De ce facem FIBROM Uterin

Afli care sunt SIMPTOMELE, când trebuie să mergi la MEDIC și opțiunile de TRATAMENT.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

VIDEO despre MENOPAUZĂ: https://www.youtube.com/watch?v=W1ycOavX0Xs&t=201s

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de dr. Diana Mihai, medic specialist Obstetrică – Ginecologie si fondatoarea Ladies Excellece Clinic: https://leclinic.ro/
https://drdianamihai.ro/despre-mine/

Ca vârstă la care femeile ar putea dezvolta un fibrom, acest lucru se întâmpla cel mai des în intervalul 35-45 de ani. Sigur, este posibil și înainte de 35 de ani, dar într-un procent mai mic, incidența afecțiunii crescând pe măsura înaintării în vârsta. De cauzele care duc la apariția acestui tip de formațiuni nu ne poate spune nimeni nimic, pentru că încă nu s-au stabilit. Dar măcar știm cine este mai predispus, având factori de risc precum antecedente familiale de fibroame, un dezechilibru hormonal (mai precis exces de estrogeni), obezitate, hipertensiune, diagnostic de mastoză fibrochistică, hiperplazie endometrială sau cancer de endometru, debut precoce al menstruației (înaintea vârstei de 10 ani) sau menopauză târzie. Bine, și stilul de viață nesănătos, cu consum de alcool și fumat, tot factor de risc este considerat.
Întrebare: ca măcar să stii că-l ai, fibromul doare? Dacă e mic, „tace” chitic. E asimptomatic și nici nu știi că îl ai. Dar nici el nu are nevoie de tratament. E de supravegheat, să vadă medicul dacă a evoluat. Ei, când fibroamele sunt mai mari poate să apară o varietate de simptome: sângerări abundente sau dureroase în timpul menstrelor, sângerări între menstre, senzație de presiune sau durere la nivelul pelvisului, balonare, urinare frecventă (pentru că fibromul pune presiune pe vezica urinară), durere în timpul sexului, secreții vaginale crescute cantitativ, dureri în zona lombară, constipație sau defecație dureroasă și prezența varicelor la nivelul picioarelor. Simptomele fibromului uterin de obicei se stabilizează sau dispar după intrarea în menopauză pentru că nivelul hormonilor din corp scade.
Acu să nu înțelegi că dacă e un fibrom simptomatic stai liniștită cu el, așa, că o să-l rezolve menopauza. Poate fi tratat cu medicamente sau intervenții chirurgicale.

Tratamentul. Asta variază în funcție de mărimea, numărul și localizarea fibroamelor dar și de simptome. Dacă sunt mici și îți dau pace, nimeni nimic nu le face. Doar le monitorizează. Dacă sunt mari și simptomele sunt deranjante, schimbăm macazul! Păi se poate?! Nu vorbim de analgezice pentru a gestiona durerea, nici de suplimentele de fier pentru a corecta anemia și nici de anticoncepționale pentru a ajuta la controlul sângerărilor menstruale abundente, că astea sunt de la sine înțeles. Despre fibrom vorbim, cum îl stârpim. O dată prin administrarea unor medicamente care îl micșorează pentru a fi mai ușor îndepărtat chirurgical. Medicamentele astea sunt cu administrare temporară, doar pâna când pepenele devine… portocală și este excizat. Că dacă oprești tratamentul, fibromul crește la loc, dementul.
La îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor este însă un aspect important de stabilit. Având în vedere că ele apar într-o mai mare proporție la femeile aflate la vârsta fertilă, se pune problema dacă pacienta își mai dorește sau nu să rămână însărcinată, pentru că unele opțiuni chirurgicale conservă uterul, iar altele pot fie să îl deterioreze, fie să îl îndepărteze. Deci, dacă ți s-a făcut de schimbat scutece și e un șosoi în plan, se poate realiza miomectomie, îndepărtându-se fibromul făra a afecta uterul. Dacă ai încheiat cu lucrările de însămânțare, îndepărtarea fibromului poate avea loc prin histerectomie (se scoate fibromul cu tot cu uter), prin embolizare (este blocat fluxul de sânge din artera uterină către fibrom, urmând ca acesta să se micșoreze), prin ablație cu radiofrecvență sau prin ultrasunete focalizate ghidate prin RMN. (Niciunul din astea nu știu ce e, dar e.)


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

#sanatate #romania #medical

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *