Organismul Uman
Probleme cu CERVICALA? Iată 7 exerciții simple de făcut ACASĂ
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de domnul Bogdan Goga, fizioterapeut. Domnul Bogdan Goga este fondatorul centrului @Terapie pentru Mișcare : https://terapiepentrumiscare.ro/
Durerea din această zonă este una comună. Era și înainte, dar de când avem preocupări tot mai statice (ca de exemplu chiar acum, când te uiți în telefon sau laptop la acest video, cu capul aplecat și nemișcat de o perioadă bună de timp, că te-oi mai fi uitat și la altceva înainte), cu atât mai mult ai șanse mari să te alegi cu o durere în ceafă. În zona cervicală. Sigur, acest tip de durere, mai ales dacă este persistentă, dacă te ține de luni de zile, are cauze mai serioase și disconfortul acesta accentuat va trebui să te determine să mergi la medic, ca să afli cauza. Dar în foarte mult cazuri, foarte multe, este provocată de o poziție incorectă a corpului. Că dacă obișnuiești să stai ca semnul întrebării multe ore din zi, iar când te culci dormi cu gâtul ridicat, nealiniat cu coloana vertebrală, de parcă trebuie să păzești noaptea un obiectiv și frigi un pui de somn într-o poziție în care dacă face șeful rondul și te găsește să-i zici că meditai, normal că o să te doară ceafa. Hai să vedem ce putem face. De auzit am auzit de cataplasmele cu cartofi fierți în coajă, zdrobiți și puși pe ceafă cât încă sunt calzi, dar de încercat eu una n-am de gând. Mai bine îi mănânc. Mai ieftin (ce zic eu ieftin, e gratis!) și mai eficient este să faci câteva exerciții. Pe care ți le arăt și ție, de leac să-ți fie. Și e bine să le faci nu numai atunci când ai dureri, ci să faci din practicarea lor o obișnuiță, pentru că vor întări musculatura gâtului și te vor feri de dureri în viitor. Urmărește cu atenție!
Pentru reducerea durerii și restabilirea mobilității articulațiilor poți face exerciții de întindere o dată sau chiar de două ori e zi. Nu forțezi, faci întinderile atât cât poți, în punctul în care te doare te oprești. Inspiri adânc, expiri și te relaxezi, și dacă te simți capabil să mai încerci, reiei exercițiul. Asta când deja suferi de încoțopenirea gâtului. Că în rest n-ai de ce să te fofilezi. Bun! Exersezi?
1. Apleci capul până când bărbia ajunge în piept, rămâi în poziție câteva secunde, apoi duci capul pe spate. Dacă ai nevoie de sprijin, îți poți ține spatele gâtului cu mâinile. Nu te grăbești, faci acest exercițiu lent. Zece aplecări în față ș zece pe spate.
2. Stai cu picioarele depărtate și apleci capul spre umărul drept, păstrând privirea înainte. Faci același lucru, alternativ, și spre umărul stâng. Tot de câte zece ori. Când ai terminat, rămâi cu capul aplecat spre umărul stâng și cu mâna stângă apeși capul către umăr și menții poziția cât numeri până la 10. Faci același lucru și în partea dreaptă.
3. Întorci capul și privești peste umărul drept (vezi poate te urmărește careva!) dar fără să miști trunchiul. Faci mișcarea numai din gât. Și pune presiune cu mâna pe bărbie, atât cât poți să suporți. Faci același lucru și pe partea stângă.
4. Depărtează picioarele și ridică umerii (ca și cum ai zice „Habar n-am!”) și rămâi așa două secunde, după care cobori umerii și îți relaxezi mușchii. Repetă de 10 ori. Apoi: rotește umerii întâi în sensul acelor de ceasornic, cu mișcări ample, de 10 ori, și de alte 10 ori în sens invers acelor de ceasornic, dar fără să faci pauză când schimbi sensul.
5. Pune mâna stângă la tâmpla stânga și împinge capul în ea cât poți de tare, timp de 10 secunde. Dar vezi că poziția capului nu trebuie să se schimbe, el să rămână drept, ține bine contră cu mâna! Acum și cu mâna cealaltă și tâmpla cealaltă, tot 10 secunde.
Vezi? Exercițiile nu sunt grele, important este să faci o rutină din practicarea lor. Să găsești în fiecare zi 10-15 minute în care să le faci.
Încă două exerciții în video!
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
00:00 – 01:00 Preocupări
01:00 – 01:58 Cauzele Durerii
01:58 – 02:49 Exerciții pentru DURERE
02:49 – 03:14 Primul exercițiu
03:14 – 03:55 Al doilea
03:55 – 04:33 Numărul trei
04:33 – 05:22 Al patrulea
05:22 – 06:22 Număr Cinci
06:22 – 08:05 Fizioterapeutul RECOMANDĂ
#exercitiicervicala #cervicala #kinetoterapie
Comentează