Organismul Uman
Cum știi că ai: CANCER de FICAT sau Ciroză
Mai multe infomații despre Bolile Ficatului în emisiunea LIVE: https://www.youtube.com/live/9E2YEUJlcsg?si=CCFB1nL9JR3wLKaD
Foarte multe persoane cred că ciroza hepatică este unul și același lucru cu cancerul hepatic. Nu e deloc așa. Ciroza hepatică este un stadiu al evoluției bolii hepatice cronice, adică ai boală hepatică cronică, ea avansează și devine ciroză. Iar de la ciroză, ulterior, se ajunge la cancer hepatic. Dacă te întrebi care sunt factorii de risc ai cirozei și cancerului hepatic, de vreme ce ele derivă din boala cronică hepatică, este evident că sunt aceiași: alimentația și stilul de viață. Consumul abuziv de alcool și alimentația dezechilibrată, care duce la obezitate și ficat gras, dar și consumul de droguri și comportamentul sexual la risc, care predispun la infecții virale hepatitice.
Pentru că vorbim despre cancerul hepatic, o să vă spunem că la nivelul la nivelul ficatului se pot dezvolta mai multe tipuri de tumori. În primul rând, tumorile secundare, care sunt metastaze de la alte tumori primare, de la un cancer de colon sau de la cancere digestive (gastric, pancreatic sau colorectal). Celălalt tip de tumori sunt tumorile primare, adică cele care se dezvoltă chiar în ficat. Cea mai frecventă tumoră care se dezvoltă din celula hepatică este cancerul hepatic sau carcinomul hepatocelular. Mai sunt și alte tipuri de tumori, dar sunt mai rare: limfoamele, sarcoamele sau hemangioendotelioamele.
Este bine să rețineți că 90% dintre cazurile de cancer hepatic primar apar pe fondul bolii cronice hepatice. Din 100 de oameni care au boală cronică de ficat, anual 3 sau 4 dintre ei fac cancer hepatic. Asta ca să înțelegi că dacă medicul ți-a pus diagnosticul de boală cronică de ficat, nu înseamnă că poți sta pe-o ureche culcat, fiindcă nu sună atât de amenințător cum sună „cancer”. Boala cronică de ficat trebuie supravegheată din 6 în 6 luni prin analize, biomarkerii fiind extrem de utili. Este nevoie doar de un eșantion de sânge, o ecografie cu un echipament bun, performant, și un examinator priceput. Un ficat bolnav cronic are structura modificată: nu mai este neted și omogen, este alcătuit din noduli, iar un medic cu experiență va distinge care din noduli – prin mărime, aspect și comportament – sunt suspecți de hepatocarcinom.
Următorul pas după ecografie va fi un computer tomograf sau RMN, iar dacă această investigație imagistică superioară confirmă diagnosticul, pacientul este direcționat către oncolog. Cancerul hepatic este unul dintre puținele cancere în care diagnosticul poate fi stabilit fără a fi neapărat nevoie de biopsie.
Să spui despre cancer că poate fi prevenit, pare fantezist, nu?! Află că în cancerul hepatic, în hepatocarcinom, discuția asta are sens.
Ce înseamnă prevenția cancerului hepatic? Înseamnă atacarea cauzelor, a factorilor etiologici care au dus la boala cronică hepatică. Înseamnă screening. Înseamnă controale la 4-6 luni și supraveghere. Respectând aceste lucruri, chiar dacă apare tumora, ea va putea fi diagnosticată într-un stadiu precoce, se vor putea aplica tratamente curative (chirurgie, transplant, eventual tratamente loco-regionale cum sunt radioembolizările, alcoolizarile sau microundele, care pot distruge in situ tumora) așa încât pacientul să fie vindecat. Și dacă tot suntem acum la subiectul tratamente, în cancerul hepatic (pe niște criterii clare) se mai poate apela la o metodă de tratament local care crește supraviețuirea, o metodă numită chemoembolizare. Aceasta constă în introducerea citostaticului, ghidată radiologic, direct în tumoră, pentru a fi distrusă.
Prevenția bolii cronice de ficat, care e punct de plecare pentru boli și mai grave, așa cum ați auzit: ciroză și cancer hepatic. Medicul și pacientul au viziuni diferite despre ceea ce înseamă prevenție. Medicul recomandă tratamentul cauzei îmbolnăvirii, recomandă schimbări în stilul de viață, în stilul alimentar, lucruri care presupun un efort și un exercițiu de voință și disciplină.
—
Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/
TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#sanatate #romania #cancer
Comentează