Probleme cu OCHII și NERVII. Cum ne afectează DIABETUL?

Afli la ce BOLI ale ochilor și nervilor poate duce Diabetul, cum anume te afectează și cum poți evita stările GRAVE.
Atenție! Nervii deteriorați NU mai pot fi reparați!

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

VIDEO cu Sfaturi să NU ajungi la AMPUTAȚIE:
https://www.youtube.com/watch?v=Qebzu_2sBRY

Text verificat și VALIDAT MEDICAL de dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție, fondatoarea @Ela Clinic, prima clinică de nutriție terapeutică din România ce oferă servicii complete de nutriție și psihonutriție: https://elaclinic.ro/nutritie-terapeutica

Păi ia auzi aici ce de complicații ale ochilor poate să dea diabetul: retinopatie diabetică, edem macular diabetic, cataractă sau glaucom. Dacă… nu prea vezi legătura dintre diabet și ochi, hai să clarificăm aici, acum… imaginea. Diabetul este caracterizat de creșteri ale valorilor glicemiei. Bun, asta știi. Știi și că o glicemie crescută afectează vasele mici de sânge? Tocmai ai aflat. Ei bine, ca orice alt organ, și ochii sunt hrăniți de vasele de sânge. Și-atunci, dacă vasele de sânge s-au paradit, uite cum și ochii s-au bulit. Vezi cât e de logic? Acum te-ai dumirit?!
În majoritatea situațiilor nu există semne de avertizare a bolii oculare diabetice sau a pierderii vederii atunci când apar primele leziuni.
Știi ce se mai întâmplă atunci când diabetul nu este controlat așa cum a recomandat medicul, cu tratament, dietă și mișcare și glicemia stă ridicată o perioadă scurtă de timp? Vei avea vederea încețoșată timp de câteva zile sau săptămâni.

Cataracta. Simptomele includ tot vederea încețoșată, sensibilitatea la lumină și perceperea unui halou în jurul luminilor. Cataracta se operează, cristalinul se înlocuiește și vederea este mult îmbunătățită ulterior intervenției chirurgicale.

Glaucomul. În glaucom nu-i de mirare să nu existe simptome până când vederea nu este serios afectată. Dar dacă există, ele pot fi vederea încețoșată, durere oculară intensă, durere de cap, halouri colorate în jurul luminilor, stare de greață și vomă când tensiunea oculară este foarte mare. Ca tratament există medicamente și picături dar și intervenții chirurgicale sau tratamente cu laser care să ajute la scăderea presiunii oculare. Pacienții cu diabet au un risc mai mare de a suferi de o afecțiune rară numită glaucom neovascular, care face ca pe iris (pe partea colorată a ochiului) să crească noi vase de sânge, acestea blocând fluxul normal de lichid și crescând presiunea oculară.

Retinopatia diabetică. Una din trei persoane cu diabet zaharat cu vârsta peste 40 de ani prezintă deja unele semne de retinopatie diabetică, afecțiune care este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la acești pacienti. A orbirii. De orbire zic. Depistarea și tratarea precoce a retinopatiei diabetice poate reduce riscul de orbire cu 95%.

Complicație oculară e și edemul macular diabetic. De obicei se dezvoltă la persoanele care au deja semne de retinopatie diabetică. Această afecțiune duce la pierderea parțială sau totală a vederii.
Concluzie: orice persoană cu diabet poate suferi afectare oculară, dar riscul este mai mare dacă ai patru păcate capitale: nu ai grijă să menții glicemia, tensiunea arterială și colesterolul la un nivel optim și dacă fumezi. Recomandare: un examen oftalmologic complet musai o dată pe an, iar dacă medicul recomandă, și mai des de atât.

La nervi: Un nivel al glicemiei menținut ridicat pentru o lungă perioadă de timp cauzează lezarea, deteriorarea vaselor de sânge care alimentează nervii. Pe lângă nivelul ridicat de glucoză, și cel al lipidelor din sânge fac ravagii. Distrucția nervoasă în acest caz se numește neuropatie diabetică și este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului.
Deteriorarea nervilor poate duce la pierderea sensibilității la nivelul extremităților, cum ar fi mâinile și partea inferioară a picioarelor. Foarte periculos când sunt afectate picioarele, pentru că se poate ajunge la amputare.Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


00:00 – 02:08 Cum ajungi la COMPLICAȚII
02:08 – 02:33 Cataractă – simptome și rezolvare
02:33 – 03:16 Glaucom – simptome și rezolvare
03:16 – 03:56 Retinopatie diabetică – simptome și rezolvare
03:56 – 04:32 Greșeli comune
04:32 – 04:58 Cum sunt afectați NERVII
04:58 – 05:57 Neuropatie diabetică
05:57 – 07:20 Neuropatie PERIFERICĂ. Simptome.
07:20 – 09:04 Riscuri și TRATAMENT. Ce e de făcut?


#diabet #sanatate

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *