuficiență renală. Iar când este foarte severă sau este asociată și cu alte boli (cum este diabetul zaharat, care și el determină un tip de nefropatie), lucrurile o iau razna rău de tot și se ajunge în insuficiență renală care necesită dializă.

În stadiile incipiente ale bolii renale apare inflamația la nivelul picioarelor, a gleznelor sau, în unele cazuri, a mâinilor sau feței. În faza avansată a bolii renale se pierde pofta de mâncare, sunt prezente grețurile, vărsăturile, problemele de somn, durerile de cap și dificultățile de concentrare, starea de oboseală, eliminarea de mai multă sau, dimpotrivă, mai puțină urină, uscăciunea pielii, pierderea în greutate, crampele musculare, durerile în piept sau dificultățile de respirație. Asta vrei?! Cu siguranță că NU! Și-atunci ce trebuie să faci pentru ca acolo să nu ajungi?


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#hipertensiune #sanatate

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *