Cum știi SIGUR că ai NEUROPATIE diabetică

Afli ce este neuropatia, care sunt SIMPTOMELE, cât de GRAVĂ este și cum își dau medicii seama că o ai.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de Dr. Dorel Filip, medic specialist, Clinica de Podiatrie și Dr. Antonina Pop, consultant la Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică și Asociația de Podiatrie.
Mai multe detalii despre Clinica de Podiatrie și aparatul SudoScan: https://clinicapodiatrie.ro/

Diabetul, boală cronică, boală care nu se vindecă, boală care nu ea în sine este gravă ci complicațiile pe care le dă dacă lași glicemiile să se dea de-a dura: când sus, când jos, când jos, când sus. Cum e și în căsnicie: nu-i grav că te-ai însurat, ghinion e să ai un mariaj complicat. Cea mai gravă și mai frecventă complicație în diabet (și de tip 1 și de tip 2) este neuropatia, o afectare a nervilor care se produce lent, pe parcursul anilor. Mai exact este vorba despre o distrugere a tecii de mielină a nervilor care întîrzie conducerea nervoasă. Și dacă o grămadă de lucruri despre neuropatie am aflat (că, na, nimeni nu s-a născut învățat!), este pentru că AM ÎNTREBAT. L-am întrebat pe domnul dr. Dorel Filip de la Clinica de Podiatrie.
Cum a ajuns amărâtul de Bulă la amputație, ce-a făcut, ce-a dres, nu știu, n-am înțeles. Dar cum te duce neuropatia la așa mare necaz, am priceput perfect când domnul doctor m-a luat ca exemplu într-un ipotetic caz.
Așa de bine mi-a explicat domnul doctor, că am pățit ca actorii ăia care își intră în rol de nu-i mai scoate nimeni prea curând și mai trăiesc o vreme în pielea personajului. Băi, și unde n-am început să cred că eu chiar sunt ăla cu diabet, să îmi pun întrebări, să mă văd sprijinind uși de cabinet. Păi și ce să fac, și cine-o să ție, că eu – tocmai eu! – am neuropatie?! Zic în sinea mea: dacă tot sunt aici și pot să fac rost de informații din sursă sigură, dacă mi le dă direct medicul, ia stai că îl întreb și cum se pune diagnosticul.
Stai-stai-stai-stai așa, că acum devine interesant și palpitant! Ce află băiatul și-o să afle-acum tot satul? Că un test din ăsta de mare precizie se poate face foarte simplu și foarte rapid cu un dispozitiv medical numit Sudoscan și afli imediat dacă ai sau nu neuropatie. Iar dacă ai, medicul va afla și dacă este într-un stadiu incipient sau unul mai avansat. Foarte interesant și mai cu seamă important este că acest aparat are și-un program care arată dacă o persoană are un risc de a dezvolta diabet. Lucru util pentru cei care au în familie cazuri de diabet dar și pentru persoanele supraponderale, cărora diabetul abia așteaptă să le-o tragă la gioale.
Testarea nu e cu înțepături, durează numai 3 minute și nu doare, pentru că – așa cum arată și denumirea – este ceva ca o scanare.
Ei, și când am auzit că nu doare, am arătat imediat cât sunt eu de bărbat și fără să clipesc m-am descălțat (sunt de modă veche, nu m-am epilat!) și m-am urcat direct pe aparat! Și 3 minute nicio vorbă n-am suflat! Ești curios de rezultat? Eu pentru vârsta mea să știi ca-s…împărat!
Dar cum stai tu cu neuropatia, zi, te-ai întrebat?!


Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.


00:00 – 01:39 Ce este NEUROPATIA
01:39 – 02:43 Tipuri de neuropatie + RISCURI
02:43 – 03:26 Cum sunt deteriorați NERVII
03:26 – 04:00 Piciorul diabetic
04:00 – 04:33 Simptome
04:33 – 06:05 Cum se ajunge la AMPUTAȚIE
06:05 – 08:44 Care sunt TESTELE? Medicul EXPLICĂ
08:44 – 10:32 Care e RISCUL să ai diabet – aparatul SudoScan
10:32 – 11:07 Simplu și FĂRĂ DURERE


#sanatate #diabet #neuropatie

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *