Organismul Uman
Cum stii daca ai PANCREASUL Bolnav
Află dacă ai SIMPTOMELE unei Boli Pancreatice.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apasă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Un pancreas sănătos produce enzimele corecte, în cantitățile corecte și la momentele potrivite, pentru a digera alimentele pe care le consumăm. Când o ia pe arătură și nu-și face treaba așa cum trebuie și nu secretă enzimele de care organismul are nevoie pentru a descompune și absorbi nutrienții (amidon, proteine, graăimi și chiar unele vitamine), se zice că persoana suferă de insuficiență pancreatică exocrină. Asta n-ar fi chiar o tragedie, pentru că există o grămadă de medicamente care reprezintă o sursă alternativă de enzime care să ajute la digerarea alimentelor în mod corect. Că uite așa au noroc și unele organe, să le facă altcineva treaba… Dar nu te lăsa și tu numai în baza lor, fie-ți milă de tine și încearcă să mai reduci grăsimile din dietă. Spre binele tău zic.
Principalul simptom al insuficienței pancreatice exocrine este diareea, pentru că pancreasul este un incapabil și nu-i în stare să transforme alimentele în molecule mici, care să fie procesate, așa că ele rămân blocate în intestinul subțire. Pe lângă diaree te mai simți și balonat tot timpul, îți piere pofta de mâncare și, ca urmare, pierzi brusc în greutate. Adaugă și disconfortul din partea stângă a abdomenului, acolo unde șade incapabilul.
Alte principale boli ale pancreasului sunt pancreatitele (acută, cronică sau ereditară) și cancerul pancreatic. Hai să vorbim despre pancreatită. Ce înseamnă asta? Înseamnă că pancreasul s-a inflamat. Și să fie el afurisit, că nu se dă de gol din timp, prin simptome. Abia când ajungi în faza acută și-ți sfârâie picioarele până la spital, abia atunci afli și tu că limbricul îți este inamicul. Și de la ce ți se trage? Ei, sunt mai multe cauze, dar în 80% dintre situații de vină sunt ori pietrele la vezica biliară, ori consumul de alcool.
Dacă e pancreatită acută, asta apare brusc, te surprinde și te ia pe nepregătite. Ți-o pune de-o durere din aia strașnică în partea superioară a abdomenului. Bine, durerea poate iradia și „în bară”, în partea stângă sau dreaptă sau poate iradia în spate. În formele severe pot să apară și simptome precum febră, puls rapid, dificultate în respirație și șoc.
Poți să te aștepți la un episod din ăsta dupa una până la trei zile după o beție din aia crâncenă, în care ai consumat mult alcool într-un timp scurt. E cu internare în spital, nu-i altă cale, pentru că nu știi cum evoluează, cum se complică și cum îți poate amenința viața. Mergi cuminte la spital, că în câteva zile de tratament te pune doctorul pe picioare. Scopul tratamentului este să îi dea pancreasului pe loc repaus, ca să se vindece. Dacă ferească și ocolească Sfântul apare vreo complicație, măcar ești unde trebuie și se intervine rapid pentru că faci o excursie în sala de operație.
Pancreatita cronică, în schimb, se dezvoltă în timp, în ani de zile (de consum de alcool), iar afectarea pancreasului e permanentă. Nu se vindecă. Adică nu mai ține pontul cu punem pancreasul nițel la odihnă, iei niște medicamente, te hidratează intravenos și pleci din spital sănătos. Ne! O ții numai într-o durere, ceea ce îți scade calitatea vieții. Scaunele îți sunt grase, cu miros ucigător și cu aderență pe pereții vasului de toaletă, slăbești de nu te mai oprești și adesea pacientul o dă în diabet și malnutriție. Ca s-o duci mai ușor va trebui să iei suplimente enzimatice la fiecare masă, să ai o dietă bogată în proteine și săracă în lipide, dar să nu mai fumezi, să nu te mai alcoolizezi.
00:00 – 00:19 Intro
00:19 – 00:33 Cuprins
00:33 – 01:29 Ce NU știi despre pancreas
01:29 – 02:47 Insuficiența pancreatică exocrină
02:47 – 05:20 Pancreatita. Cum o recunoști
05:20 – 06:41 Ce COMPLICAȚII apar
06:41 – 09:06 Simptome de cancer pancreatic
#pancreatita #cancerdepancreas #pancreas
—
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Comentează