Probleme cu ARTICULAȚIILE – 10 sfaturi să le ții sănătoase

Vei afla care sunt Bolile Articulațiilor, cum ții ARTICULAȚIILE SĂNĂTOASE și care sunt simptomele și cauzele acestor boli.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de domnul Bogdan Goga, fizioterapeut. Domnul Bogdan Goga este fondatorul centrului @Terapie pentru Mișcare:
https://terapiepentrumiscare.ro/

VIDEO despre SIMPTOMELE de GUTĂ:
https://www.youtube.com/watch?v=ywhq8nDCpro&t=93s

Artrita. Nu este o singură boală. Acest termen se referă la durerea articulară sau la o boală articulară din cele peste 100 de tipuri de artrită și afecțiuni conexe.

Simptomele artritei variază de la ușoare la severe, pot apărea și dispărea, și includ inflamație, durere, rigiditate și diminuarea amplitudinii de mișcare a articulațiilor. Unele simptome pot fi constante ani de zile la rând, dar pot și să progreseze, și să se agraveze cu trecerea timpului. Ca doare ar fi una, dar modificările permanente pe care le suferă articulațiile sunt adesea vizibile, cum ar fi de exemplu la mâini, la degete. Ai văzut degete din alea cu articulații noduroase? Aia e artrita care le face neputincioase.
Ei, în alte cazuri, artrita nu se vede cu ochiul liber ci numai la radiografie. Ai auzit că am zis la început și de afecțiuni conexe artritei. Ce înseamnă asta? Că din cauza ei pot fi afectate o grămadă de alte sisteme de organe cum ar fi inima, plămânii, vasele de sânge, ochii sau pielea.

De departe cea mai frecventă este artroza, pentru că poate afecta aproape orice articulație, dar are o fixație pentru mâini, coloană vertebrală, șolduri și genunchi. Multă vreme s-a crezut că este o boală de uzură care afectează numai cartilajul, dar s-a constatat că e de fapt a întregii articulații: și a osului, și a țesutului conjunctiv care ține articulația, și a mucoasei articulare. Și nu uzura cauzată de folosirea articulației este cauza, ci cel mai adesea inflamața, și se numește artroză inflamatorie. Bine, mai sunt și alte cauze cum sunt leziunile posttraumatice (ruptura de ligament sau fractura), leziunile provocate de activități fizice solicitante și repetate (specifice lucrătorilor din construcții sau agricultură) sau factorii legați de stilul de viață, inclusiv dieta necorespunzătoare, excesul ponderal și lipsa de mișcare. Sfaturi de prevenire a artrozei: mișcare și menținerea unei greutăți sănătoase, las-o mai moale cu alimentele care favorizează inflamația (cum sunt carnea roșie, zahărul și toate produsele procesate) și înghite verdețuri, fructe de pădure, cereale integrale și ulei de măsline, să nu vină artroza după tine. A venit deja și ai ușoare dureri articulare? Ca să ții simptomele în frâu, fă regulat mișcare, folosește terapiile cu apă caldă și rece și ai grijă să nu exagerezi cu analgezicele. Dacă durerea este severă, îți limitează mobilitatea și-ți afectează calitatea vieții, discută cu medicul despre soluția chirurgicală.

Alt tip de artrită este artrita reumatoidă, cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie autoimună. (Artrita psoriazică, spondiloartrita axială, guta și artrita juvenilă sunt mai puțin frecvente dar si mai dificil de diagnosticat.) Nu se știe ce cauzează artrita, dar s-a căzut de acord că este ceva din mediul înconjurător (un virus, stresul sau fumatul, de exemplu) care modelează modul în care funcționează sistemul imunitar.Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:14 elasticitate
00:14 – 00:33 Ce afli astăzi
00:33 – 00:59 ARTRITA nu e o singură boală
00:59 – 01:50 Simptomele artritei
01:50 – 02:03 Afecțiuni conexe artritei
02:03 – 02:15 Tipuri de artrită
02:15 – 03:52 ARTROZĂ
03:52 – 04:43 Artrită REUMATOIDĂ
04:43 – 05:20 Artrită INFECȚIOASĂ
05:20 – 05:28 1. Mâncare sănătoasă
05:28 – 06:09 2. Schimbarea posturii
06:09 – 06:37 3. Rămâi activ!
06:37 – 06:51 4. Kilograme în plus?
06:51 – 07:14 5. Cum ajută odihna
07:14 – 08:12 6. Terapii cu RECE și/sau CALD
08:12 – 08:46 7. Atenție la încălțăminte!
08:46 – 09:04 8. Cum să ridici obiectele
09:04 – 09:15 9. Crește aportul de Calciu, Vitamina D, Vitamina C, Vitamina E
09:15 – 09:34 10. Fumatul agravează artroza


#sanatate #romania #medical

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *