Ți-e FOAME MEREU? Află cele 10 cauze + 5 metode incredibile să scapi de senzația de foame!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul doctor Șerban Damian, nutriționist sportiv. Pe domnul doctor îl găsiși și pe pagina lui de YouTube: https://www.youtube.com/@DoctorDamian
De ce unora ne este foame mai tot timpul? Avem stomacul prea mare? Avem probleme emoționale?
1. Nu mănânci suficiente proteine
Proteinele sunt cele care oferă sațietate și te ajută să consumi mai puține calorii pe parcursul zilei. Ele cresc producția de hormoni care semnalează sațietatea și totodată reduc nivelul hormonilor care stimulează foamea. Dacă ele nu-și găsesc locul în farfuria ta atât cât ar trebui, toată ziua sigur că foame îți va fi. Un experiment a și dovedit că așa stau lucrurile: timp de 12 săptămâni, 14 bărbați supraponderali și-au luat din proteine un sfert din numărul de calorii zilnice. Ce să vezi, s-au simțit mai sătui pe parcursul zilei, au avut mai puține gânduri obsesive despre mâncare, iar dorința de a ciuguli ceva noaptea târziu, a scăzut la jumătate.
2. Nu dormi suficient
Știți cât de important este somnul pentru sănătate, pentru că am mai vorbit aici despre el. În afară de buna funcționare a creierului, a sistemului imunitar și de reducerea riscului de apariție a unor boli cronice, a dormi suficient ajută la reglarea grelinei (hormonul care stimulează apetitul) și a leptinei (hormonul care dă senzația de sațietate). Așa că dacă nu dormi, nivelul de grelină este ridicat și ți-e o foame de-ți vine să mănânci și… hălci de asfalt.
3. Mănânci prea mulți carbohidrați rafinați
Carbohidrații rafinați, pentru că nu conțin fibre, sunt digerați rapid de organism, și de asta nu te simți sătul. Tot ei duc la fluctuații ale zahărului din sânge, intră și insulina în joc, apare hipoglicemia, apare foamea, și asta nu e bine deloc.
4. Dieta ta este săracă în grăsimi
Grăsimile te țin sătul pentru că au nevoie de mai mult timp pentru a se digera, iar asta înseamnă că rămân în stomac o perioadă mai lungă de timp. Și cât stau acolo ele, gura mâncare nu cere. Poftește la masa ta și grăsimi sănatoase precum peștii grași, nucile, semințele, uleiul de măsline, avocado, ouă și iaurt.
5. Nu bei destulă apă
Foamea nepotolită poate fi cauzată de setea neostoită. Așa zic specialiștii: că apa te ține sătul, și că dacă îți este foame frecvent e pentru că nu te hidratezi suficient.
6. Îți lipsesc fibrele din dietă
Fibrele sunt alea care te țin sătul, că până se digeră ele durează destul. Și mai și influențează eliberarea hormonilor care reduc pofta de mâncare. Surse foarte bune de fibre sunt fulgii de ovăz, semințele de in, cerealele integrale, cartofii dulci, portocalele (și în general fructele) și varza de Bruxelles (și în general legumele).
7. Îți bei caloriile
Alimentele lichide și solide afectează apetitul în moduri diferite. Dacă o arzi pe alimente lichide, cum ar fi smoothie-uri, shake-uri (ca să înlocuiești o masă) și supe, îți va fi foame mai des decât dacă ai mânca mai multe alimente solide. Pentru că – deja știi -, lichide în stomac mult timp nu poți să ții. Asta o dată. Pe lângă asta, îți ia mai puțin timp să dai pe gât lichid decât să mesteci ceva solid, nu?! Ei bine, creierul, săracul, nu are destul timp să proceseze semnalele de sațietate și o s-o țină pe-a lui: „Dar nu primesc ceva de mâncare, frate?!”
8. Ești prea stresat
Eeee, uite cum de gol m-am dat… Da măi, prea mult stres face foame în exces, pentru că stresul crește nivelul de cortizol și-așa cere mult potol. Deci dacă ești stresat, în loc să mănânci apucă-te de respirat. Profund.
9. Iei anumite medicamente
Antipsihoticele, antidepresivele, corticosteroizii și anticonvulsivantele sunt cele mai frecvente. Și medicamentele pentru diabet în general au acest efect.
10. Ai o afecțiune
Foamea mare și pofta de mâncare nu e ceva neașteptat în diabetul zaharat, hipertiroidism, depresie, anxietate și sindrom premenstrual.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
#sanatate #dieta #medical
Comentează