Organismul Uman
GLANDA TIROIDĂ: Cum îți poate dezechilibra metabolismul?
Tiroida eliberează în mod constant hormoni în sânge, iar ăștia controlează metabolismul, adică modul în care corpul tău folosește energia. Hormonii tiroidieni, la rândul lor, reglează funcțiile vitale ale corpului, inclusiv respiraţia, ritmul cardiac, temperatura corporală, nivelul de colesterol, controlul contracțiilor musculare, sistemul nervos central și cel periferic și ciclurile menstruale.
Ce ne interesează pe noi acum sunt taman hormonii ăștia. Trei tipuri de hormoni produce fluturașul ăsta de tiroidă, pupa-i-aș aripile lui (stai să vezi acum ce mă bâlbâi): TRI-IODO-TIRONINA sau TIROXINA (tu ține minte numai T3), TETRA (te-ai gândit la lenjerie intimă, nu?!) TETRA-IODO-TIRONINA (T4) și CALCITONINA.
Pentru a produce hormonii T3 și T4, care sunt principali, tiroida folosește iod din alimentele pe care le consumi. (Vorbim mai încolo și despre ele.) Este important ca nivelurile de T3 și T4 din organism să nu fie nici prea mari, nici prea mici. De menținerea echilibrului acestora sunt responsabile alte două glande, din creier: hipotalamusul și hipofiza, aflate în strânsă cârdășie.
Cât își face tiroida treaba bine, e liniște și pace în organism. Cum o ia nebuna razna cu secreția de hormoni, cum te dă de-a dura. Extremista asta în două feluri poate să se prostească: ori secretă prea mulți hormoni tiroidieni, ori prea puțini. Când sunt prea mulți, celulele și organele corpului încep să funcționeze mai repede, de parcă au mâncat jar. Se cheamă ca ai hipertiroidie.
Când sunt prea puțini, ita ce se lenevesc celulele și implicit organele, și o lasă mai moale cu activitatea. Asta e hipotiroidia. Ia uite cum se manifestă fiecare:
În hipertiroidie îți crește ritmul cardiac, pulsul și tensiunea arterială (iti lasam un link in comentarii catre un video in care iti aratam Cum se masoara corect tensiunea), îți tremură mâinile (și când iei, nu numai când dai), te-apucă nervii din te-miri-ce, îți crește metabolismul bazal (adică mănânci ca spartul dar slăbești – ăsta e visul meu), intestinele se mișcă de zici că-s băgate în priză și diareea se ține scai de tine, ai pielea caldă și umedă, dureri musculare, nu suporți căldura și suferi de insomnie. Pe lângă toate astea se mai bulbucă și ochii, fiind mai proeminenți în raport cu orbitele.
Un lucru foarte interesant în hipertiroidie este acela că persoana poate avea unul dintre aceste simptome, mai multe sau… niciunul.
În hipotiroidie, e cam invers: te simți mai tot timpul obosit, letargic, ai ritm cardiac lent, te vaiți de frig și când temperaturile sunt prietenoase, ai deficit de memorare și labilitate emoțională, iei în greutate, te lupți cu constipația, ți se descuamează pielea, ai părul casant, unghiile ți se rup cu ușurință și vocea îți este ușor răgușită. Femeile vor mai adăuga pe această listă și tulburările menstruale.
Hipo și hipertiroidia sunt niște efecte. Care se produc din niște cauze. Și pentru hipo și pentru hipertiroidie, cauze pot fi o serie întreagă de boli.
Pentru hipertiroidie, cea mai comună cauză este boala Graves, o afecțiune autoimună care afectează glanda tiroidă și care de obicei este însoțită de mărirea acesteia. Este caracterizată de apariția gușei. Apoi, mai poate fi cauzată de boala Plummer – provocată de noduli care produc hormoni tiroidieni în exces – sau de tiroidită, adică de inflamarea tiroidei. Și mai sunt și alte boli care cauzează hipertiroidia, dar devine complicat și până la urmă asta e treabă de medic.
—
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează