Picioare UMFLATE? Cauze și Tratament

Potențiale cauze ale umflării picioarelor sunt multe. Unele – precum statul opintit în ele vreme îndelungată ori mersul pe jos pe distanțe foarte mari, pentru perioade lungi de timp – sunt în general normale și inofensive. Statul pe scaun, înțepenit, cu orele, greutatea în exces și lipsa de mișcare (era să zic de mâncare!), și acestea umflă picioarele făcându-l invidios până și pe elefănțelul Dumbo.
Când, însă, umflarea picioarelor în zona gambelor și gleznelor este bruscă sau cronică, ea nu mai poate fi pusă nici pe seama statului, nici pe-a mersului. Undeva s-a defectat ceva…


Picioarele se mai pot umfla și ca efect secundar al unor medicamente. Așa că dacă te strânge banda elastică de la șosete nu înseamnă că ți-au rămas mici. Poate ai probleme cu inima și ți-a prescris medicul blocante ale canalelor de calciu ori suferi de diabet și primești tratament, inclusiv cu Metformin.


O altă situație în care picioarele se umflă este sarcina. Nu este ceva anormal, mai ales dacă gravida stă mult în picioare. Însă o umflare bruscă sau severa a gleznelor și gambelor poate fi semn al preeclampsiei, o afecțiune caracterizată de creșterea valorilor tensiunii arteriale. Și încă una periculoasa pentru mamă și făt. Această umflare a picioarelor este însoțită și de alte simptome precum umflarea feței și a mâinilor, dureri de cap și tulburări de vedere, micțiuni rare, dureri abdominale, grețuri și vărsături.

Edem limfatic sau limfedem
Când limfedemul este masiv poartă denumirea de el-fan-ti-a-zis. Să n-avem vorbe!
Limfedemul este o afecțiune în care funcționarea necorespunzătoare a sistemului limfatic provoacă acumularea de lichid la nivelul țesuturilor. Sistemul ăsta limfatic este practic sistemul de drenaj al organismului, cel care se ocupă de eliminarea fluidelor din diferite părți ale corpului. Așa că dacă s-a înfundat scurgerea la chiuvetă sau burlanul, iaca inundația! Să știi că limfedemul arată mult mai impresionant decât o umflare a membrelor cauzată de statul prea mult în picioare. Îngrijirea include bandajarea membrului afectat și purtarea de ciorapi compresivi, masajul ganglionilor limfatici pentru a încuraja drenajul și efectuarea de exerciții fizice ușoare, în același scop. Pielea zonei inflamate va trebui și ea îngrijită cu devotament, pentru a reduce riscul de infecții.

Insuficiență venoasă
Venele din picioare au niște valve care împiedică sângele să curgă înapoi. Când aceste valve nu mai funcționează corect iar venele nu mai transportă cantități adecvate de sânge de la picioare înapoi la inimă și stagnează în țesuturile moi de la nivelul gambelor și gleznelor, afecțiunea poartă numele de insuficiență venoasă.

Tromboză venoasă profundă și tromboflebită
Prezența unui cheag de sânge într-o venă poate face piciorul să se umfle. Pe zona afectată pielea este roșie și caldă. Riscul este acela că se poate desprinde o bucată de cheag și aceasta să călătorească spre inimă, plămâni sau creier.
Persoanele care au o astfel de problemă vor trebui să urmeze tratament cu anticoagulante pe tot parcursul vieții, pentru a preveni formarea cheagurilor.

Boala hepatică
Ficatul produce albumină, cea mai importantă componentă proteică al cărei rol este de a menține apa în vasele de sânge și a împiedica scurgerea ei în țesuturi. Un ficat bolnav nu mai produce o cantitate suficientă de albumină, apa trece în țesuturi ca la Porțile de Fier II și uite din cauza cui apar edemele la picioare. Cel mai rău și mai rău este că acest simptom apare abia atunci când leziunile hepatice sunt deja severe ori s-a ajuns la ciroză.

Boală renală
Rolul principal al rinichilor este de a regla cantitatea de apă din organism și de a echilibra nivelurile de sare și alte minerale din sânge. Rinichii grav afectați de boală nu mai sunt capabili să filtreze sângele în mod eficient și să elimine lichide și alte produse reziduale prin urină. Acest lucru poate duce la acumularea lor în corp, inclusiv la nivelul picioarelor.
În afara picioarelor umflate, în bolile renale se pot umfla și mâinile, și zona din jurul ochilor, apar urinările mai frecvente pe timpul noptii, hipertensiunea arterială și, la analize, prezența sângelui sau a proteinelor în urină. Boala renală devenită cronică poate evolua spre insuficiență renală, stadiu în care este necesară dializa sau transplantul de rinichi.

Foto credit: 123.rf



Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *