De ce nu te poți CONCENTRA: 13 cauze + 5 SOLUȚII RAPIDE

Cum stai cu conentrarea? Așa bănuiam și noi! Uneori e CAM GREU SĂ FIM CONCENTRAȚI: iată 5 soluții rapide și eficiente și 13 cauze ale dificultăților de concentrare.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul dr. Ovidiu Tudor, medic specialist neurolog, căruia îi mulțumim!

Potrivit unei cercetări din 2018, și alimentația îți poate sabota capacitatea de a te concentra, pentru că este afectată funcția cognitivă. O dietă dezechilibrată sau deficiențele de vitamine pot afecta abilitățile de concentrare. Și cei mai mari și mai puternici dușmani sunt alimentele bogate în zahăr și în grăsimi saturate. Dă-le de-o parte! Iar dacă vrei să-ți îmbunătățești concentrarea, consumă legume și fructe, alimente cu indice glicemic scăzut, aminoacizi, antioxidanți, grăsimi polinesaturate, acizi grași Omega 3 și 6 într-un raport sănătos, vitaminele B1, B6, B9 și B12, A, C, D și E, colină, fier (nou, că ăla vechi e de vândut) și iod. Nu uita că și hidratarea corespunzătoare joacă un rol foarte mare.

De asemenea, stresul, anxietatea, depresia și tulburarea de stres post-traumatic afectează puterea de concentrare. I-auzi aici, Ioana (nu vă băgați, că asta e afacere de familie): tulburarea obsesiv compulsivă poate face dificilă concentrarea. Ștersul geamurilor și al suprafețelor, ca și datul zilnic cu aspiratorul să știi că sunt tulburari obsesiv compulsive, mămică! De-aia nu te concentrezi să-mi aduci stiva aia de caserole care e la tine, de nu mai am în ce să-ți dau de-ale gurii…

Să știți că sunt și medicamente care afectează și atenția, și concentrarea, și memoria: unele antidepresive, corticosteroizii, opioidele, benzodiazepinele, anticolinergicele, statinele (hopa!) și tratamentele împotriva cancerului.

Maaaamă, ce era să-mi scape! Vezi dacă n-am mâncat?! De foame! De foame poate să-ți scadă concentrarea, că bietul creier te avertizează: nu îi dai combustibil, pai nu mai funcționează!

Pe lângă toate cauzele enumerate mai sus, dificultățile de concentrare mai pot fi puse pe seama unor condiții medicale cum sunt afecțiunile tiroidiene, encefalomielita mialgică sau demența. Și nu în ultimul rând, efortul de a îndeplini mai multe sarcini și de a rezolva cât mai multe probleme într-un timp scurt (așa cum le place șefilor, care îți cer să-l faci și pe dracu și pe tacsu și încă repede!), multitaskingul ăsta, garantat stârpește concentrarea. Și atenția. Și memoria. Și după aia te mai dă și afară, că cică nu ești eficient.

Ce strategii să aplici, ce să schimbi în stilul tău de viață ca să îți ajuți capul să se concentreze? Poți să începi prin a-ți îmbunătăți somnul și din punct de vedere al cantității, și-al calității. Să înveți să te hrănești, nu doar să mănânci. Ți-am spus ceva mai înainte ce-i bine să îmbuci. Să bei apă ca să eviți deshidratarea, pentru că atunci când ești secat ți se cam încețoșează gândirea. Devine așa… neclară. Să faci exerciții fizice dacă se poate în fiecare zi și sa dai cu stresul de dușumea. Uite-așa! Regulile de bază astea sunt. Și pe lângă ele mai poți să faci niște lucruri care să te ajute. Cum ar fi să te concentrezi pe câte un singur lucru, pe câte o singură sarcină, și pe celelalte să le pui în așteptare. Că-ți strici căpuțul tot dându-te cu… fundul de pământ când vezi cât sunt de multe de făcut. Și cere în contractul tău de muncă și o clauză: de câte ori îți scade concentrarea să poți să iei o pauză!

O slabă putere de concentrare nu este o boală în sine, dar problema aceasta poate fi ameliorată dacă este tratată cauza ei de bază. Asta însemnând medicatie contra anxietății, schimbarea medicamentului sau modificarea dozei dacă dificultățile de concentrare sunt un efect secundar al acestuia, psihoterapie sau terapie cognitiv-comportamentală dacă la bază sta o problemă medicală, cum este depresia.



Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #romania #medical
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *