Cum STII daca ai PIETRE la FIERE. Operatia de LITIAZA BILIARA

Urmareste-ne si afla: 10 SIMPTOME de Pietre la Fiere + Cum sa te Pregatesti pentru COLECISTECTOMIE Laparoscopica.
Dacă ţi s-a părut util acest video, nu uita să te abonezi şi să apeşi pe clopoţel pentru notificări: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured


00:00 – 00:37 Intro
00:37 – 01:42 Ce este fierea? Cum se formeaza pietrele?
01:42 – 02:07 Litiaza biliara Asimptomatica
02:07 – 05:27 Litiaza biliara Dispeptica – SIMPTOME
05:27 – 06:39 Cum se Trateaza? Cu sau fara operatie?
06:39 – 07:57 Cum te pregatesti de operatie
07:57 – 08:28 Cat costa operatia?


Să știi că, de fapt, nu este corect să spui „pietre la fiere sau la bilă”. Fierea – căreia i se mai spune și bilă, nu este un organ ci un lichid, o substanță eliberată de ficat și depozitată în vezica biliară. Un fel de rezervor, care se mai numește și colecist. Se formează în vezica biliara ca urmare a cristalizării unor substanțe din componența bilei. Cel mai frecvent întâlniți sunt calculii biliari de colesterol, care au culoare galbenă. Mai pot fi calculi biliari pigmentari, care se formează atunci când bila conține prea multă bilirubină, aceștia având culoare maro închis sau chiar neagră, și mai pot fi calculi biliari micști, formați din colesterol și săruri.

Poți trăi liniștit ani și ani de zile cu o întreagă carieră de pietre în vezica biliară. Cu litiază biliară. Să habar n-ai că le ai, pentru că nu există niciun semn, niciun simptom, nicio neplăcere. Și să descoperi „comoara din adâncuri” întâmplător, la vreun examen ecografic care să aibă cu totul alt scop. Asta este litiaza biliară asimptomatică.
Litiaza biliară dispeptică nu mai e așa amabilă să-și vadă în liniște de pietrele ei. Asta e sămânță de scandal și dă simptome de la nivelul esofagului, la al stomacului și al intestinului. I-auzi:

1.Salivație abundentă. Zici că stoarce unu lămâi în fața ta, așa, în dușmănie.
2.Dificultăți la înghițire. N-are toboganul alunecare…
3.Dureri în spatele sternului. A coșului pieptului, cum se zice.
4.Senzație de arsură care urcă spre esofag.
5.Dureri de cap.
6.Vărsături.
7.Eructații dese. Pe direct: râgâieli în cascadă.
8.Gust amar dimineața.
9.Sațietate instalată dupa consumul unor cantități mici de alimente. 10.Diaree dupa masă, constipație, balonare și flatulență.

Nasol – da’ nasol rău! – este atunci când o piatră din aia, un calcul, o șterge din vezica biliară. Adică din colecist. Când i se urăște cu binele și pleacă. Migrează prin căile biliare… Oarba după ea! Asta e colica biliară. Atunci să te ții dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, cu iradiere în coloana vertebrală și cu ecou până-n umăr și omoplat. Tot pe dreapta. Treizeci de minute – o oră, mai multe ore. Poate să fie și cu febră, cu frisoane, cu vărsături și cu îngălbenirea tegumentelor. Icter. Tratamentul e… în mâna chirurgului. Care ține ori bisturiul, ori măciucambosul ăla de trocar cu care face operația laparoscopică. Păi și când i-o suna vezicii biliare, colecistului, ceasul să fie scos și azvârlit la tomberonul cu deșeuri biologice, tot deranjul ăsta se cheamă colecistectomie. Nu-ți face griji pentru cum o să trăiești tu fără ea, că organismul nu găseste ca e esențială pentru el. Scoate-o. Bila produsă de ficat n-o sa mai facă stație în vezica biliara și o să se ducă direct în intestin. Mai rău e să stai cu vezica biliară în tine plină de bolovani și să dai în complicații d’alea nasoale, în colecistită acută, angiocolită sau pancreatită.
Operația laparoscopică:
Cu o zi înainte de operație, mănânci dimineață și la prânz. Seara, ai voie numai lichide. A doua zi, când e operația, de dimineață nici nu bei, nici nu mănânci. Te ia și te rade de la buric până la mameloane, îți dă anestezie și aia a fost! Într-o oră n-o mai ai pe aia mică. Pe vezică! Te lasă să dormi vreo 6-8 ore și după aia cășună pe tine să te mobilizezi, să te salți în fund, să te dai jos și să stai la marginea patului, să faci pași și să te duci la toaletă. Dacă n-o să-ți fie greață și n-o să vomiți, o să fie drăguți cu tine, te lasă să bei apă și ceai neîndulcit. O să fii foarte fericit. A doua zi deja e opulență: ai voie supă de legume, iaurt, ou moale, pâine prăjita și suc de portocale. Hai gata, ia-ți bagajul și cară-te acasă! Atât stai: două zile. Vezi cât e laparoscopia de avantajoasă?!

#litiazabiliara #operatiefiere #pietrelafieresimptome

Bun venit pe canalul # Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *