Cum să recunoști ALUNITE SUSPECTE + Melanom, Cancer de Piele

Din acest video vei afla cum să recunoști #alunițe periculoase, cum se face evaluarea lor, dar și ce faci ca să previi un #cancer de #piele.
Dacă te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured
Acest material e parte din campania „Nu am făcut destul” organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

00:38 Tipuri de cancer de piele
Există mai multe tipuri de cancer de piele. Dacă vorbim de cele mai grave tumori, fără doar și poate vorbim de melanom. Așa se numește el, are o evoluție rapidă și apare în urma creșterii necontrolate a celulelor care pigmentează pielea și care se numesc melanocite. Dar până să ajungem acolo și sigur nu vrem asta, cel mai simplu este să fim atenți la alunițe.
Există o regulă foarte clară de urmărire a lor, iar prescurtarea folosită la nivel internațional este formată din literele A B C D E. Hai să vedem ce înseamnă fiecare.

2:52 De ce apare cancerul de piele
Astfel, melanomul se dezvoltă pe alunițele atipice, adică cele care nu respectă regulile descrise mai sus. Bun, dar de ce apare cancerul de piele? Sigur te întrebi. De vină sunt:
– Factorii genetici
– Expunerea la radiațiile ultraviolete
– Bronzul artificial, deci expunerea la solar
– Arsurile solare, chiar și cele din copilărie, pot duce în timp la cancer. Poate ai auzit că pielea are memorie. Așa că, dacă ai copii, ai mare grijă cât și cum îi lași la soare.

3:23 Alunițe diferite
Atunci, dacă o aluniță e diferită de toate celelalte, ce-i de făcut? E de mers la medic. Medicul dermatolog, specialistul care se ocupă de tot ce ține de sănătatea pielii, va analiza toate alunițele de pe corp cu ajutorul unui dermatoscop, un aparat care seamănă cu scanerul de produse din magazine.

5:30 Cum prevenim cancerul de piele
Acum că te-am lămurit și sper că te-ai mai liniștit, vreau să mai știi un lucru: cancerul de piele poate fi prevenit. Oricât de mult ne place să stăm la soare, uneori de dimineața până seara, nu este bine deloc. Ți-aș spune că parcă nici nu mai e așa la modă bronzul. Ba mai mult, ca o mare consumatoare de SPF ce sunt, îmi fac curaj să îți spun că se poartă pielea sănătoasă. Crema cu factor de protecție este singura care te protejează de razele ultraviolet UVA și UVB, deci și de cancer și trebuie folosită indiferent de anotimp. Important este să alegi una cu un factor de protecție cât mai ridicat – SPF 50. Revin la crema de protecție solară. Ca să te asiguri că produsul are protecție și împotriva UVA, trebuie să apară scris UVA încercuit, exact așa – arăt spre un produs – sau termenul „spectru larg”.

7:35 Fii cu ochii pe pielea ta
Dacă m-ai ascultat până aici, vreau să te mai rog ceva. Fii cu ochii pe pielea ta. Ascultă toate sfaturile date de medic, folosește crema cu factor de protecție și mergi imediat la dermatolog dacă îți apar pete suspecte pe piele sau dacă ai alunite care își schimbă dimensiunea, culoarea sau încep să sângereze. Descoperit la timp, melanomul are șanse mari de vindecare, așa cum spunea mai devreme specialistul. Iar dacă nu ai nicio problemă, tot te-aș ruga să mergi o dată pe an pentru un control dermatologic preventiv. Poți face asta chiar și cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Sigur găsești un dermatolog care să aibă contract cu casa.





Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Razistenta la antimicrobiene
Care sunt riscurile rezistentei la antimicrobiene

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *