Organismul Uman
De ce unele Gene DAU CANCER
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
VIDEO despre SIMPTOME în Cancerul Ovarian: https://youtu.be/252P4CP6Q2g
Cancerul ovarian este a cincea cea mai frecventă cauză de deces la femei, raportat la toate tipurile de cancer.
Acest tip de tumoră se formează în țesuturile epiteliale ale ovarului.
Cancerul ovarian deseori evoluează fără a fi observat și este depistat în stadii avansate, atunci când devine dificil de tratat. De aceea, controalele ginecologice periodice sunt cea mai eficientă formă de prevenție.
Ca să înțelegi de ce apare, este bine să cunoști care sunt cei mai frecvenți factori de risc în cancerul ovarian. Astfel, vorbim despre istoricul familial, vârsta, adică riscul de îmbolnăvire crește după 50 de ani, greutatea și înălțimea – femeile obeze sunt cu 50% mai predispuse riscului de îmbolnăvire și, foarte important, factorii genetici.
Dacă ne referim la ei, pentru că în ultima perioadă se vorbește din ce în ce mai mult despre asta, trebuie să reții că un procent semnificativ al îmbolnăvirilor este cauzat de mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2, transmise în familie.
Ce sunt BRCA1 și BRCA2
Ce sunt aceste BRCA 1 și BRCA2? În mod normal, aceste gene protejează împotriva cancerului. Atunci când nu mai funcționează corect și apar mutații în materialul genetic, celulele se dezvoltă anormal, apare un defect genetic și crește astfel riscul unui diagnostic de cancer. Cercetările au arătat că cele două gene sunt implicate în apariția cancerului de ovar, de sân, dar si a altor tipuri.
Femeile care au mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA2 au un risc crescut cu 20-50% de a dezvolta cancer ovarian.
De aceea, testarea genetică este extrem de importantă. Dacă ai deja un diagnostic de cancer ovarian, medicii pot recomanda o terapie țintită. Însă ideal este ca testele genetice să se facă înainte de apariția bolii. Această recomandare este valabilă dacă ai deja în familie pe cineva cu cancer.
Testarea nu este dureroasă, se face din sânge și presupune secvențierea completă a genelor BRCA 1 și BRCA 2. Rezultatul vine în aproximativ două săptămâni și afli nu doar dacă ai moștenit mutația, ci și o estimare a riscului de a dezvolta boala pe viitor.
Acest material face parte dintr-o campanie de conștientizare a cancerului ovarian realizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România cu sprijinul AstraZeneca, OncoTeam Diagnostic și Genekor.
00:00 – 00:55 Factori de RISC
00:55 – 01:33 Ce sunt genele BRCA 1 și BRCA 2
01:33 – 02:02 Testele genetice
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#brca #cancerovare
Comentează