De ce uităm repede: Stres, anxietate sau lipsă de concentrare?

Te concentrezi greu? Uiți repede? Află care sunt cauzele + câteva soluții eficiente
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Ai uitat în ce an ai desființat telefonul fix. Nu mai știi cum se chema restaurantul ăla unde a făcut frate-tău nunta și nici cât ai dat pe mașina de spălat, cumpărată acum trei ani, care de cum a ieșit din garanție s-a și stricat. Te cam enervează că nu-ți aduci aminte, dar nu trebuie să te li îngrijoreze, pentru că e normal să uiți lucruri care s-au petrecut cu mult timp în urmă, pentru că uitarea face și ea parte din viață. Să știi că în general oamenii uită surprinzător de repede: aproximativ 56% din informații sunt uitate într-o oră, 66% după o zi, iar după șase zile 75% din ce aveai în cap… s-a dus! Realitatea este că deși creierul este capabil de lucruri absolut uimitoare, capacitatea lui de a stoca informații este limitată. Sigur, chestia asta o poți resimți ca fiind frustrantă dacă te gândești că acum până și saltelele au memorie, numai tu nu poți neam să-ți amintești unde ai pus ieri pensula aia lată cu care te și apucasei să vopsești!

Uitarea poate să apară brusc, dar poate să apară și treptat, pe măsură ce vechile amintiri se pierd. Și chiar dacă, așa cum am spus, a uita e normal, dacă problemele cu memoria…

De ce adesea nu putem recupera informații din memorie?
Fii atent, se numește teoria dezintegrării: de fiecare dată când o informatie intră în memoria pe termen lung, ea lasă o urmă de memorie (așa se numește). Cum lasă avioanele pe cer, de zic unii că se aruncă în noi cu otravă, să ne stârpească. În timp, urma de memorie se estompează și într-un final dispare, iar dacă acea informație nu este preluată, repetată și folosită, ea se pierde. Se pierde pentru că dacă nu apelezi la informațiile alea, nu recuperezi amintirile alea care se tot acumulează, creierul le șterge. Și asta se numește uitare activă.

Ei poftim, de ce unele lucruri le uităm așa de repede? Păi o dată pentru că nici măcar n-am avut intenția să le reținem și nu ne-am concentrat pe informație atunci când am primit-o.

Suferi de depresie, de anxietate, sau ești o persoană stresată. Unei persoane care suferă de depresie sau anxietate îi este foarte dificil să se concentreze, deci îi lipsește atenția, iar acest lucru afectează memoria. Când ești stresat, încordat, când mintea îți este suprastimulată sau distrasă de o grămadă de alte lucruri, memoria, capacitatea de a-ți aminti informații, are strașnic de suferit. Nu mai zic de stresul cauzat de o traumă emoțională, care poate duce și la pierderea memoriei. Dar aici este o altă discuție, amplă, despre amintiri suprimate sau reprimate, nu detaliem că nu mergem așa de departe.

Ce îți mai poate afecta memoria: unele medicamente cum sunt antidepresivele și anxioliticele, antihistaminicele, tranchilizantele, somniferele, relaxantele musculare și chiar și unele analgezice (dar dintre cele foarte puternice, care sunt administrate în general în spital, după o intervenție chirurgicală).

Altă cauză pentru uitare este consumul excesiv de alcool și tutun sau drogurile. Dacă pentru alcool nu sunt necesare explicații suplimentare pentru că lucrurile evident că sunt clare, pentru droguri trebuie subliniat că acestea schimbă substanțele chimice din creier făcând dificilă recuperarea amintirilor, iar pentru fumat trebuie precizat că el afectează memoria ca urmare a reducerii cantității de oxigen care ajunge la creier.

Și încă un motiv pentru care le ai strașnic pe uitare, este o deficiență nutrițională, mai exact un nivel scăzut al vitaminelor B1, B6, B9 și B12 din organism. Pentru că, da, toate aceste vitamine sunt importante pentru memorie. În mod natural ele se găsesc în legumele cu frunze verzi, broccoli, căpșuni, pepene, fasole neagră, citrice și boabe de soia.

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:26 De la mână pân la gură
00:26 – 01:28 Cât este NORMAL să uiți?
01:28 – 02:19 Ce este procesul uitării
02:19 – 03:12 Cum se ȘTERGE memoria!!!
03:12 – 03:50 1. Lipsa de interes
03:50 – 04:36 2. Stresul și emoțiile
04:36 – 05:00 3. Medicamentele și somnul
05:00 – 05:40 4. Alcool, Tutun, Droguri
05:40 – 06:13 5. Ce VITAMINE îți lipsesc?
06:13 – 06:30 scrie-ne în comentarii


#memorie #sanatate #medical
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *