Cum scapi de DUREREA de CEAFĂ + Ce Boli poate ascunde

Vei afla care sunt CAUZELE, cum o tratezi, BOLI posibile și ce tip de durere ai.
IMPORTANT: La coloană NU se aplică GHEAȚĂ

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Textul a fost verificat și VALIDAT MEDICAL de domnul Bogdan Goga, fizioterapeut. Domnul Bogdan Goga este fondatorul centrului @Terapie pentru Mișcare : https://terapiepentrumiscare.ro/

Când durează până în doua săptămâni se consideră că este acută. Dacă nu se dezlipește de tine între 2 și 12 săptămâni este subacută, iar dacă îți mănâncă zilele și nopțile trei luni sau mai mult, e persistenta.Cum poate fi durerea. Poate fi ascuțită și localizată într-o singură zonă sau mai puțin intensă dar răspândită pe o regiune mai întinsă. Uneori durerea aia se duce până în cap sau însoțește o durere de cap. Alteori, durerii de ceafă îi țin isonul și spasme musculare la nivelul gâtului, în partea superioară a spatelui sau în jurul omoplatului. Sau, mai rar, durerea ori furnicăturile radiază în umăr, braț și mână.

Ce cauze ar putea să aibă durerea cronică de ceafă.

Boala degenerativă a discului cervical.
Discurile intervertebrale își pierd treptat, în timp, hidratarea și, ca urmare, înălțimea și flexibilitatea lor se reduce și nu mai pot menține vertebrele unite. Și odata ce și-au pierdut capacitatea de amortizare și de absorbție a mișcărilor, ia de-aici sursa durerilor.

Spondiloza cervicala.
Se produce atunci când cartilajul protector al fațetei unei articulații a coloanei cervicale se uzează și nu mai permite o mișcare liniară între oase. Frecarea os pe os provoacă inflamație si durere, iar dacă se mai și rup fragmente de cartilagiu sau de os, inflamația e și mai mare, și de durut doare mai tare.

Hernia de disc cervical.
Este o faza avansata a spondilozei cervicale. Când stratul exterior protector al unui disc intervertebral se rupe parțial sau total, o parte din stratul interior, de o consistență asemănătoare jeleului, se poate scurge în afara lui, provocând inflamație și durere. O durere care poate să radieze în braț și să determine un spasm muscular la nivelul gâtului sau un gât rigid, dar care se poate extinde și până la omoplați.Dacă hernia este foarte mare și face compresie, adică apasă pe vreo rădăcină nervoasă, pe lângă durere mai apar funicăturile, amorțeala, o scădere a forței musculare atât în mâini cât și în picioare, dificultăți la mers și incontinență a intestinului și a vezicii urinare.

Tumora vertebrală. O tumoră care s-a dezvoltat la nivelul coloanei vertebrale cervicale și a deteriorat țesuturile sau apasă pe un nerv.

Atunci când durerea de ceafă nu a fost cauzată de o traumă și nici nu este una persistentă sau care să interfereze puternic cu activitățile tale cotidiene, o poți ameliora luând câteva măsuri. Dacă a fost cauzată de o poziție vicioasă sau de o mișcare bruscă, o data ai grijă să nu-ți mai ții gâtul în acea poziție, și timp de câteva zile să eviți activitățile intense și mișcările care agravează durerea. Totuși trebuie să îl miști, dar ușor, să faci întinderi blânde, ca să nu devină și mai rigid. Aplicațiile cu căldură. Ajută la relaxarea mușchilor. Aplicatiile se mențin 15-20 de minute, cu o pauză de cel puțin două ore între ele. Un medicament antiinflamator îți poate fi și el de ajutor. Dar dacă niciuna dintre aceste măsuri nu au rezultat, te duci la medic.
Multe planuri de tratament pentru durerile persistente de gât includ kinetoterapia pentru îmbunătățirea rezistenței și flexibilității gâtului. Structura și durata programului de kinetoterapie pot varia în funcție de diagnostic. După câteva ședințe cu un kinetoterapeut, după ce înveți ce exerciții trebuie să faci, poți continua acasă.Dintre tratamentele alternative putem menționa masajul. Este mai eficient dacă e efectuat de un profesionist, nu de cineva care doar freacă-freacă și numai îți înroșeste pielea și te trage de păr. Acupunctura ar mai fi de încercat, să-ti dea găurele unul calificat. Și special la urmă am lăsat varianta intervenției unui fizioterapeut. Ăsta e ăla care se pricepe la corecta manipulare a coloanei vertebrale. Dar n-aș putea să-ți spun sigur dacă e adevăr sau mit că-ți bagă capul la axila și ți-l trosnește cu-n rotit.


00:00 – 02:07 Când este GRAVĂ
02:07 – 05:08 CAUZE ale durerii
05:08 – 06:58 Ce BOLI poate ascunde
06:58 – 09:15 Cum trece durereaFacebook: https://www.facebook.com/Pacientul20 Instagram: https://www.instagram.com/pacientul2.0/TikTok: https://www.tiktok.com/@_pacientul2.0EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#durereceafa #kinetoterapie #exercitiimedicale

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *