De ce FACEM MONTURI: 7 MOTIVE posibile

Afla ce sunt MONTURILE de fapt, care sunt Cauzele lor si mai ales cum se Trateaza.
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:31 Intro
00:31 – 02:24 Ce sunt monturile?
02:24 – 04:09 Cauze
04:09 – 04:40 Simptome
04:40 – 07:15 Tratament
07:15 – 08:24 Exercitii
08:24 – 10:45 Operatia


Monturile sunt acele umflături tari, dure, de la baza degetului mare al piciorului. Nu, nu ți-a crescut un os acolo. Nu, nu este nici bătătură. Și nu, în niciun caz nu este o depunere de calciu. Proeminența aceea este chiar articulația degetului mare, care a fost forțată să se deplaseze și să iasă în afara aliniamentului ca urmare a înclinației osului degetului mare către degetul alăturat. Monturile sunt așadar o deformare a degetului mare, nefericită întâmplare mai des întâlnita la femei. Deformarea este posibil să se producă și la degetul mic, însă astfel de cazuri sunt mai puține.

Încă ceva ce vreau neapărat să precizez. Este foarte adevărat că vedem picioare deformate de monturi mai degrabă la vârstnici decât la tineri. Însă asta nu înseamnă că predispoziția este mai mare la seniori. Monturile pot începe să se formeze la orice vârstă (chiar și la pubertate), doar că nu sunt de la debut observabile cu ochiul liber. Unei radiografii însă nu-i scapă. Deformarea nu este bruscă ci progresivă, în timp, putând dura și 20 de ani până când guguloiul devine evident. Într-un fel e bine că e așa, pentru că pot fi luate măsuri din timp. Asta dacă sesizezi că e ceva anormal cu degetul barosan și recunoști semnele timpurii…. Adică durere în timpul mersului în zona respectivă, umflături la nivelul degetului, înclinația acestuia spre degetul alăturat sau bătături ori calusuri care apar frecvent la baza lui, în exterior, acolo unde ulterior se va forma montul.

Cauze:
1.Ai moștenit predispoziția asta de la părinți sau bunici, prin moștenirea unei strucuri sau anatomii a piciorului care favorizează deformarea. Așa că monturile sunt ereditare.
2.Te-ai născut cu o deformație congenitală a piciorului. De pildă cu degete în ciocan, picior în var equin, picior excavat sau cu platfus.
3.Apariția monturilor este favorizată de influența hormonilor asupra ligamentelor.
4.Suferi de vreo boală inflamatorie, ca de exemplu artrită reumatoidă.
5.Ești pe plus la kilograme și pui pe picior o presiune mai mare, rezultat final: anatomia piciorului suferă și ea deformare.
6.Piciorul a fost supus vreunui traumatism.
7.Unele profesii predispun la formarea monturilor, și ne referim aici la balerine și dansatoare, ale căror picioare…

Monturile au o evoluție progresivă, așa că nu-ți face iluzii că or să dispară într-o bună zi ca prin farmec. Nu. Cu trecerea timpului se vor înrăutăți. Da. În unele cazuri mai lent, în altele mai rapid. Tendința generală este de a nu acorda cine-știe-ce importanță monturilor. Monturile netratate vor fi din ce în ce mai dureroase, se poate ajunge la ulcerații, la infecție osoasă, la artrozarea articulației și la pierderea definitivă a mobilității. În afară de asta, durerea din picior te va sili să adopți o poziție incorectă, să mergi șontâc, iar asta are consecințe asupra coloanei vertebrale, cauzând dureri de spate.

O radiografie îi va arăta ortopedului cât de mare și de gravă este deformarea și ce modificări structurale s-au produs. În funcție de acest rezultat se vor discuta și opțiunile terapeutice. Dacă deformarea este deocamdată minoră și scopul este pe de o parte încetinirea progresiei și pe de altă parte ameliorarea durerii, se vor lua în primul rând măsuri în ceea ce privește încălțămintea. Este recomandată una comodă cum este cea tip sport, cu talpă fermă, care să țină călcâiul bine fixat și degetele să nu se ducă și să se înghesuie în vârf. În cazul în care îți este imposibil să mergi cu o încălțăminte cu talpă joasă pentru că ești genul care ai stat cocoțată pe tocuri de cum ți-ai luat buletinul, se acceptă un toc ortopedic de 3-4 cm. Pentru reducerea durerii poți lua antiinflamatoare, iar local, în același scop, poți aplica aloe vera, comprese cu gheață sau cu ceai de mușețel ori poți utiliza un unguent cu gălbenele. Subliniez: toate astea nu duc la vindecare si doar la ameliorarea simptomelor neplăcute.

#tratamentmonturi #halluxvalgus #operatiemonturi


Bun venit pe canalul # Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *