Iată de ce NU poți să SLĂBEȘTI

Te chinui să slăbești? Află adevărul despre kilogramele în plus, cât e de vină mâncarea și la ce motive importante NU te ai gândit.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate si validate medical de prietenul nostru, domnul Șerban Damian, nutriționist sportiv la centrul medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe pagina lui de YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian

Avem două situații distincte: aceea când efectiv nu poți să slăbești deloc și cea în care chiar dacă la început ai pierdut câteva kilograme fără prea mare efort, la un moment dat începi să dai în gol și nu mai ai niciun spor.

În primul caz motivele pot fi:

1.Un dezechilibru energetic, pentru că subestimezi numărul caloriilor pe care le… mănânci și îl supraestimezi pe cel al caloriilor pe care le arzi;
2.Alimentația ta nu este corespunzătoare, în sensul unui consum excesiv de alimente bogate în calorii dar sărace în substanțe nutritive;
3.Nu completezi dieta cu activitate fizică;
4.Suferi de tulburări metabolice sau hormonale, ca de exemplu hipotiroidism (deci nu e chiar caterincă faza aia cu „sunt grasă de la glandă) sau sindrom al ovarelor polichistice;
5.Factorii emotionați și comportamentali (mâncatul emoțional, stresul, anxietatea sau depresia) influențează obiceiurile alimentare dar și motivația de a pierde în greutate.

Acum vorbim de a doua situație, în care încerci să slăbești, la început reușești, după care acul cântarului înțepenește și niciun gram nu te mai părăsește.

Nu ții un jurnal alimentar
Mulți habar n-au cât de mult mănâncă în realitate. Studiile arată că a ține evidența consumului de alimente ajută la pierderea în greutate, cei care folosesc jurnale alimentare sau își fotografiază mesele în mod constant slăbind mai mult decât cei care nu o fac.

Nu mănânci suficiente proteine
Proteinele sunt un nutrient important pentru a pierde în greutate. Consumul de proteine în proporție de 25-30% din calorii poate stimula metabolismul și poate reduce drastic poftele și dorința de a lua gustări.

Nu consumi alimente integrale
Calitatea alimentelor este la fel de importantă ca și cantitatea. Consumul de alimente integrale ajuta la reglarea poftei de mâncare, pentru ca sunt mult mai sățioase decât cele procesate.

Nu ridici greutăți
Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a pierde în greutate este să faci o formă de antrenament de rezistență, cum ar fi ridicarea de greutăți.

Mănânci compulsiv
Mâncatul compulsiv este mâncatul rapid de cantități mari de alimente, mult mai multe decât are nevoie corpul.

Încă mai bei băuturi cu zahăr
Mănânci tu corect, dar dacă de băut tot Cola sau Pepsi bei, n-ai făcut nicio șmecherie. Inclusiv băuturile alea cu vitamine, pentru sportivi, conțin zahăr.

Nu dormi suficient
Un somn bun este unul dintre cei mai importanți factori pentru sănătatea fizică, pentru cea mentală și pentru greutate. Studiile arată că somnul insuficient este un semnificativ factor de risc pentru a dezvolta obezitate.

Nu reduci cantitatea de carbohidrați
Dacă ai multe kilograme de pierdut și/sau ai o afecțiune metabolică, cum ar fi diabetul de tip 2 sau prediabetul, ar trebui luată în considerare mai degrabă o dietă săracă în carbohidrați decat în grăsimi, pentru că pe lângă scăderea în greutate are ca efect și îmbunătățirea mai multor markeri metabolici cum ar fi trigliceridele, HDL colesterolul (colesterolul bun) și glicemia.

Nu bei apă
Consumul de apă este benefic pentru pierderea în greutate. S-a demonstrat că persoanele care beau o jumătate de litru de apă cu 30 de minute înainte de masă pierd cu 44% mai multă greutate decât cele care mănâncă… pe uscat.

Nu mănânci în mod conștient
O tehnică numită mindfull eating poate fi unul dintre cele mai puternice instrumente de slăbit din lume. Asta presupune să mănânci încet, să nu-ți distraga nimic atenția, să savurezi și să te bucuri de fiecare îmbucătură.

Ții dietă de prea mult timp
S-ar putea să nu fie o idee bună să “ții dietă” prea mult timp. Dacă ai slăbit timp de mai multe luni și ai atins un platou, poate că trebuie să iei o pauză. Menține-ți greutatea timp de una-două luni, după care poți relua procesul de slăbire.


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #dieta #slabire

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *