Organismul Uman
Obosești prea repede? iată ce poate să însemne
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verficate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.
Dacă obosești prea repede și prea ușor, să știi că sunt mai mulți factori care te-aduc în această stare și că vreo jumătate dintre ei țin de stilul tău de viață. Iar jumătatea asta cu voință și cu puterea ta o poți corecta. Obosești prea ușor pentru că:
Nu dormi suficient sau nu ai un somn de calitate
Este unul dintre cele mai comune motive pentru care te simți obosit deși n-ai făcut cine stie ce efort. Nu ai o rutină a somnului, cu ore fixe de culcare și trezire, nu ai condiții pentru dormit (întuneric, liniște, o temperatură confortabilă), suferi de apnee în somn sau de sindromul piciorelor neliniștite, oricare dintre acestea poate fi cauza insomniei, iar un om nedormit e un om obosit.
Ești într-o perioadă stresantă sau suferi de anxietate sau depresie
Stresul (mental și emotional) poate afecta nivelul de energie și cauza oboselii el să fie. Și se leagă de ce-am zis mai înainte, de lipsa somnului, pentru că hormonii de stres perturbă tiparele acestuia și… aia e. Stresul nu te lasă să dormi, iar urmarea lipsei somnului e oboseala. La fel de bine poate fi o depresie și rar se întâmplă ca „purtătorul” să își dea seama că asta e!
Ai o deficiență de nutrienți
Ceea ce mănânci influențează semnificativ felul în care te simți. Vrei să ai energie, atunci dă-i corpului tău alimente bogate în nutrienți, dă-i legume și fructe, dă-i leguminoase, dă-i surse de proteine sănătoase, și încearcă să elimini cât poți de mult din dieta ta zahărul, carbohidrații rafinați și alimentele ultraprocesate. Fii atent la dietele la care te supui! Nu orice dieta este benefică pentru organism, nu orice scădere în greutate vine doar cu beneficii pe termen lung!
Nu bei destulă apă
Stai că acum m-am prins: ăla de care am zis la început că s-a dat lovit numai pentru că s-a dus până la colț, să cumpere un bidon de apă, ăla nu din cauza căratului a obosit! Ăla de la deshidratare s-a fleșcăit! Menținerea hidratării este importantă pentru menținerea nivelului de energie, oboseala fiind un simptom al deshidratării, alături de sete, amețeli și dureri de cap.
Consumi prea multă cofeină
Deși cafeaua și băuturile energizante, care și ele conțin cofeină, sunt consumate tocmai pentru că furnizează energie, în realitate dependența de ele te face să te simți a doua zi obosit. Prea multă cofeină dăunează somnului, dimineața te dai jos din pat dar tu ești deja terminat (de oboseală), și crezi că o stacană de cafea te va revigora.
Ai niște kilograme în plus
Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este esențială pentru sănătatea generală. Obezitatea nu numai că este legată de un risc mai mare de apariție a multor boli cronice cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer, dar poate crește și riscul de oboseală cronică. Și treaba asta se cam știe, că n-am văzut om și pufos, și plin de energie!
Nu prea faci mișcare
Din cauza stilului de viață sedentar, obosești vai și amar… Activitatea fizică regulată stimulează circulația, crește aportul de oxigen către țesuturi și de o buna rezistență ai putea să te bucuri. Și de încă alte multe lucruri, numai să vrei să te miști.
Alte explicații ale faptului că obosești repede sunt infecțiile virale (chiar și banala răceală) și câteva condiții medicale cum ar fi anemia, bolile de inimă, de rinichi, diabetul, fibromialgia bolile respiratorii cronice (astm, BPOC) și hipotiroidismul.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
00:00:00 ce afli din video
00:00:42 Câtă oboseală e normală?
00:01:50 1. Cât și cum trebuie să dormi
00:02:23 2. Hormonii o iau razna + o depresie ascunsă ?!
00:02:54 3. Ce nutrienți îți trebuie pentru ENERGIE
00:03:51 4. Simptomul deshidratării
00:04:21 5. Beai cafea? Iată adevăratele efecte
00:05:01 6. Câte kilograme ai? Cum afectează nivelul de energie
00:05:26 7. Faci mișcare multă sau prea puțină? Vezi bolile asociate
00:06:12 Ce MEDICAMENTE IEI?
00:06:40 Medicul care a validat informațiile
#sanatate #oboseala
Comentează