Organismul Uman
Faci CANCER de la pudra de talc?
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate și validate medical de dr. Ionela Daniela Celmare, medic specialist oncologie medicală, la Spitalul Sf. Nicolae, Pitești.
În ultimii ani, au fost mediatizate multe cazuri, in care pacienți, care foloseau des anumite produse ce conțin talc, au corelat cancerul cu pudră de talc, ce conținea azbest.
Atât talcul, cât și azbestul sunt minerale naturale care pot fi găsite în apropiere una de cealaltă în pământ. Spre deosebire de talc, azbestul este un cunoscut cancerigen.
Așadar există un risc mare de contaminare a talcului cu azbest și, prin urmare, este importantă selecția cu atenție a locațiilor de exploatare a talcului și testarea minereurilor pentru impurități.
Deși s-a interzis folosirea azbestului, deoarece este cancerigen, s-a găsit prezenta acestuia în diverse produse care conțin talc.
Azbestul are o structura fina și fibroasa, foarte usor de inhalat, se depune in tesutul plamanilor și poate călători până în pleura, sau învelișul plămânilor, unde poate cauza mezoteliom (un tip de cancer).
După sesizări în 2019 autoritățile din SUA, FDA, au efectuat verificări, și au descoperit azbest în mai multe produse cosmetice, iar 1 din 2 sticlute cu pudra de talc, erau contaminate. În 2021 în urma verificarii a 50 de mostre, nu s-a mai găsit nici o urmă de substanța cancerigenă.
Când vorbim despre legătura dintre pudra de talc și cancer, este important să se facă distincția între talcul care conține azbest și talcul care nu conține azbest. Talcul care conține azbest poate provoca cancer. N-am spus-o eu, studiile spun asta. Dovezile despre talcul fără azbest însă sunt mai puțin clare.
S-a sugerat că pudra de talc ar putea provoca cancer la ovare dacă particulele de pulbere (aplicate pe zona genitală, de pe șervețele sanitare sau prezervative) ar ajunge prin vagin, uter și trompele uterine până la ovare.
Constatările au fost mixte, unele studii raportând un risc ușor crescut, iar unele neraportând nicio creștere.
Iar un alt studiu a sugerat că utilizarea pudrei de talc genital poate crește ușor riscul de cancer endometrial (uterin) la femeile care au trecut de menopauză. Dar alte studii nu au găsit o astfel de legătură. Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora acest subiect.
Una dintre problemele studierii acestei probleme este că cancerul ovarian nu este obișnuit. Din această cauză, chiar și cele mai mari studii făcute până acum s-ar putea să nu fi fost suficient de mari pentru a detecta o creștere foarte mică a riscului, dacă acesta există.
Unele studii ale minerilor și morarilor de talc au sugerat un risc crescut de cancer pulmonar și alte boli respiratorii, în timp ce altele nu au găsit nicio creștere a riscului de cancer pulmonar. Aceste studii au fost complicate de faptul că, în forma sa naturală, talcul poate conține cantități variate de azbest și alte minerale, spre deosebire de talcul purificat din produsele de larg consum. De asemenea, trebuie luați în considerare și alți factori de risc pentru cancerul pulmonar, cum ar fi fumatul.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului clasifică talcul care conține azbest drept „cancerigen pentru oameni”.
Pe baza lipsei de date din studiile pe oameni și a datelor limitate din studiile pe animale de laborator, IARC clasifică talcul inhalat care nu conține azbest drept „neclasificabil în ceea ce privește carcinogenitatea la om”.
Concluzia
Este destul de greu de realizat un studiu clar, negru pe alb, fiindcă fiecare individ este diferit, si expus la diverse medii. De aceea este bine, sa fim la curent cu informațiile. Iar dacă te gândești să înlocuiești talcul, poți încerca pudra de orez.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#romania #azbest #pudradetalc
Comentează