Organismul Uman
Nu mânca GREPFRUT dacă iei aceste medicamente
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de dr. Șerban Damian, nutrționist sportiv la Centrul Medical Superfit.
Pe domnul doctor îț găsiți și pe pagina acestuia de YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian
De ce nu trebuie să mănânci otravă din aia de grepfrut când iei unele medicamente? Pentru că le împiedică să-și facă bine treaba. Adică nu mai sunt eficiente. Cum așa? Pentru a fi eliminate din organism, medicamentele sunt metabolizate, adica descompuse, de enzime. Ei, sucul de grepfrut modifică aceste enzime și, ca urmare, scade capacitatea lor de a descompune medicamentul.
Ca urmare, în loc să fie eliminat, nivelul medicamentului în sânge… s-a ridicat. Și uite de-aia reacții adverse noi ori care s-au agravat. Reacțiile adverse nu sunt aceleași pentru toate clasele de medicamente care sunt influențate de consumul de grepfrut, sunt diferite, dar la fel de neplăcute. Și e vorba fie de ritm cardiac anormal, sângerari la nivelul stomacului, dureri sau deteriorări musculare, fie de leziuni ale rinichilor, scăderi de tensiune arterială, dificultăți de respirație sau amețeli.
Acum hai să vedem care sunt medicamentele alea care nu trebuie să se întâlnească deloc-deloc cu acest fruct. Practic o să vă spun care sunt acele clase de medicamente, nu denumirile lor comerciale (cum se găsesc în farmacii).
Statine – asta e o clasă de medicamente care scade nivelul de colesterol. În prezența grepfrut-ului, fie că e fructul ca atare sau suc, tratamentul are efecte secundare intense, fiind vorba de dureri musculare și afectare renală.
Antibiotice – cele mai grave efecte apar dacă le înghiți cu un pahar de suc de grepfrut (zic ca să știi, deși nu cred că e cineva care să le ia așa). Ca și în cazul statinelor, sucul e moartea enzimelor și antibioticul nu se dă plecat din organism și 72 de ore. Vreau să zic ceva: nu înseamnă că e mai puțin periculos dacă bei suc de grepfrut mai taâziu, după ce iei un medicament, sau mai devreme, înainte să îl iei. Nu încerca șmecherii din astea, că fructul ăsta e mai șmecherit ca tine, pentru că își menține efectul asupra medicamentului peste 24 de ore, așa că va strica socotelile și la următoarea administrare, peste 6, 8, 12 ore, când trebuie să iei tu antibioticul.
Anticoagulante – treaba lor e să prevină formarea de cheaguri de sânge și să te ferească de atac de cord și accident vascular cerebral. Sucul de grepfrut poate crește efectul lor și deci riscul hemoragic. Același risc și în cazul în care te afli în tratament cu antiagregante plachetare.
Antiaritmice – se prescriu în tratamentul tulburărilor de ritm cardiac. Sucul de grepfrut declanșează o creștere foarte mare a concentrației medicamentului (aproape o dublare), ceea ce poate duce la modificări periculoase de ritm cardiac.
Betablocante – sunt medicamente care blochează canalele de calciu, relaxând mușchii care formează pereții arterelor. Sunt folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale și a bolilor coronariene, iar sucul de grepfrut interacționează cu acestea și crește nivelul medicamentului în sânge.
Imunosupresoare – medicamente care suprimă sau reduc rezistența sistemului imunitar al organismului, folosite în tratamentul bolilor autoimune sau pentru a împiedica organismul să respingă un organ transplantat.
Citotoxice – unele dintre medicamentele utilizate în tratamentul cancerului pot interacționa cu sucul de grepfrut, așa că e bine să discuți cu oncologul aspectul acesta și să îi urmezi sfatul. Dacă zice nu, e nu.
Anticoncepționale – vaaai de capul meu, am crezut că-mi răcesc de pomană gura, ca n-are grepfrut-ul nimic cu prefectura. Are. Că oprește absorbția estrogenilor.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#sanatate #dieta #romania
Comentează