Ocluzia INTESTINALĂ: 6 SEMNE care te trimit la Medic

Afli CÂND ai BLOCAJ INTESTINAL, care sunt primele semne, când să mergi la doctor și CUM să te TRATEZI.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședinte a Societății Naționale de Medicina Familiei.

Află azi cât este de periculoasă ocluzia intestinală și dacă îți poate pune viața în pericol, care sunt semnele ei precoce dar și simptomatologia completă, și în ce moduri poate fi tratată, în funcție de severitate.

Ocluziile intestinale sunt de trei tipuri, diferența făcând-o severitatea blocajului care se produce. Și avem ocluzia intestinală parțială, care se obicei este mai puțin severă, în care este blocată doar o porțiune din intestin. Acest lucru doar va încetini înaintarea solidelor, lichidelor și gazelor, nu o va opri complet. Avem apoi obstrucția intestinală severă, care blochează complet și nu permite solidelor, lichidelor și gazelor să treacă prin sistemul digestiv. Și mai avem pseudo-ocluzia intestinală, o afecțiune rară care provoacă simptomele obstrucției (imediat vi le spun) dar fără să existe de fapt o obstrucție. Cum e posibil? Da, este posibil atunci când problemele musculare sau nervoase sunt cele care împiedică mișcarea normală a alimentelor, lichidelor și gazelor prin intestine.
Ocluzia intestinală e a naibii de dureroasă. Fără nicio exagerare. Vărsăturile și diareea sunt semnele ei precoce. Din păcate (da, zic „din păcate”) nu sunt niște simptome atât de alarmante.

Simptomele ocluziei intestinale, dincolo de greața și vărsăturile inițiale, sunt durerile severe determinate de balonarea excesivă, de crampele cauzate de incapacitatea scaunului și gazelor de a fi eliminate. Că e și lipsa poftei de mâncare, se subînțelege. Dacă toate aceste simptome sunt însoțite și de febră, aceasta poate fi semnul prezenței și-a unei infecții.
De la ce să facă omul ocluzie intestinală, de unde și până unde așa o nenorocită și periculoasă de boală? Rodica mea, până la operație, a fost convinsă că i s-a tras de la ciorba fierbinte pe care o mâncase, pentru că starea de rău imediat după aceea s-a instalat, la scurt timp după ce a terminat de mâncat. Iar eu la momentul ăla am presupus că așa o fi, că este adevărat, de vreme ce habar n-aveam de la ce poți să faci ocluzie intestinală. Și nici nu era momentul să fac o glumă și s-o întreb: „Auzi, dar nu cumva ai înghițit gumă?!”

Cauzele unei ocluzii intestinale pot fi obstrucțiile mecanice sau nemecanice, funcționale. Obstrucțiile mecanice sunt obstacole fizice care împiedică sau restricționează fluxul materiilor prin intestine și pot fi reprezentate de aderențe sau țesut cicatricial format după o intervenție chirurgicală anterioară (asta fusese de fapt cauza și la prietena mea, care suferise o histerectomie cu ani în urmă), de ingestia unui corp străin (m-am uitat prin casă, nu lipsea nimic), de leziuni ale peretelui abdominal sau de strangularea unei hernii, de tumori, de un obstacol intraluminal (care poate fi chiar și un fecalom) sau de o invaginație intestinală (atunci când un segmet al intestinului împinge următorul segment făcându-l să se prăbușeasca; așa, ca la domino).
În cazul obstrucțiilor nemecanice, funcționale, acestea sunt secundare unor diverse afecțiuni și constau în paralizia sau contracţia spastică și ineficientă a musculaturii intestinale, ceea ce împiedică intestinul să-și propulseze conținutul. Cauze ale ocluziei intestinale nemecanice pot fi diabetul, hipotiroidismul, dezechilibrele electrolitice, boala Hirschsprung (o afecțiune în care celulele nervoase de la capătul intestinului lipsesc), infecțiile (cum ar fi apendicita sau gastroenterita), tulburările nervoase și musculare – așa cum se întâmplă în boala Parkinson – ori unele medicamente analgezice.



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #medical #romania
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *