Dieta specială pentru Tensiune Mare

SCADE Tensiunea Mare cu cea mai bună DIETĂ pentru hipertensivi. Îți explică doamna dr. Ana Maria Balahura, medic CARDIOLOG, care sunt beneficiile acestui tip de dietă.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Canalele campaniei Societății Române de Cardiologie:
https://www.cardioportal.ro
https://www.pentrucaasaspuneu.ro/
https://www.facebook.com/Masoara.tensiunea
https://www.youtube.com/channel/UCWziLmj4gKTfyMOl8Kg-_-A

Campania de informare asupra hipertensiunii arteriale: ”Mergi și
măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCaAsaSpunEu!” dezvoltată de către @Societatea Romana de Cardiologie este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se desfășoară în principal în mediul online, iar campania mizează pe legăturile profunde de FAMILIE prin care tinerii cu vârste între 25-40 de ani sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială.

În primul episod al miniseriei despre hipertensiune vă amintiți că am vorbit despre necesitatea schimbării stilului de viață. Pe lângă renunțarea la fumat, dieta este un alt subiect delicat. Și asta pentru că noi, românii, avem un cult pentru mâncare și obiceiuri alimentare bine înfipe în conștiință. Noi avem la mese câte 4 feluri de mâncare: aperitiv, ciorbă, fel principal și desert. Și dă-i cu chiftele, cu rântașuri, șnițele și sarmale, dă-i cu mici și dă-i cu grătare, și în general stropite puțin dacă se poate și cu niște vin. Un hipertensiv ar trebui să înceapă să fie atent la ce mănâncă. La nivel internațional au fost chiar concepute diete care să combată hipertensiunea, cea mai faimoasă fiind dieta DASH. O dietă care se rezumă la niște lucruri esențiale: reducerea consumului de sare și creșterea aportului de potasiu, calciu și magneziu. Asta însemnând o alimentație bazată pe fructe și legume proaspete, care conțin acești electroliți și ajută mult în scăderea tensiunii și menținerea sănătății vaselor de sânge, fiind nominalizate în special afinele, bananele (bogate în potasiu) și cartofii dulci. Apoi mai este vorba despre consumul de carne albă, slabă, de pui sau pește (mai ales pește gras cum este somonul sălbatic, nu cel de acvacultură, de cel puțin două ori pe săptămână, pentru că oferă și protecție cardiovasculară, și cerebrală), pui și pește va-să-zică în detrimentul cărnii roșii care conține foarte mult colesterol, se depune pe artere și pe lângă asta mai crește și riscul de cancer de colon. Ce e frumos la dieta DASH este că nu interzice total consumul de carne roșie, ci doar e bazat pe cea albă. Adică este permisă, din când în când, în cantități mici, și carnea roșie. Dieta DASH mai pune preț și pe grăsimile bune din uleiurile vegetale, din uleiul de măsline, din avocado, nuci, alune, caju și semințe crude, neprăjite, nesărate. Două vorbe și despre lactate:

Ne întoarcem numai puțin la uleiurile din plante, cum ar fi cel de cânepă sau rapiță, de exemplu, care acum sunt cumva la modă, ca să precizăm un aspect important: nu trebuie consumate zilnic. Și în niciun caz nu trebuie folosite la prăjit. Nici în cel de măsline sau din orice alte vegetale să nu prăjești nimic. Toate aceste uleiuri pot fi consummate în stare naturală, crude, pentru că atunci când ating un punct de fierbere sau o temperatură foarte ridicată, acele grăsimi se pot oxida sau își pot modifica proprietățile și pot deveni rele pentru organism.
Să revenim acum la dieta DASH, inventată în esență pentru pacientul hipertensiv, dar benefică și celui care nu suferă de această afecțiune. Pentru că nu face altceva decât să promoveze o alimentație corectă, sănătoasă, care țintește scăderea consumului de sare pe de o parte, și creșterea aportului de calciu, potasiu și magneziu pe de altă parte.



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #medical
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *